Prezidentské volby 2023: Kampaň Andreje Babiše (16. 1. 2023)

Prezidentské volby 2023: Kampaň Andreje Babiše (16. 1. 2023) Zdroj: ČTK / Petrášek Radek

Andrej Babiš na návštěvě kostela Pražské jezulátko (17.1.2022)
Andrej Babiš ve frontě na korunovační klenoty (17.1.2022)
Andrej Babiš ve frontě na korunovační klenoty (17.1.2022)
Babišová stála vedle muže během sobotní tiskové konference
Andrej Babiš
17
Fotogalerie

Na neválečné frontě neklid. Andrej Babiš dál válcuje svoji vlastní hradní cestu

Hnutí ANO vyvolá v parlamentu hlasování o (ne)důvěře vládě, což je vlastně nejvyšší karta, jakou opozice má. A jeho předseda tam nepřijde a radši si jde vystát frontu na prohlídku korunovačních klenotů. Mezitím dělá cavyky s účastí v předvolební debatě na veřejnoprávní České televizi a ze svého prezidentského protikandidáta dělá na billboardech válečného štváče. Andrej Babiš si prostě s ničím nedělá násilí a úterek to jen potvrdil.

„Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják,“ hlásá billboard s dovětkem „prezident Babiš“. A s pozdějším vysvětlením, že tam spíš než voják mělo být generál. „To jsem kolegům řekl, že to není dobře,“ konstatoval otcovsko-manažersky. Což ale na věci až tak nemění. Andrej Babiš vtrhl na předvolební bojiště jako pacifista s jasnou cílovou skupinou – zjevně míří také na voliče, kteří nesouhlasí s českou vojenskou pomocí Kyjevu v konfliktu s Ruskem.

Kalkul, který mu má přinést vítězství v druhém kole prezidentského klání. Byť přímé podpory od SPD, na jejíž voliče toto poselství také míří, se nedočkal. A stejně tak se ho nedočkali v Poslanecké sněmovně, kterou v úterý a ve středu jeho hnutí ANO zaměstnalo debatou o nedůvěře vládě – i když v drtivé většině mluvili zástupci vládnoucí pětikoalice. Místo bývalého premiéra tak byly k vidění jen cedule zmiňující jeho sněmovní absence.

Načasování ale nebylo náhodné, v mezidobí mezi oběma koly prezidentské volby to samozřejmě byla vítaná možnost vládu pozlobit a zkritizovat. Ostatně na tom si Andrej Babiš zakládá i svoji kampaň, jakkoliv z pozice hlavy státu by toho vzhledem k pravomocem prezidenta zas až tolik nesvedl. Nicméně podobně jako končící Miloš Zeman by i tak nepochybně dokázal i při omezených možnostech vládě aspoň trochu „zatopit“.

Nyní ale Andrej Babiš zaujal kajícnou pozici, v úterý se dokonce vypravil i do kostela Pražského Jezulátka. A neodradilo ho ani to, že po avizování jeho návštěvy tam bylo dopoledne zavřeno. „Včera jsem to bohužel neopatrně řekl médiím a bylo to venku a zavřeli kostel. Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění,“ komentoval to.

Neboli opět ukázal, že si bude dělat, co chce.