Marek Hilšer chce využít podporu veřejnosti po prezidentských volbách a kandidovat do Senátu

Marek Hilšer chce využít podporu veřejnosti po prezidentských volbách a kandidovat do Senátu Zdroj: ČTK

Marek Hilšer bude na podzim kandidovat do Senátu. Jednal už s TOP 09 i ODS, míří za piráty

Neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer bude na podzim kandidovat do Senátu. O hlasy voličů se bude ucházet v Praze, zatím se ale nerozhodl, ve kterém ze čtyř pražských senátních obvodů to bude. V současné době ještě jedná s politickými stranami o případné podpoře, řekl ČTK.

Politické strany zatím teprve kandidáty na senátory oslovují, podporu některých uchazečů o mandát v horní komoře Parlamentu zatím ohlásily KDU-ČSL nebo STAN.

"Ozvali se mi představitelé různých politických stran," řekl Hilšer ČTK. Podle Hospodářských novin jednal se zástupci ODS a TOP 09, podle serveru iDnes.cz by se měl setkat také s předsedou pirátů Ivanem Bartošem. Hilšer před prvním kolem prezidentských voleb vyhrál ve vnitrostranické anketě pirátů, z TOP 09 zaznívala spíš podpora Jiřího Drahoše nebo Pavla Fischera a ODS se před prvním kolem na stranu žádného z kandidátů nepřiklonila.

Hilšer podotkl, že v prezidentské volbě dostal poměrně vysokou voličskou podporu, a nechtěl by ji proto "zahodit". V úvahu podle něj připadalo zapojení do komunální politiky nebo do Senátu. "Celospolečenská témata mi jsou přeci jen bližší," řekl lékař, který skončil v prezidentských volbách na pátém místě se ziskem 8,8 procenta hlasů.

Bělobrádek i Bek

Další známou osobností, která se bude ucházet o senátorský mandát, bude bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, kterého podpořili Starostové a nezávislí. Jedním z jeho soupeřů v souboji o křeslo po senátorce Elišce Wagnerové (Zelení) bude brněnský kadeřník Jan Špilar, kterého nominovala KDU-ČSL. Do Senátu bude chtít vstoupit také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který chce kandidovat na Náchodsku.

Pavel Bělobrádek se na podzim chystá do Senátu za NáchodskoPavel Bělobrádek se na podzim chystá do Senátu za Náchodsko|ČTK

Strany ale kandidáty pro senátní volby teprve oslovují a jednají o možné spolupráci i s dalšími uskupeními. Například podle lidovců je tak předčasné říkat, jaká bude stranická strategie v celé republice nebo kdo všechno se bude o křesla v horní komoře ucházet. "Jednání probíhají," řekla ČTK mluvčí strany Petra Hrušová.

Starostové uvedli, že by se nebránili společným nominacím kandidátů s jinými stranami, jako tomu bylo při doplňovacích volbách v lednu na Trutnovsku, kde nakonec zvítězil Jan Sobotka podporovaný STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. "Trutnovský model samozřejmě rádi zopakujeme, pokud někdo z kolegů přijde s kvalitním kandidátem, aby nedocházelo ke tříštění sil," řekl ČTK mluvčí Starostů Karel Kreml.