Volební lístky pro druhé kolo voleb dostanete až ve volební místnosti (ilustrační foto)

Volební lístky pro druhé kolo voleb dostanete až ve volební místnosti (ilustrační foto) Zdroj: ČTK/Taneček David

Proč nemáte ve schránce lístky pro druhé kolo senátních voleb? Odpověď je jednoduchá

Druhé kolo senátních voleb má oproti prvnímu kolu kromě jiných věcí dvě zásadní odlišnosti. Zaprvé vybíráte jen mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili z prvního kola. Zadruhé volební lístky vám nepřijdou domů. Tím se ale nenechte zmást. Pokud bydlíte v jednom z obvodů, kde se volí senátor letos, volební lístky dostanete přímo ve volební místnosti.

Volby do Senátu se vyznačují velmi nízkou volební účastí. Druhé kolo, které zpravidla neprobíhá v kombinaci s komunálními či krajskými volbami, má účast ještě menší než kolo první. K nízké účasti ve druhém kole může přispívat i fakt, že lidé nedostávají volební lístky domů.

Zákon totiž stanoví, že volební lístky pro druhé kolo senátních voleb dostane volič až ve volební místnosti. Proč? Nové hlasovací lístky se tisknou až po ukončení prvního kola a před druhým kolem není dostatek času na zajištění včasné distribuce lístků do všech domácností.

To, že lístky nedostanete až domů, ale může mít i jiná dvě vysvětlení. Buď byl ve vašem obvodě zvolen senátor už v prvním kole, nebo se vás letos volby do Senátu prostě netýkají. Ty totiž probíhají jen ve třetině obvodů.