Zdroj: Freepik.com

2
Fotogalerie

Jak se stát bastlířem a začít s domácí elektronikou?

Chcete se stát moderním kouzelníkem, který z kousků drátů a desek vytváří chytré přístroje? Najít koníčka může být někdy složité, obzvlášť pokud si nejste úplně jisti, co vás baví. Pokud jste však vždy alespoň zběžně laškovali s elektronikou, programováním a robotikou, máme pro vás tip, z kterého se možná stane láska na celý život.

Kdo je bastlíř a co znamená, když někdo bastlí?

Bastlíř je někdo, kdo rád experimentuje (nejen) s elektronikou, vytváří a upravuje zařízení podle vlastního návrhu nebo potřeby. Nejedná se o profesionálního technika, ale o nadšence, který se raduje z vlastnoručního tvoření. Slovo bastlit (bastlovat) je odvozeno z německého basteln a znamená amatérsky něco vyrábět, opravovat ー tedy kutit. 

Co můžeme bastlit?

V domácím prostředí toho může nadšenec vytvořit spoustu. Od vánočního osvětlení po domácí automatizaci ve všech podobách! Můžete si postavit meteostanici, roboty, automatizované zavlažování zahrádky a mnohem více. Více Arduino návodů najdete na blogu LaskaKit.

Základní nástroje a materiály:

  • Základní nástroje: pájecí stanice, kleště, šroubováky.
  • Komponenty: rezistory, displeje, LED diody, tranzistory atd.
  • Vývojové desky: Pro rychlý vstup do světa bastlení doporučujeme Arduino. Je levné, snadno dostupné a na internetu najdete nespočet návodů vhodných pro úplné začátečníky. Máte-li chuť se pustit do světa elektroniky, začněte právě tady.

Freepik.com

Druhy vývojových desek

Arduino

Skvělý start pro začátečníky. Jde o otevřenou platformu založenou na jednoduchém mikrokontroléru. Existuje spousta návodů a knihoven, které vám pomohou k rychlému startu.

ARM

Mikrokontroléry s architekturou ARM se vyznačují vyšším výkonem a jsou vhodné pro složitější projekty.

Raspberry Pi 4

Tato miniaturní počítačová platforma umožňuje nejen práci s elektronikou, ale také programování a multimédia. Aktuálně se květ kutilů potýká s mezinárodním nedostatkem Raspberry Pi 4, ale nezoufejte. Existují alternativy, jako je Rock Pi či různé klony.