Zdroj: Shutterstock

Kotle na tuhá paliva i tepelná čerpadla jsou pořád na vzestupu

Je jedno, zda máte zájem o vytápění tepelným čerpadlem, nebo o kotel na pelety či dřevo. V každém případě si musíte počkat. Plné ruce práce hlásí instalační technici i výrobci. Co stojí za nebývalou oblibou a vyplatí se s pořízením počkat?

Loňský vývoj cen energií mnoho majitelů domů zaskočil. Nejprve se vše odehrávalo na burzách, ale brzy se nárůst odrazil i v účtech pro domácnosti.  Výsledkem je, že vytápění se může ročně prodražit o desítky tisíc korun. To nutí Čechy poohlédnout se po levnějších způsobech vytápění, které nevyužívají plyn nebo nespotřebují tolik silové elektřiny. Často padne volba na tepelná čerpadla nebo kotle na dřevo. Ačkoli jde o řešení zásadně odlišná, umí vyřešit palčivý problém drahého tepla.

Novostavby nově

Zájem o čerpadla podporuje stavebnictví a legislativní úpravy platné od ledna 2022. Podle nových podmínek je nutné snižovat energetickou náročnost a čerpadlo se hodí právě do nízkoenergetických budov. Jeho pořízení však představuje nemalou investici od 160 do 300 tisíc, takže se zákazníci zajímají o návratnost financí. Připočíst je nutné i náklady na instalaci. Vynaložené peníze by se měly vrátit do deseti let. Důležitá je údržba a pravidelný servis vnitřní i venkovní jednotky.

OPOP

Renesance topení dřevem

O poznání jednodušší technologií disponují manuální kotle na dřevo, přesto dokážou zajistit teplo pro celý dům a ohřívat vodu. „Moderní kotle využívají ke svému řízení elektronickou jednotku, která umí ovládat celý topný systém. Proto i kotel na dřevo potřebuje k provozu elektřinu,“ upozorňuje Roman Boczek z firmy OPOP, která se výrobě kotlů věnuje přes šedesát let. Odtahový ventilátor automaticky reguluje výkon kotle a proces spalování. Díky displeji se kotel od OPOP snadno ovládá, a pokud majitel využije aplikaci a připojení na internet, může chod kotle kontrolovat na dálku.

Při výběru kotle je důležité správně stanovit jeho výkon, který by měla určit montážní firma. Je třeba brát v potaz nejen velikost, ale také stáří stavby, stav izolace a zateplení. Druhý podstatný parametr je účinnost, která ukazuje, kolik energie paliva se použije na vytápění. Čím je účinnost kotle vyšší, tím méně paliva spotřebuje, a přesto dům vytopí na požadovanou teplotu. Cena kotle na dřevo OPOP se pohybuje podle výkonu od 60 do 80 tisíc.

Na výměnu přispěje dotace

Za zájmem o čerpadla i kotle na dřevo a pelety stojí také dotační programy. Už jen osm měsíců zbývá majitelům neekologických kotlů, aby si zvolili a hlavně zprovoznili nový typ nízkoemisního vytápění. Podle odhadů je v Česku ještě minimálně dvě stě tisíc nevyhovujících topenišť, která nesmí být po 1. září 2022 v provozu. Poté hrozí majiteli pokuta 50 tisíc korun.

Při odstavení kotle 1. nebo 2. emisní třídy a instalaci čerpadla, kotle na pelety, kotle na dřevo či jiného podporovaného zdroje proplatí dotace majitelům část nákladů. Češi mohou využít peníze z Nové zelené úsporám a dále se očekává spuštění Kotlíkových dotací určených pro nízkopříjmové domácnosti.

Shutterstock

Rekordní čísla brzdí covid

Výrobci tepelných čerpadel hlásí i dvojnásobný nárůst objednávek oproti loňsku a počkat musí i zájemci o kotel na dřevo či pelety. „Poptávka vzrostla meziročně o 80 procent a také nás zdržují dodací lhůty elektronických komponent,“ popisuje Roman Boczek, jak vypadají výrobní kapacity v OPOP. Covidový nedostatek materiálu je problémem mnoha výrobních odvětví. Situace by se však měla zlepšovat, věří výrobci.