Miloš Zeman volí na zámku v Lánech

Miloš Zeman volí na zámku v Lánech Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Vítězná nálada ve volebním štábu hnutí SPOLU
Vítězná nálada ve volebním štábu hnutí SPOLU
Vítězná nálada ve volebním štábu hnutí SPOLU
Volební štáb PirStan
Volební štáb PirStan
63
Fotogalerie

Online glosář: Mlčení ohledně Zemanova stavu pokračuje a spekulace bují dál

Výsledky voleb již známe. Nastává doba povolebního vyjednávaní, v kterém má největší šanci na sestavení vlády koalice SPOLU. V online glosáři jsme vám přinášeli aktuální komentáře k průběhu voleb a i nadále se budeme věnovat povolebnímu dění. Výsledky a také další analýzy, komentáře a rozhovory najdete v našem volebním speciálu.

Online přenos

Online přenos

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
10. října 2021 · 14:06

MLŽENÍ POKRAČUJE

Prezidentův lékař a šéf ÚVN profesor Zavoral vystoupil před média a suše sdělil, že mu prezident nepovolil sdělit diagnózu. Dále dodal, že jej hospotalizovali na jeho doporučení, odborní lékaři jej léčí cíleně a dostane se mu veškerá potřebná péče. Leží na JIP. Víc nic, dotazy nebyly povoleny. Hradní mlžení tak pokračuje, kola spekulací se roztáčejí naplno.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
10. října 2021 · 14:04

OSTUDNÉ ODCHÁZENÍ

Čachry a lhaní, které kolem zjevně se zhoršujícího zdravotního stavu hlavy státu předváděla v posledních dnech hradní kamarila, byly festivalem ostudnosti.  Podobně se kolem kondice pohlavárů mlží ve východních diktaturách, kam ostatně řada lidí kolem Miloše Zemana lidsky i zájmově patří. Sám Miloš Zeman je přesto velkou postavou polistopadového Česka. Finále, kdy je focen v bezvládném stavu na vozíku, si nezasloužil. 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
10. října 2021 · 13:38

DISKRÉTNOST PRO PREZIDENTA

Videa a fotografie bezvládného prezidenta nepatří do médií, stejně jako tam nepatří podobné záběry jakéhokoliv člověka. Je to nedůstojné. Vinny jsou v tomto případě všechny strany - jak novináři, tak lidé z prezidentské kanceláře. Ať mi nikdo netvrdí, že nejde převézt prezidenta do nemocnice diskrétně.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
10. října 2021 · 12:30

ZHORŠENÍ ZEMANOVA STAVU

Téměř ihned po jednání s Andrejem Babišem vyrazila z lánského zámku sanitka ÚVN s mobilní jednotkou intenzivní péče. Mluvčí nemocnice potvrdila, že dnes tam bude prezident hospitalizován. Co se na tom jednání, sakra, stalo? 

Prezidenta Miloše Zemana odvezla sanitka ze zámku Lán krátce po setkání s premiérem (10. 10. 2021)
Prezidenta Miloše Zemana odvezla sanitka ze zámku Lán krátce po setkání s premiérem (10. 10. 2021)
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
10. října 2021 · 12:13

MAGIE ČÍSEL

Hnutí ANO Andreje Babiše prohrálo s koalicí SPOLU o cca 30 000 hlasů. Tolik bylo obětí covidu v Česku. K volbám letos přišlo o 350 000 lidí víc než před čtyřmi lety. To je počet demonstrantů na letenských protestech Milionu chvilek. A konečně komunistům chybělo cca 70 000 hlasů k tomu, aby se dostali do sněmovny. Odhaduje se, že tyhle bestie mučili přesně tolik lidí v 50. letech v pracovních a likvidačních táborech. #nahodanemyslimsi #karmajezdarma

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
10. října 2021 · 11:54

BABIŠ UTEKL ZADNÍM VCHODEM

Po setkání s prezidentem Zemanem opustil Andrej Babiš zámek v Lánech zadním vchodem. Žádné vyjádření, žádná tisková konference, žádné dotazy. Bál se předstoupit před novináře? Bude se teď jako malý kluk po volební prohře schovávat až do konce mandátu?

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
10. října 2021 · 11:29

ZEMAN SE VYJÁDŘIL

Opět to trvalo a opět je to neurčité, ale aspoň něco. V momentě, kdy se Miloš Zeman schází s premiérem Babišem, vložil Jiří Ovčáček dal na svůj Twitter prezidentovo vyjádření: "Blahopřeji vítězům voleb a všem poslancům, kteří byli zvoleni, bez ohledu na jejich příslušnost k politickým stranám a uskupením. Přeji jim mnoho úspěchů v jejich další práci. Miloš Zeman, prezident republiky". 

Koho považuje prezident za vítěze voleb, nevíme.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 19:42

JAK DÁL, PIRÁTI?

Atmosféra v pirátsko-starostenském centru je podobná jako dojem z koaliční kampaně. Radost z většiny demokratické opozice ředí rozčarování Pirátů z jejich propadu a celková nálada je tak nějak bezbarvá. Strana si bude brzy volit nové vedení, k tomu současnému ale asi neexistuje alternativa. Blíží se pirátský návrat ke kořenům a přerod zpět v generační, protestní stranu?

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 19:36

VÍTĚZSTVÍ OPATRNÝCH 

Ovace, které po vítězném spurtu koalice SPOLU ovládly sociální sítě a vůbec veřejný prostor nezemanovského Česka svědčí především o tom, jak nestardartní situace v republice panovala během čtyř, respektive osmi let babišismu. Ten teď zřejmě končí. Patrně ne za týden či dva.  Ale pozice již před volbami oznámeného spojenectví PirStan a SPOLU je nyní tak silná, že i mstivý záškodník z Hradu bude mít omezený manévrovací prostor. Ve SPOLU a pravděpodobném premiérovi Fialovi zvítězila standratní, opatrná politka. Jestliže to na českých sociálních sítích v posledních minutách vypadá, že nástává éra politických andělů, nesvědčí to ani tak o velikosti Fialy a spol. ale o tom, jak příšerný byl Babiš.

Je nutno přivítat, že místo člověka, který měl pouze dva cíle: kontrolovat státní finanční toky a nejít do vězení, se v čele republiky snad objeví normální, demokratičtí politici. Snad zahájí deagrofertizaci státní správy, zarazí agresivní postup financů proti nepohodlným podnikatelům, odstraní sto a jeden provarů z Babišovy éry. Ovšem, k existenčním problémům Česka a celé Evropy: ke krajině, která se rozpadá před očima, ke zdevastovaným lesům, ke stále zjevnější eventualitě, že obrovské části planety budou do roku 2100 neobyvatelné pro živočisný druh homo sapiens, se eventuální konzervativně-středová vláda profesora Fialy bude stavět vlažně. 

Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
9. října 2021 · 19:17

BABIŠŮV POPULISMUS NARAZIL

Poslední týdny před volbami naznačovaly, že Andrej Babiš naráží na svoje limity. V debatách většinou působil nervózně, hystericky a jeho extrémně populistická improvizovaná kampaň ztrácela šťávu. V závěru oslabil důrazem na migraci i svého posledního potenciálního spojence Okamuru. Na krku má trestní stíhání nejen doma, ale vyšetřování se kvůli podezřelým transakcím v daňových rájích rozbíhá i ve Spojených státech. Co mu zbývá? Pořád se mu nabízejí vyzkoušené možnosti exitu: Bahamy (Kožený), Seychely (Krejčíř) a v nejhorším případě Krym.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 18:51

CO ZBYDE Z ANO?

Je jasné, že Andrej Babiš vládu s důvěrou v tomhle období nesestaví. Sám už říkal, že v takovém případě nebude ve sněmovně. Rozpadne se zbytek jeho hnutí? A kam by přeběhlíci z ANO přešli? I to bude na příštích měsících zajímavé.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
9. října 2021 · 18:46

POPRVÉ OD SAMETU

Ve všeobecném laufu kolem vítězství Spolu tak trochu zapadl fakt, že poprvé od listopadu 1989 nepřekročila hranici 5% komunistická strana. Jde přitom o zásadní zprávu o naší společnosti, jež dává naději do budoucna. Možná díky tomu ubude i tolerance k bývalým estébákům.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 18:29

VÍTĚZSTVÍ DEMOKRACIE

Jak napsal už před 14 dny Bohumil Pečinka v časopisu Reflex, Babišův svět končí. Demokratické strany vyhrály volby a mají šanci vládnout. Bude to vláda vrtkavá, založena na 4 - 5 stranách s rozdílným viděním světa. Ale všechno je lepší než trestně stíhaný estébák s mezinárodní ostudou v EU i USA.

 

Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
9. října 2021 · 18:28

KONEC BABIŠOVY ÉRY

Zbývá sečíst poslední volební okrsky, ale karty jsou rozdány. Vyhrála koalice SPOLU a Babiš by mohl splnit aspoň jediný svůj slib, že po odchodu ANO do opozice definitivně odejde z politiky. Nepomohou mu už žádné případné hradní přímluvy a intriky. Neuspěla nejen tradiční levice ČSSD a KSČM, jejíž voliče převzalo parazitické hnutí ANO, a výpadek komunistů je jedním z hlavních signálů voleb, ani Šlachtova fízlstrana, která paradoxně hnutí ANO ubrala část hlasů, ale oslabila i roztříštěná tzv. „vlastenecká“ scéna v čele s Okamurou.

Petr Fiala přijíždí do volebního štábu koalice SPOLU
Petr Fiala přijíždí do volebního štábu koalice SPOLU
Jana Bendová
Jana Bendová
9. října 2021 · 18:24

PODCEŇOVANÝ A VÍTĚZNÝ FIALA

Per Fiala býval v uplynulých letech často označován za příliš mírného, nevůdcovského, profesorsky necharismatického lídra. A jako takový byl podceňovaný. No a teď to „dal“. Poučení: Nepodceňovat slušňáky!

Martin Bryś
Martin Bryś
9. října 2021 · 18:25

PARDON, MARKU BENDO !

Před více než hodinou jsem podcenil potenciál Marka Bendy (ODS) a předčasně mu přisoudil pauzu ve sněmovním angažmá. Stačilo pár minut a pan Benda je i s velkou rezervou opět ve hře. Ať se daří.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 18:06

DVA STADIONY

S každou nabranou setinou a destinou, kterou SPOLU dotahuje ANO, zní v hlavním sále štábu kolice mohutný aplaus.  Dorovnat, či téměř srovnat výsledek je pro zůčastněné už čistě věcí prestiže a atmosféra v centrále liberálně-konzervativní koalice připomíná fotbalový mač. To na domácím hřišti FC Agrofert panuje podstatně střízlivější nálada...

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 17:41

PROPADLA SKORO PĚTINA HLASŮ

Volby přinesly taky rekordní počet propadlých hlasů. Skoro 20 % voličů podpořilo strany, které neprošly do sněmovny. Za z části “propadlé” se dají považovat i hlasy pirátských voličů, jejichž stranu přeskákal koaliční partner.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. října 2021 · 17:28

LÍP TO ASI DOPADNOUT NEMOHLO

1. Volby vlastně skončily z mého pohledu docela dobře.

2. Trestně stíhaný agent StB Babiš nebude mít s kým složit většinovou vládu a ani nesežene nikoho pro podporu případné menšinové vlády s SPD. Doufejme.

3. Voliči důrazně ukázali, že nestojí o rudozelené experimenty, s nimiž čas od času přicházely různé figury z pirátského předpeklí – piráty kandidující společně se STAN ve velkém vykroužkovali a ve sněmovně jich bude jen pár.

4. Poslanecké lavice opouští ČSSD, která dělala Babišovi ostudnou stafáž při jeho nepřátelském přebírání státu.

5. Z politické mapy mizí komunisté – poté, co od loňska nemají ani jednoho senátora, teď nebudou mít už ani poslance.

6. Do parlamentu neprošla křivá Přísaha – strana fízlů v čele s Róbertem Šlachtou.

7. Zelení i Volný blok nedostanou od státu za volby ani korunu.

8. Už chybí jen to, aby prezident Miloš Zeman respektoval, že většinovou vládu může dát dohromady jen SPOLU a PirSTAN a pověřil jejím sestavením šéfa ODS Petra Fialu. Ale i bez toho už je to docela dost dobrých zpráv.

Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
9. října 2021 · 17:20

HAVLÍČKOVO ZBOŽNÉ PŘÁNÍ

Rozhovory ve štábu SPOLU jsou plánovány kolem 17.30 hod. Výzva multiministra Havlíčka  jednat se všemi, jelikož je podle něj většina obou koalic neperspektivní, zůstane nevyslyšena. Neperspektivní je především představa, že lze hasit současné požáry dramatického zadlužování a mezinárodních skandálů premiéra s pyromanem, který je založil. Nemluvě o deagrofertizaci státu. Havlíček nezklamal a do poslední chvíle šíří virtuální realitu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 17:14

APLAUS PRO RAKUŠANA

Ve štábu PirSTAN před chvílí zazněl hlasitý potlesk při přehledu preferenčních hlasů. Tam totiž celostátně vede lídr STANu Rakušan, byť je nutné dodat, že kandiduje v daleko lidnatějším kraji než druhý Babiš.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 17:16

BUDOU SE PŘEPOČÍTÁVAT HLASY

V letošních volbách to bude hodně těsné. I když aktuálně stále vede ANO, tak některé predikce tvrdí, že je nakonec o půl procenta přeskočí SPOLU. Přepočítávat se tedy určitě bude. A to nejen u velkých koalic, ale třeba i Přísahy či ČSSD (těsně pod 5 %) a u Volného bloku, který zřejmě těsně nedosáhne na finanční státní podporu. Opět se tedy potvrdí, že každý hlas se počítá.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 17:13

ZACHRÁNÍ PIRÁTY MĚSTA?

Piráti mají zatím jen 3 mandáty, fungování preferenčních hlasů na ně dopadlo extrémně tvrdě. Sečíst ale zbývá jen velká města, kde můžou Piráti získat víc než Starostové. I tak je ale jasné, že koalice se Starosty pro ně byla špatná investice. Samostatně mají preference na minimálně 20 mandátů.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 17:02

DRUHÝ OKAMURA

Do sněmovny nejspíš projde Hayato Okamura, bratr lídra SPD. V Praze zatím přeskákal z patnácté pozice na šestou. Už kandidoval do europarlamentu i senátu, pokaždé neúspěšně. O bratra ve sněmovně naopak asi přijde Pirátka Olga Richterová, její sourozenec Mikuláš Ferjenčík nejspíš v Pardubickém kraji kvůli preferenčním hlasům neuspěje.

Jana Bendová
Jana Bendová
9. října 2021 · 16:50

BOBOŠÍKOVÁ NA HRAD

Tak už to vypadá, že Volný Blok s poslancem Lubomírem Flákancem Volným nedosáhne na státní peníze (od 1,5 procenta) a věčná kandidátka Jana Bobošíková zase na poslanecké křeslo. Nejspíš bude muset v další rundě znovu zkusit ten Hrad.

Martin Bryś
Martin Bryś
9. října 2021 · 16:47

NA SHLEDANOU, MARKU BENDO?!

Podle nynějších výsledků voleb v Praze to vypadá, že se do Poslanecké sněmovny neprobojuje stálice české politiky Marek Benda (ODS). Nicméně nevěšme hlavu. Podobná situace nastala i v roce 2002, kdy se Benda do sněmovny nedostal. Po dvou letech se ale ujal mandátu jako náhradník. Jeho konec ve sněmovně tak nemusí být definitivní ani tentokrát. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 16:43

PIRÁTI BEZ KLUBU?

O kroužkování Starostů se před volbami mluvilo, nakonec se zdá, že bylo opravdu masivní. Podle dosavadních výsledků by Piráti nedosáhli ani na pět mandátů nutných pro ustavení poslaneckého klubu. Nakonec se může stát, že Piráti budou mít více ministrů než mandátů ve sněmovně. Situaci může změnit závěr sčítání z velkých měst, tam Piráti můžou uspět více.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 16:40

TEĎ UŽ ZA SVOJE, MILÉ JANIČKY

Je nepochybně dobře, že KSČM, strana, jež má v názvu tu krvavější z obou velkých totalit dvacátého století, se definitivně odporoučela do marxistických věčných lovišť. Malou radostí je však i to, že obskuranti z Volného bloku nedosáhnou na státní příspěvěk. Existence této party měla jediný účel: pumpnout stát o nějaké další prachy a zajistit tak na pár let příjemné, vcelku bezpracné bydlo panu Volnému, Janě Bobošíkové a Janě Volfové. Tak od zítra už za svoje, Luboši a obě Janičky. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 16:39

VESELÝ PROFESOR A VESELÝ KNÍŽE

Ve štábu koalice SPOLU panuje velmi dobrá atmosféra. Dorazil i kandidát na premiéra Petr Fiala spolu s manželkou Janou. A končící Karel Schwarzenberg rozdává rozhovory. Aktuálně by spolu s PirStanem ovládli sněmovnu se 102 mandáty.

Petr Fiala přijíždí do volebního štábu koalice SPOLU
Petr Fiala přijíždí do volebního štábu koalice SPOLU
Karel Schwarzenberg ve volebním štábu koalice SPOLU
Karel Schwarzenberg ve volebním štábu koalice SPOLU
Jiří Sezemský
Jiří Sezemský
9. října 2021 · 16:37

BUDOU VE SNĚMOVNĚ POUZE ČTYŘI SUBJEKTY?

Ve štábu SPOLU je klidná atmosféra. Začínají se načítat hlasy ve větších městech a hlavně pražské výsledky naznačují trend. Oslabuje hnutí ANO, rostou koalice SPOLU a PirátiSTAN, ale co je podstatné, propadají hlasy potenciálních Babišových spojenců ČSSD, Přísahy a poněkud překvapivě i KSČM. Babiš ve finiši luxoval jejich hlasy, což mu může hypoteticky přivodit Paroubkovo Pyrrhovo vítězství v roce 2010. Vojtěch Filip a Jan Hamáček ve finiši selhali, když sebevražedně připustili pokračování vlády s oligarchou, která likvidovala jejich voličský elektorát.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. října 2021 · 16:32

KSČM KONČÍ, KOMUNISTI ZŮSTÁVAJÍ

V nelehké době je třeba radovat se z maličkostí. To, že komunistická strana nebude mít poprvé od roku 1989 oficiálně ani jednoho senátora a ani jednoho poslance, je jednoznačně dobrá zpráva. Bohužel je ale pořád dost komunistů v jiných stranách, které se do sněmovny dostaly. Argument, že z KSČ(M) už dávno vystoupili, na tom nic nemění – jednou komunista, navždy komunista.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 16:30

STAROSTOVÉ VYKOSTILI PIRÁTY

Hodně zajímavě se vyvinula situace v koalici PirStan. Podle předběžných výsledků to vypadá, že Piráti budou mít jen dva poslance (Bartoše a Richterovou) a Starostové přes 30. To je naprosto neuvěřitelné a ukázala se síla preferenčních hlasů. I když se poměr ještě trochu změní, tak už teď je jisté, že z tohohle "sňatku z rozumu" profitovala strana Víta Rakušana a že Ivan Bartoš bude mít před sebou velký oříšek k rozlousknutí do budoucna.

Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN
Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. října 2021 · 16:24

OBĚ KOALICE MNE MILE PŘEKVAPILY

Nevolil jsem ani SPOLU, ani PirSTAN, ještě není jasné, jakých výsledků dosáhnou, ale i tak jsou pro mne obě koalice z jednoho důvodu příjemným překvapením. Když tato uskupení vznikla, ani ve snu jsem si nedokázal představit, že se tak nesourodé konglomeráty různých postojů, názorů a osobností zvládnou do voleb nerozhádat, nebudou prát veřejně své špinavé prádlo a budou po celou dobu působit jednotně. To, že jsem se mýlil, by mohlo být dobrým znamením pro jejich případné vládní angažmá. Pokud ovšem vydrží.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 16:08

ÚČTOVÁNÍ SE SOCANY

Mlčeli a jen přihlíželi, když ANO rozvracelo Česko. Klaněli se Číně, kupčili s respirátory. Ohýbali hřbet. Chtěli ututlat Vrbětice. ČSSD, jedna z nejstarších stran v historii naší země, dnes ve sněmovně pravděpodobně končí. Lidé jim za jejich výkony vystavují stopku už v půlce sčítání. A nikoho to nemrzí. Hamáček dovedl stranu k nejhoršímu výsledku v dějinách. Slušný výkon.

Jan Hamáček přichází do volebního štábu ČSSD
Jan Hamáček přichází do volebního štábu ČSSD
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 16:08

UŽ JE TADY 

Do centrály SPOLU právě dorazil předseda ODS Petr Fiala, jeho vystoupení se očekává na pátou hodinu. Jak velký bude tou dobou náskok ANO před SPOLU? 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 16:05

CÍL ZATÍM V NEDOHLEDNU

Piráti a STAN patrně zůstanou daleko pod svůj cíl 25 %. Ve štábu koalice se teď upírá pozornost k většině ve sněmovně. “Už máme přes devadesát,” zaznívá u rautových dialogů. Nálada je tedy zatím dost neurčitá.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 16:00

SNĚMOVNA BEZ LEVICE

ČSSD právě propadla těsně pod pětiprocentní hranici, velká města ji asi dostanou mimo sněmovnu. Tam je už taky Přísaha i komunisti. Nová sněmovna asi bude bez jediné klasicky levicové strany. A tak to dopadá, když se socialisté spojí s velkokapitalistou.

 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
9. října 2021 · 15:57

ZELENÉ BUBLINY A FRONTA NA BANÁNY

Na sociální sítích existují různé volební bubliny. Jednu představuje spolek Milion chvilek pro demokracii - to je ten, díky kterému máme možnost volit hned dvě antibabišovské koalice. “Milionkaři” se na Facebooku zeptali: “Už máte odvoleno? Napište do komentářů.” Kdyby měly volby dopadnout podle hlášení v diskusích, tak má Pirstan v nadsázce cca 70 procent a Spolu zbylých 50… Což se ovšem dalo čekat.

Více mě zaujala občasná bratrovražedná disharmonie diskutujících: Nevolte Spolu, jsou málo zelení a nebudou bojovat proti emisím CO2, jedině PirSTAN hájí důsledně Green Deal! Pro sebe jsem si tu bublinu přejmenoval na “Vadí mi fronty na banány, miluju fronty na elektřinu!” 

Marek Stoniš
Marek Stoniš
9. října 2021 · 15:53

TAKHLE NE!

Představuji si, co by se dělo, kdyby to na konci celkově dopadlo jak to vypadá teď průběžně v mém rodném kraji… Nebo raději ne. (Pozn.: stav přibližně v 15 hodin)

Ostrava 14:56
Ostrava 14:56
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 15:50

SLIVOVIČKU NA ŽAL

Koalice Trikolora Svobodní Soukromníci sleduje výsledky voleb v Muzeu Slivovice na Malé Straně. Lídři TSS si tak rovnou budou moct dát panáčka na žal. Trikoloru, vůdčí sílu této koalice, nejdříve opustil její zakladatel a zdaleka nejvýraznější osobnost, Václav Klaus mladší. Klaus starší následně stranu opakovně zařízl v několika rozhovorech, kdy dal najevo, že jeho hlas bude patrně patřit SPD. Poslankyně Majerová-Zahradníková, které nikdo nemůže upřít razanci a tah na branku tak musela stále opakovat, že odchod otce zakladatele a neláska otce ideového straně neuškodí, i když bylo evidetní, že už tak nevalné šance TSS na úspěch se výrazně snižují. Teď je zřejmé, že trojkolalice národoveckých stran patrně ani nepřekročí hranici tří procent. 

Zuzana Majerová Zahradníková ve volebním štábu Trikolóry
Zuzana Majerová Zahradníková ve volebním štábu Trikolóry
Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 15:37

PIRSTAN ZATÍM ZA OČEKÁVÁNÍM

Piráti a Starostové zatím nevyrovnali ani součet svých výsledků z minulých voleb, tedy 16 %. Procenta však pomalu přibývají. Zdá se ale, že popularita Starostů na venkově společné koalici zatím tolik nepomáhá.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 15:22

ČEKÁNÍ NA VELITELE

V plukovnickém ležení panuje mírný optimismus, Přísaha se pohybuje přesně na hranici pěti procent. Sám vrchní velitel policejně-politického útvaru je očekáván na pátou hodinu. Bude Šlachta nakonec tím, kdo prodlouží premiérství Anreje Babiše o další čtyři roky? 

Jana Bendová
Jana Bendová
9. října 2021 · 15:09

HŮŘ UŽ JE. BUDE LÍP?

Kdo přesně mandát v dolní komoře získal, by mohlo být definitivně známo ve večerních hodinách. Do jisté míry lze zklidnit čekající nervy konstatováním, že po spojeneckém vladaření pánů Babiše, Okamury, Filipa s Hamáčkem do počtu zas tak hůř už být nemůže (tedy snad).

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 14:55

SVOBODNÁ KOMUNISTICKÁ SÍŤ 

Wifi, zřízená pro novináře v sídle KSČM, nese název Free Net. Svobodná síť? To jako fakt? Navíc anglicky, jazykem kapitalistických vrahů? Není se co divit, že strana se potácí na hraně vstupu do Sněmovny. Kdyby soudruzi nezapomínali na své kořeny a aspoň tu wifinu pojmenovali nějak tématicky, třeba Rudý drát, kde mohli být...

Volební štáb KSČM
Volební štáb KSČM
Volební štáb KSČM
Volební štáb KSČM
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 14:58

V SÝRII I ETIOPII JE HOTOVO

Odvoleno a sečteno mají už někteří Češi v zahraničí. Sýrie hlásí hotovo: Vyhrálo ANO, druhé je SPOLU, třetí ČSSD a jeden člověk volil Přísahu. V Etiopii to dopadlo takto: Vyhrál PirStan, druhé SPOLU, třetí Zelení.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 14:38

VÁLKA RAUTŮ

Ve volebních štábech je zatím klid. Jediný, kdo tam je, jsou novináři. Příjezdy politiků se očekávají až kolem 16. hodiny. Náš fotograf zatím srovnává rauty ve volebních štábech SPOLU vs. ČSSD. Zatímco v tom prvním se stoly prohýbají pod tíhou jídla, v tom druhém je jen jemě perlivá voda a kostkový cukr. I to možná naznačuje výsledek voleb.

Volební raut koalice SPOLU
Volební raut koalice SPOLU
Volební raut ČSSD
Volební raut ČSSD
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 14:37

CHUDÍ PŘÍBUZNÍ

Úpadek, jakého se dočkala ČSSD, kdysi jeden ze dvou hegemonů domácí politky, je vidět už na volebních štábech. Zatímco hlavní stan kolice SPOLU v Truhlářské ulici je pojat velkolopě, jak se sluší na sílu, která 
chce znovu řídit stát, sociální demokracie si připravilla malý krcálek v přízemí Lidového domu. Milý, ale poněkud nedoslýchavý pán na recepci na otázku, kde se máme s fotografem akreditovat, odpovídá: "Cože? Vy hledáte odběrové místo na covid?" Pro ČSSD v roli chudých příbuzných, zdevastovaných holportem s dravcem Babišem i krajně nepopulárními kroky Jana Hamáčka v době pandemie je to jaksi příznačné nedorozumění. 

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 14:27

PIRSTAN JAKO DRAHOŠ

Piráti a Starostové čekají na volební výsledky ve stejném pražském baru jako Jiří Drahoš při prvním kole prezidentské volby. Tomu k většině chybělo pár procent. Dopadne PirSTAN, případně celá opozice podobně?

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2021 · 13:30

CO KDYŽ SE UVOLNÍ FUNKCE PREZIDENTA?

Vzhledem k mlžení Hradu ohledně prezidentova zdraví, proberme také otázku, co se bude po volbách dít, když prezident například ze zdravotních důvodů odstoupí, nebo ho obě komory parlamentu prohlásí za neschopného vykonávat úřad prezidenta „z vážného důvodu“.

V takovém případě přejdou pravomoci hlavy státu na tři vysoké ústavní činitele. Zejména zastupování státu navenek či vedení ozbrojených sil přejde na předsedu vlády. Aktuální otázky demise a jmenování vlády ale získá v této situaci předseda Poslanecké sněmovny.  Tím bude do 21. října, kdy končí mandát staré Sněmovny, Radek Vondráček z ANO. Po tomto datu se buď nové složení Poslanecké sněmovny shodne na dalším šéfovi, nebo funkce předsedy Sněmovny zůstane prázdná. Pak by se ale proces jmenování nové vlády zastavil, protože na předsedu Senátu by se přesunula jen možnost vyhlásit nové sněmovní volby.

Tenhle pat při absenci prezidenta i šéfa Sněmovny by ale trval maximálně 90 dnů, za které by se konaly předčasné prezidentské volby.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
9. října 2021 · 13:27

CO JE HORŠÍ? 

Opět, jako každé volby, se nemohu rozhodnout, co mi na socálních sítích v době volební vytáčí víc. Zda fotky těch z mých přátel, kteří se fotí před volebními místnostmi, vyzývají "jděte volit", přičemž v jejich sociální bublině není nikdo, kdo by plánoval nevolit a celkově se tváří, jako by akt doušourání se k urně byl něco na způsob podpisu Charty 77. Nebo zda příspěvky, které se nad výše popsaným rádoby vtipně a saraksticky pošklebují. Nejspíš mě obají štvě stejně. Už aby to bylo za námi. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
9. října 2021 · 13:23

HOKEJISTA VORÁČEK: VLÁDNE NÁM ESTÉBÁK

Letošní kampaň byla hodně vyhrocená. Nebývale ostrého vyjádření jsme se dočkali i od jednoho z našich nejlepších hokejistů - Jakuba Voráčka. Nejlépe vydělávající Čech v NHL si v rozhovoru pro iSport nebral servítky: "Náš premiér je estébák. Člověk, který v zákulisí řídil český fotbal podle svého a věnoval se korupci (Roman Berbr), byl taky estébák. Upřímně říkám, je to hrozný. Nelíbí se mi to. Přijde mi smutný, v jaké době žijeme. I když je člověk vedený ve spisech Státní bezpečnosti, ale řekne, že to není pravda, je najednou klid… Všichni se tváří, že je to absolutně v pořádku. Ten dotyčný z toho nevyvodí žádné důsledky, ještě říká, že se vlastně nic nestalo. Tohle mě hrozně štve," uvedl Voráček. Celý rozhovor zde >>>

Jakub Voráček vytáhl dres Columbusu z draftu v roce 2007
Jakub Voráček vytáhl dres Columbusu z draftu v roce 2007
Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2021 · 12:54

CO KDYŽ VOLBY DOPADNOU 100:100?

Letošní napínavá předvolební zápletka může skončit i volebí "plichtou", tedy situací, kdy oba hlavní politické bloky získají po 100 křesleh v Poslanecké sněmovně. Byla by to repríza výsledky z roku 2006, kdy souboj Topolánek vs. Paroubek také skončil remízou 100:100.

V takovém scénáři by nastalo hledání vlády napříč bloky, pokusy o získání přeběhlíků a hlavně boj o post předsedy Sněmovny, který má podle Ústavy právo na třetí pokus při jmenování premiéra. Před 15 lety se Sněmovna zmítala v boji o nového předsedu dokonce dva a půl měsíce. To tehdy odložilo jmenování nové vlády, protože stará vláda podává demisi vždy až po skončení ustavující schůze Sněmovny a tato schůze může skončit až po zvolení nového šéfa dolní parlamentní komory.

Letos bude volba předsedy Sněmovna navíc velmi důležitá vzhledem k nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Zemana. Kdyby prezident například rezignoval, přejdou totiž klíčové pravomoci kolem jmenování nového kabinetu právě na šéfa poslanců. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2021 · 12:33

ZNEUŽÍVÁNÍ PETIČNÍCH STÁNKŮ NEDĚLÁ JEN PRAHA SOBĚ

Již včera jsme zde upozorňovali na zvláštní tah hnutí Jana Čižinského Praha sobě, které u volebních místností sbíralo podpisy pod svou kandidaturu do pražských komunálníh voleb v příštím roce.

"Vynálezcem" podobného zneužívání petičního práva v českých volbách se ale stalo uskupení z opačného konce politického spektra. Už v několika předcházejících volbách totiž své předvolební stánky maskovalo petičním právem Okamurovo hnutí SPD. Letos se k nim přidal i Volný blok.

A proč to dělají? K umístění předvolebního stánku v tomto případě nepotřebují zábor od obce a nemusí za něj ani platit, protože petiční stánky jsou z této povinnosti osvobozeny. Kampaň také nemusí plánovat dopředu a stánek si mohou postavit, kam aktuálně chtějí...

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 12:28

CO BUDE ÚSPĚCH PRO PIRSTAN?

Na vrcholu pandemie se zdálo, že koalice Pirátů a Starostů má našlápnuto k vítězství. Později ale přišel propad ve volebních modelech a Pir/STAN si vytyčil cíl dosáhnout 25 %. Preference však spadly až pod 20 %. Jaký výsledek by tedy dnes oslavovali? Nad 20 % by asi koalice brala, samozřejmě pokud bude znamenat většinu dohromady se SPOLU.

Jana Bendová
Jana Bendová
9. října 2021 · 12:23

DVA Z JEDNOHO MĚSTA: URZA A SEMELOVÁ

Když se člověk probírá hlasovacími lístky, názvy politických stran, jmény kandidátů a jejich profesemi, je to čtení prošpikované zajímavými perličkami. K laskavé pozornosti doporučuji dvě z pražské kandidátky: 1. stranu Nevolte Urza.cz. založenou anarchokapitalistou Martinem Urzou, který - ač kandiduje - nechce být zvolen. 2. komunistickou stranu vedenou soudružkou ze stalinské oceli Martou Semelovou, která naopak chce být volena znovu a znovu a znovu. Tomu prvnímu jsem jeho přání splnila.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
9. října 2021 · 12:18

KTEŘÍ LÍDŘI STRAN BUDOU PO VOLBÁCH NA ODSTŘEL?

Každé volby do Poslanecké sněmovny přinesou i následné změny v politických stranách a hnutích. Kdo bude kvůli letošním výsledkům na odstřel? Na kahánku to mají hlavně oba šéfové levicových stran - komunista Vojtěch Filip a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Předpokládá se v každém případě u nich chabý výsledek. Filip a Hamáček jsou už delší dobu bez šťávy, voliče netáhnou. Po volbách zřejmě odejdou z čela stran. Andrej Babiš zase avizuje, že pokud by skončil v opozici, odejde z politiky. No hurá! Ale věřit Babišovi? Zatím lže téměř na potkání.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
9. října 2021 · 12:17

CNN PRIMA NEWS SLIBUJE ODHADY VÝSLEDKŮ HNED PO SKONČENÍ VOLEB

Televize CNN Prima News na svém web píše, že krátce po uzavření volebních místností zveřejní odhadované projekce finálních výsledků, které realizují Ústav empirických výzkumů STEM a společnost STEM/MARK. Uvidíme, jak se trefí. Například v Německu bývají tyto odhady velmi přesné.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2021 · 12:12

DVA VÝKLADY VYSOKÉ ÚČASTI

Řada volebních místností hlásí, že dosáhla volební účasti z minulých sněmovních voleb. Klíčové ovšem je, kdo jsou "noví voliči".

V zásadě se nabízí dvě hlavní treorie. Tou první, už zde zmíněnou, je varianta, že se jedná o podobný vývoj jako v druhém kole prezidentských voleb 2018, kdy (spolu)rozhodli Zemanovi "novovoliči", kteří obvykle hlasovat nechodí, ale prezidentova kampaň o migrantech a mediální úváhy o velké Drahošově šanci na vítězství je tenkrát dotáhla k urnám.

Jenže podobně překvapivá, ale úplně opačně orientovaná skupina voličů se ve volebních místnostech objevila při loňských krajských volbách, kdy ve většině krajů smetla hejtmanské šance hnutí ANO, když se jednalo o "probuzené nevoliče dnešníc opozičních koalic.

A pak je tu ještě jedna věc. zatím se nezdá, že nárůst účasti bude úplně dramatický. Volit se bude už jen dvě hodiny, takže k urnám nejpravděpodobněji přijdou již jen jednotky procent voličů.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. října 2021 · 11:57

VSTŘÍC ZMĚNĚ A SVĚTLÝM ZÍTŘKŮM

Jsem rád, že jsem odvolil už včera brzy odpoledne. Kdybych to nechal na dnešek, neručím za sebe, že bych nešel volit „temnou stranu Síly“ čistě jen na protest proti tomu, co se už den odehrává na Twitteru. „Jestli koalice SPOLU okamžitě nepřestane retweetovat každého, kdo napíše, že je volil, tak to hodím Babišovi,“ napsal na svém účtu jeden novinářský kolega a naprosto přesně tak vyjádřil i mé pocity. Ta nadšená angažovanost a urputný optimismus lidí, kteří měli potřebu podělit se o to, že volili jednu z koalic SPOLU či PirSTAN a zároveň nabádat všechny kolem, aby udělali totéž, pro mne byla zničující. Ani bych se moc nedivil, kdyby se oblékli do modrých košil, vzali se kolem ramen a s radostnou písní na rtech šli volit v transparentní jednotě a s mávátky a hesly společnou kandidátku národní fronty. Samozřejmě slibující změnu a radostné budování světlých zítřků.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 11:51

PARADOXY VYSOKÉ ÚČASTI

Na twitteru pozitivně rezonují fronty ve volebních místnostech a hlášená vysoká účast z některých okrsků. Působí to trochu podobně jako při druhém kole prezidentské volby Zeman - Drahoš, kdy se účast proti prvnímu kolu zvýšila o 6 procent a jak to dopadlo, víme. Anebo při posledních volbách v Maďarsku, kdy se z rekordní účasti vyvozoval úspěch opozice, nakonec ale přinesla další Orbánovu ústavní většinu. Takže co znamená vysoká volební účast? S jistotou jen jedno: že k volbám dorazilo hodně lidí.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
9. října 2021 · 11:25

Preferenční hlasy ovlivní složení sněmovny. Jak to bylo v roce 2017?

U koalic SPOLU a PirátoStan se očekává, že kroužkování ovlivní to, kdo se do sněmovny nakonec dostane. A kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů před čtyřmi lety?

Andrej Babiš – 48 645

Václav Klaus – 22 635

Karel Schwarzenberg – 19 370

Martin Stropnický – 18 449

Ivo Vondrák – 15 592

Dominik Feri – 15 003

Pirát Bartoš dostal tehdy 13 361 preferenčních hlasů (byl na 9. místě), hned za ním byli šéf ODS Fiala s 13 035 a Okamura s 12 689 kroužky. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. října 2021 · 11:21

PĚTIPROCENTNÍ HRANA AŽ DO KONCE

V jakou dobu můžeme čekat orientační a defintiivní výsledky? Třetina hlasů byla v minulých volbách sečtena po hodině a půl, tedy kolem půl čtvrté. V tu chvíli ale měla třeba TOP 09 pod 4 procenta a hnutí ANO s přehledem nad 30 (nakonec TOP 09 5,3 a ANO 29,6), protože v tu dobu ještě chybí velké volební okrsky z měst. O půl páté už bylo sečteno 82 % a výsledky byly podobné jako ty finální. Nicméně TOP 09 se do sněmovny dostala a pozměnila tak rozložení mandátů až po sečtení 95 %. A právě výsledky stran kolem pěti procent letos budou rozhodovat.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
9. října 2021 · 09:36

Vyšší účast voličů v Praze zde pomůže koalici SPOLUStejně jako jinde v Praze je i u nás na Praze 5 hojná účast voličů. Komu to může nahrát?Tradičně silná je v hlavním městě ODS a TOP 09 (lidovci obvykle nic moc), což může nahrát koalici SPOLU. Dá se ale očekávat, že kroužkování jednotlivých kandidátů v jejím případě pořadím trochu zamíchá.

V hlavním městě se dá očekávat také hodně hlasů pro koalici Piráti/STAN. Pokud tedy dorazily ve větším počtu i mladší generace. Ale viděl u pražských volebních místností dost mladých lidí.

Hnutí ANO bude v metropoli až za koalicemi. Okamura bývá v Praze slabší, uvidíme co "hustá socialistická dvojka Maláčová-Stropnický" (ČSSD je obvykle v hlavním městě na chvostu). V Praze může naopak zabodovat i koalice Trikolora-Svobodní-Soukromníci.  

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. října 2021 · 20:47

ZEMAN: 45 SLOV K VOLBÁM

Na oficiálním facebookovém účtu prezidenta Miloše Zemana se pozdě odpoledne objevil následující krátký vzkaz:

"Vážené spoluobčanky, vážení spoluobčané,

splnil jsem svou občanskou povinnost a na zámku v Lánech jsem odvolil v parlamentních volbách.

Prosím, nezapomeňte volit, je to důležité! Obětujte chvilku času pro sebe a naši republiku.

A moc děkuji vám všem, kteří na mne myslíte!

Váš Miloš Zeman"

Od začátku října je to třetí příspěvek na této stránce. Předchozí dva se týkaly vzpomínky na druhé výročí úmrtí Karla Gotta a vzpomínky na nedožité 85. narozeniny Václava Havla.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
8. října 2021 · 20:17

Paraziti sněmovních voleb vylezli z komunálních nor. Nemyslel jsem si, že během prvního volebního dne uvidím hroznější fotku, než ty prezidentské u volební urny v Lánech, ale "podařilo se". Poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský, který v Praze vládne spolu s Piráty pod aktivistickou značkou hnutí Praha Sobě, umístil před volební místnosti na papundeklové stánky svůj kuní ksicht, aby sebral podpisy pod petiční archy ke komunálním volbám, které proběhnou v Praze za rok. Za trest bych mu povinně nařídil, aby ty stánky postupně naložil na své nákladní kolo a všechny je rozvezl po cyklopruzích, kterými pomaloval on a jeho náměstek pro pražskou dopravu Scheinherr, do nejbližších sběrných dvorů.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
8. října 2021 · 18:34

VOLBY SOBĚ

Iniciativa Praha sobě u volebních míst v Praze sbírá podpisy pro svou kandidaturu do voleb na magistrát, tam už v tomhle období vládne. Od voleb si prostě neodpočinete. Sotva skončila jedna kampaň, další hned začíná! 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. října 2021 · 16:26

VOLBY NA VSI

Volby na venkově se od těch ve velkých městech v ledasčem liší. A často to není jen umístění a podoba volebních místností, ale také preference pro jednotlivé strany a kandidáty. Jakékoliv zevšeobecnění, že vesnice volí tak a města onak, by nicméně při odhadování možného výsledku letošního volebního klání mohlo vést k falešným prognózám. Například středočeské Zákolany leží v okrese Kladno, mají přes 500 obyvatel a před čtyřmi lety v nich - stejně jako v celé zemi - zvítězilo ANO. Babišova strana tu ale měla o 8 procent méně, než v celorepublikovém průměru. Naopak nadprůměrně v Zákolanech uspěli piráti, STAN, ale třeba také komunisti. Troufnu si odhadnout, že v sobotu bude v Zákolanech vítězem koalice pirátu a STAN.

Volební místnost ve středočeských Zákolanech
Volební místnost ve středočeských Zákolanech
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
8. října 2021 · 16:08

OVČÁČEK VYFOTIL ZEMANA

Po propuštení z nemocnice 22. září máme první fotky prezidenta. Na svém Twitteru je zveřejnil Jiří Ovčáček. Prezident na nich drží hlasovací lístek u urny. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
8. října 2021 · 15:46

PREZIDENT ODVOLIL

Krátce po třetí hodině odpolední přijela za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech volební komise i s přenosnou urnou. O pár minut později prezident odvolil. Šéf lánské volební komise Salač novinářům řekl, že prezident je v pořádku. O zdravotním stavu ale nemluvili. Více zde >>>

Volební komise s přenosnou urnou na zámku v Lánech
Volební komise s přenosnou urnou na zámku v Lánech
Volební komise s přenosnou urnou na zámku v Lánech
Volební komise s přenosnou urnou na zámku v Lánech
Předseda lánské volební komise Salač (vlevo)
Předseda lánské volební komise Salač (vlevo)
Adéla Knapová
Adéla Knapová
8. října 2021 · 15:30

KOMU TO HODIT

Soudě podle polohlasných debat ve frontě před volební místností u nás v historickém centru Prahy, mohla by minimálně tady a teď zvonit hrana Babišovi (hlasy, probírající blížící se skon prezidenta a co to bude znamenat pro vítěze voleb, se tady před základní školou, kde máme volební místnost, taky ozývají). Kromě toho, že pár občanů jasně deklaruje svůj názor plackou s přeškrtnutým premiérovým obličejem připnutou na saku, baloňáku, svetru..., debatují ostatní hlavně o tom, které z volebních protibabišovských koalic to hodit, aby nešlo o ztracený hlas. 

Reflex
Reflex
8. října 2021 · 15:07

VOLEBNÍ KOMISE DORAZILA DO LÁN

Na lánský zámek dorazila za prezidentem Zemanem volební komise. Dvojice lidí v autě s nápisem obec Lány právě podle našeho fotografa Zbyňka Pecáka, který je na místě, vstoupila do areálu. Prezident Zeman tak zřejmě v tuto chvíli volí...

Volební komise dorazila na zámek Lány za prezidentem Zemanem
Volební komise dorazila na zámek Lány za prezidentem Zemanem
Volební komise dorazila na zámek Lány za prezidentem Zemanem
Volební komise dorazila na zámek Lány za prezidentem Zemanem
Jana Bendová
Jana Bendová
8. října 2021 · 14:52

RODIČOVSKÁ VÝCHOVA U URNY

Odvoleno. V jedné z volebních místností na východním okraji Prahy už krátce po otevření překvapivě plno, stojím dokonce ve frontě. Nejeden volič si k urně přivedl i potomky a dal jim autentickou rodičovskou lekci z občanské výchovy – jak se volí, kam se vhazují lístky, který politik je fajn a který není fajn (odposlechnuto).Tak snad těm dnešním dětem jejich budoucnost aktuální volbou moc nezkomplikujeme.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
8. října 2021 · 14:49

Na Maltézském náměstí na Malé Straně je zájem o volby pár minut po druhé hodině viditelný…

Zájem o volby na Malé Straně.
Zájem o volby na Malé Straně.
Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
8. října 2021 · 14:42

PREZIDENTSKÁ VOLBA

Ještě ve středu tvrdil kancléř Mynář, že prezidenta Zemana uvidíme jít v pátek k volbám. To ale není pravda. Prezident bude dnes volit přímo ve svém sídle v Lánech, kam za ním přijde volební komise. Miloš Zeman tam ale nemá trvalé bydliště. O voličský průkaz se mohlo zažádat nejpozději 7 dnů před konáním voleb, případně do 6. října do 16 hodin, pokud se volič dostavil na úřad osobně. Ovčáček uvedl, že Zeman voličský průkaz má. Mluvčí ale neupřesnil, jak jej získal...

Jana Bendová
Jana Bendová
8. října 2021 · 13:08

JÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Výmluvně a symbolicky ukončily sérii televizních debat lídrů závěrečné věty Andreje Babiše, Petra Fialy a Ivana Bartoše na Nově: zatímco Fiala a Bartoš divákům říkali, proč volit „nás“, premiér vůdcovsky proč volit „mě“ (ve třetí osobě, aby to vypadalo méně samožerně). To říká o podstatě jejich politiky všechno. Kárání žel nemá smysl. Jak kdysi uvedl psychiatr Radkin Honzák v rozhovoru Reflexu, bez ohledu na pokrok a vzdělání, člověk je stádní tvor a touha po vůdci je naprosto vlastní dvěma třetinám populace.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. října 2021 · 11:43

JASNÁ VOLBA - GUMOVÝ ANDREJ

Na správnou volební atmosféru mne hned ráno naladil facebookový inzerát e-shopu zaměřeného na milovníky psů. „Naučte svého pejska aportovat s pomocí Andreje. Přinese ho váš čtyřnohý miláček zpět, nebo se na něm vyřádí jiným způsobem?" láká pejskaře k nákupu kousací hračky nazvané Andrej BaBitch. Aportovací figurka je vyrobena z latexu, měří 21 centimetrů, má certifikát EU a vaše může být za 379 korun, přičemž 180 korun z toho slibuje prodejce poslat psím útulkům. Nechybí ani reálné fotky. Mít psa, byl by pro mne Andrej jasná volba.

Kousátko pro psy Andrej BaBitch
Kousátko pro psy Andrej BaBitch