Video placeholde

Prognóza voleb do Senátu: Pravý střed dosáhne na většinu, krachne ČSSD, ANO moc nezíská

První kolo voleb do třetiny Senátu by mohlo letos přece jenom přitáhnout větší pozornost, protože současně bude probíhat hlasování do zastupitelstev obcí. A podle kandidátek se dá usuzovat, že výrazně v horní komoře parlamentu ztratí ČSSD, hnutí ANO si na rozdíl od sněmovny moc nepomůže a zástupci pravého středu a různí nezávislí senátoři a senátorky dosáhnout na většinu. Sociální demokracie tak podle všeho přijde i o předsedu Senátu, kterým je Milan Štěch.

Na rozdíl od minulosti zvolily umnou taktiku strany, které se dají označit za český politický střed. V mnoha obvodech (celkem se volí v 27 obvodech) postavila různá spojenectví KDU-ČSL, ODS, TOP 09 a STAN společného kandidáta. Navíc na některých místech spolupracují ještě s místními hnutími či Piráty a Zelenými. Dá se proto předpokládat, že tato taktika bude slavit úspěch.

Vládní strany ANO a ČSSD jdou se svými kandidáty do boje samostatně a podle jmen se dá usuzovat, že nezabodují. Tradičně se ve volbách do Senátu nedaří KSČM, která pokud nějaký mandát získá, může hovořit o štěstí. Také Okamurovo divadelní představení se jménem SPD, přes silnou protimigrační rétoriku, která konvenuje velké části společnosti, má minimální šance.

Dá se očekávat, že se ve volbách opětovně prosadí známí senátní matadoři jako Jiří Čunek (KDU-ČSL, obvod Vsetín) či Jaroslav Kubera (ODS, obvod Teplice). Naději na vítězství má i předseda lidovců Pavel Bělobrádek v Náchodě, i když jeho velkým soupeřem může být Martin Červíček (ODS), bývalý policejní prezident.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Naprostým specifikem je letos účast kandidátů, kteří se nedávno utkali v prezidentské volbě s Milošem Zemanem. Zatímco Jiří Drahoš na Praze 4 kandiduje za koalici STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Zelené, tak Pavla Fischera v Praze 12 podporují občanští demokraté a topka. Takzvaně „čistou cestu“ si zvolil Marek Hilšer, který je nezávislým kandidátem. Všichni tři mají šanci objevit se v senátním společenství.

Zcela pozoruhodná je i kandidatura rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka v obvodu Brno-město. Jeho koalice STAN, ODS, TOP 09 a Zelení vypadá neporazitelně. Přitom univerzita měla i předtím rektory, kteří se prosadili v politice. Bekův předchůdce Petr Fiala je předsedou ODS a místopředsedou sněmovny. A Fialův předchůdce Jiří Zlatuška byl jak senátorem, tak poslancem (zde za hnutí ANO).

Velký propad naopak čeká churavějící ČSSD. Ta má dnes v Senátu největší klub s 24 místy a obhajuje jich celou polovinu. Jenže její šance jsou podle sestavy kandidátů malé, bude ráda za každé křeslo. Pokračuje tak letitá degradace socialistů v horní komoře. Hnutí ANO má v současnosti 6 senátorů a žádný mandát neobhajuje. Takže může pouze získat, ale vypadá to jen na malé posílení maximálně o 2-3 křesla.

Nejsilnějším klubem se tak může v říjnu stát klub KDU-ČSL a nezávislých, který má dnes 16 křesel a obhajuje pouze tři. V jeho řadách bychom mohli hledat i nového šéfa či šéfku sněmovny.