Volební model v červenci 2018 podle Medianu

Volební model v červenci 2018 podle Medianu Zdroj: Median

Nový průzkum: ODS posiluje na úkor ANO. To by přesto s přehledem vyhrálo volby. Co ostatní?

Společnost Median vydala volební model pro volby do sněmovny odrážející postoje lidí v červenci. Podle tohoto modelu vládní ANO Andreje Babiše oproti červnu ztratilo 1,5 procentního bodu, zatímco občanští demokraté stejnou část voličů získali. Podobně si voliče “prohodily” TOP 09 a KDU-ČSL ve prospěch druhé jmenované strany.

Podpora ANO se tedy pohybuje kolem skutečného zisku ve sněmovních volbách z loňska. ODS by naopak posílila. Největší loterií by byly zisky parlamentních TOP 09, KDU-ČSL a STAN, které se všechny pohybují kolem hranice 5 procent nutné pro vstup do sněmovny.

Volební model v červenci 2018 podle MedianuVolební model v červenci 2018 podle Medianu|Median

Zajímavé je, že výzkum probíhal už během nástupu nové vlády a plagiátorských skandálů ministrů. Zjevně to tedy na oblibu stran nemělo až tak zásadní vliv.

STAN jako oblíbená druhá volba

Průzkum dále tvrdí, že potenciál ANO, tedy podíl voličů, kteří zvažují volbu této strany, mírně klesl na 33,5 procenta, naopak ODS vzrostl na 18 procent. Rozdíl se tady oproti červnu snížil o 3,5 procentního bodu.

Vývoj obliby politických stran od voleb v roce 2017 do července 2018Vývoj obliby politických stran od voleb v roce 2017 do července 2018|Median

 

Zajímavý je poměr voličského jádra a potenciálu u STAN. Jádro tvoří 1 procento voličů, potenciál 9. STAN je tedy často jakousi druhou volbou za více preferovanou stranou.

Voličské jádro a potenciál jednotlivých politických stranVoličské jádro a potenciál jednotlivých politických stran|Median

Průzkum stranických preferencí před eurovolbami >>>