Andrej Babiš v debatě na Prima CNN News

Andrej Babiš v debatě na Prima CNN News Zdroj: Profimedia.cz

Dokumenty k Babišově aféře
Dokumenty k Babišově aféře
Dokumenty k Babišově aféře
Jak to vše probíhalo
4
Fotogalerie

Zrádci, kmotři, muslimové aneb Základní instinkty v premiérské debatě

Volby do domu, hůl na politického protivníka do ruky. A když ne hůl, tak co nejsilnější a někdy i nejzranitelnější  argumenty. Nedělní večerní „premiérská“ debata na TV CNN Prima News byla učebnicovým příkladem.

Spouštědlem osočování se stala aktuální zpráva mezinárodního novinářského projektu Pandora Papers, podle níž desítky hlav států a vlád prováděly přinejmenším podezřelé finanční machinace. A v síti uvízl i premiér Babiš.

Před tak exponovanou debatou nic příjemného. Andrej Babiš sám dřív daňové ráje kritizoval, navíc některým závistivějším voličům by mohlo vadit i to, že tu je řeč o částce v přepočtu téměř 400 milionů korun. Andrej Babiš ale nasadil oblíbenou protizbraň. Obvinění zamluvil s tím, že „neudělal nic nezákonného ani špatného“.

A našel i viníka zveřejnění této zprávy – protivníky ve volbách, novinářské mafie a miliardáře Zdeňka Bakalu. Celosvětová publikace zprávy není pochopitelně této poněkud krkolomné argumentaci na závadu.

To byla ale teprve rozcvička. Premiér a šéf hnutí ANO se otřepal a dostal se do varu: „Vy jste normální zrádce českého národa,“ osočil se na dalšího z diskutujících, šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Jako důkaz použil jeho společnou fotku s předsedou EP a doplnil to opět mafiánským dodatkem: „Políbil jste prsten šéfovi Evropského parlamentu.“ Důkaz místo slibů.

Šéfpirát se snažil kontrovat různými fotkami jak proti premiéru Babišovi, tak dalšímu z diskutujících Tomiu Okamurovi, ale snažil se tam hledat složitější logická pojítka, takže to byla slabota.

Nicméně i on si vyzkoušel pár základních politických instinktů. To když se snažil varovat, že se po volbách chystá nová „oposmlouva“. Nedořekl ale koho s kým a celé to nějak zapadlo.

Naopak šéf SPD byl ve větší ráži, i když jednou přestřelil – to když se přeslechl, že Bartoš spojoval předního protiislámského aktivistu Martina Konvičku s prezidentem Zemanem, a nikoliv s ním. Pár minut na Bartoše pokřikoval, po zjištění chyby se ale omluvil.

Razancí ovšem nešetřil ani jindy. Ať už šlo o kritiku Evropské unie, například v souvislosti s tzv. Green Dealem, tedy vcelku oprávněnou, či mobilizující výpady vůči uprchlíkům. „Nechceme africké a islámské imigranty v České republice,“ ujišťoval Tomio Okamura své voliče, kterých je podle nejnovějších průzkumů bezpečně přes deset procent.

A nezapomněl ani na další instinkty. Třeba když právě v souvislosti s deklarovanými muslimskými zvyklostmi neopomněl zdůraznit, že ženám uznává stejná práva a miluje je. Tak teď kolik voliček to ocení.

Naopak další z diskutujících, předseda ODS a premiérský kandidát koalice Spolu Petr Fiala nasadil rozvážnější tón. Vyneslo mu to nejen postup do užšího finále pořadu s Andrejem Babišem, ale dokonce i vítězství v diváckém hlasování, které o tom rozhodovalo.

A své vystoupení zakončil připomenutím minulosti současného premiéra, jež následně vděčně rezonovalo po sociálních sítích. „My se s žádnými neomarxisty nespojujeme. Vy jako staromarxista se tady spojujete s komunisty, u kterých jste kdysi byl.“

Andrej Babiš zůstal i zde u svých osvědčených výpadů. Připomínal porevoluční minulost a „kmotry“. A chlubil se grafy, kterých měl plný stůl.

Mají voliči po této debatě jasněji? Možná jo. Ale jestli se i něco dozvěděli…