Zdroj: CNC

Podcast O všem!: Jaká je budoucnost peněz a jak ji vidí naše nejmladší generace?

Taky jste někdy přemýšleli o tom, čím se bude platit v budoucnosti. Zda budou peníze vůbec potřeba a co je případně nahradí. A jaký názor mají na peníze naše děti a jak je naučit s nimi „pracovat“? Na to, a mnohem více, jsme se zeptali v novém díle podcastu O všem! nejen dětí samotných, ale také generální ředitelky společnosti ESSOX, Jany Hanušové.

Naši hosté, Alan a Alex (12let) mají o penězích přehled. I když jak oba tvrdí, nejsou pro ně až tak důležité. I když rodiče platí nejčastěji v rámci běžných nákupů kartou, kluci své vlastní platební karty ještě nemají.

Nezaskočila je ani otázka, jak se platilo dříve: „Když nebyli peníze, věci se vyměňovali, byl to takový vyměňovací obchod“. I v budoucnu podle kluků peníze zůstanou. Bude se ale platit už jen mobily, kartou a hodinkami. Papírové peníze zůstanou jen ve vzpomínkách. A co bitcoiny, přežijí dnešní dobu podle Alena a Alexe?

„Hotovostí už vůbec neplatím. V peněžence nemám ani stokorunu“, říká další z hostů, Jana Hanušová ze společnosti ESSOX. Podle ní by děti stále měly znát hodnotu peněz a vědět, že ne vše lze za peníze koupit. Stejně tak je pro děti důležité umět s penězi chytře nakládat. To je především úkolem rodičů a dospělých v jejich okolí.

Celý podcast si můžete poslechnout zde:

Znáte projekt Společně bezpečně?

Společnost ESSOX se věnuje charitativním aktivitám dlouhodobě. Jedním z jejich největších projektů je Společně bezpečně. Ten vznikl ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje. Osvětový projekt Společně Bezpečně, zábavnou formou vzdělává předškoláky i žáky prvního stupně základních škol v oblasti finanční gramotnosti, bezpečném chování doma, v cestním provozu a v přírodě. V rámci informačních kampaní a průběžného vzdělávání žáků mateřských, základních a středních škol upozorňuje projekt na skutečnost, že odpovědné chování a předcházení nebezpečným situacím je téma pro každého.