Andrej Krúpa a Juraj Gago, zakladatele akcelerátoru startupů Perry Talents.

Andrej Krúpa a Juraj Gago, zakladatele akcelerátoru startupů Perry Talents. Zdroj: Archív

Do Česka přišel ojedinělý akcelerátor startupů, hledá nové firmy, které uspějí i ve světě

Máte zajímavý a objevný nápad, který byste chtěli prosadit v České republice i ve světě? Zejména pro začínající firmy není vůbec jednoduché uspět na trhu s novou značkou a získat pro své projekty investory. Jednou z možností jak uspět je neziskový akcelerátor Perry Talents, který vyhledává malé startupové společnosti a pomocí speciálního programu pro ně hledá propojení s velkými firmami. Po dobrých zkušenostech ze Slovenska startuje svoji práci od začátku dubna i v Praze.

„Naším posláním je podpořit každý skvělý nápad a ukázat všem nynějším i budoucím podnikatelům, jak ho co nejlépe realizovat na vysoce konkurenčním trhu v České republice i ve světě,“ popisuje záměry Perry Talents Andrej Krúpa, který je jedním ze zakladatelů akcelerátoru.

„Talentovaní lidé dokážou změnit svět i naši společnost. Propojujeme je proto s úspěšnými firmami, učíme je pomocí zkušených mentorů, jak se prezentovat na veřejnosti, jak vést firmu, jak expandovat na trhu a pomáháme jim získávat tolik potřebné investice do podnikání,“ dodává Juraj Gago, druhý člověk, který stojí za tímto neziskovým projektem.

Společně s kolegou v rámci projektu vydali i dvě knihy, které se jmenují Hlava 20 a Hlava 21. Ty podrobně popisují, jak správně podnikat, jakým chybám se vyhnout a jak vytvořit ten správný tým, který je jedním z hlavních předpokladů úspěchu. Na Slovensku se obě díla stala bestsellery. Proto se zakladatelé odhodlali rozšířit svoji činnost i v rámci pražské pobočky.

Co to ale konkrétně znamená pro startupy v Česku?

Perry Talents vybere v průběhu března osm až deset českým začínajících firem a nabídne jim v rámci čtyřměsíčního speciálního školení zdarma pracovní prostory a propojí je i s renomovanými firmami. „Workshopy názorně ukážou, jak pracovat s lidmi a efektivně řešit interní problémy či zcela naopak, jak přemýšlí už úspěšní investoři a co je pro ně zajímavé,“ vysvětluje Andrej Krúpa.

Projekt, který loni získal ocenění „Nejlepší akcelerátor roku“ od Central-Eastern Europe Awards, spolupracuje s firmami jako je například Microsoft, Arca Capital, Asecco, nebo Penta. Představitelé těchto společností dělají mentory začínajícím kolegům.

„Považuji za důležité podpořit rozvoj podnikavosti mladých lidí a jejich zajímavé nápady. Perry Talents je unikátní projekt, který přináší mladým talentům příležitost, jak realizovat jejich ideu a vlastní byznys. Začínající podnikatelé jistě ocení užitečné rady a zkušenosti od zástupců předních českých firem, inspirativní zázemí a potenciál finanční podpory. Věřím, že jeho nejlepším účastníkům se podaří úspěšně nastartovat podnikatelskou myšlenku díky možnostem, které teď dostanou i v Praze ve speciálním programu,“ říká Pavol Krúpa, majitel Krupa Global Investments.

Jedním z konkrétních příkladů snažení Perry Talents je mladý Slovák Martin Pekarčík a jeho medicínský přístroj S-Case. Je to zdravotnicko-technologické zařízení o velikosti mobilu, které má v sobě funkce na měření tlaku, teploty, nebo hladiny cukru v těle. Využívat se může především v zemích, kde neexistuje dostatečná síť zdravotnických zařízení, protože dokáže měřit pacienty v terénu a přenášet a uchovávat získané informace. Už se testuje například v některých zemích Afriky.

Program, který pořád Perry Talents v Česku, je zdarma. Přihlásit se může každý do 25. března 2020 na stránce perrytalents.cz.