Andrej Babiš, Petr Pavel

Andrej Babiš, Petr Pavel Zdroj: Jan Ignác Říha

Spousta fanoušků si v Ústí chtělo Petra Pavla vyfotit (17. 1. 2023).
Mítink Petra Pavla na náměstí v Ústí nad Labem
Andrej Babiš ve frontě na korunovační klenoty (17.1.2022)
Andrej Babiš na návštěvě kostela Pražské jezulátko (17.1.2022)
Andrej Babiš ve frontě na korunovační klenoty (17.1.2022)
14
Fotogalerie

Viliam Buchert: Pavel nebo Babiš? Kdo z nich je Hodný a Zlý a kdo Silný a Slabý

Režisér Quentin Tarantino o kultovním westernu Hodný, zlý a ošklivý řekl, že to byl „nejlépe natočený film všech dob“. Česká prezidentská volba sice není tak skvěle natočená jako Hodný, zlý a ošklivý, ale obsahovala a obsahuje různé prvky dramatu, komedie či detektivky. Navíc si česká rozdělená společnost dva postoupivší do druhého kola – Petra Pavla a Andreje Babiše – prvoplánově pasovala na hodného a zlého. Pořadí lze libovolně zaměnit, podle toho, kdo koho volil. Jenže Česko nemá hledat ani hodného, ani zlého, má hledat spolehlivého a důstojného. Což je po neblahých zkušenostech s Milošem Zemanem nutnost.

Kdo je ale v českých volebních reáliích hodný a zlý? A existuje i ošklivý? 

Ošklivé můžeme vynechat. Kandidátka Danuše Nerudová, které se chvíli připisovaly i určité šance na vítězství, dokonce tvrdila, že je mladá a k tomu pohledná. Nerudová nakonec neuspěla, nedokázala se vyrovnat s reputačním problémem, který si za sebou táhla ze svého působení na brněnské Mendelově univerzitě a v závěru kampaně občas působila křečovitě. Prvního člověka s koncovkou -ová, tak na Pražském hradě neuvidíme. Je ale zjevné, že naše společnost je už na tuto variantu připravena.

Roli hodného před prvním kolem hráli všichni kandidáti, protože přímá volba je nutí k tomu, aby lovili příznivce všude. Andrej Babiš z tohoto módu vystoupil jen několik hodin poté, co se dozvěděl, že přes mnohé prognózy první kolo nevyhrál. Těsný výsledek (1 975 056 hlasů pro Pavla a 1 952 213 pro Babiše) nasměroval expremiéra k daleko vyhrocenější kampani. Jak už jsme u něj zvyklí, plete páté přes deváté, používá polopravdy, lži a smyšlenky. V jedné věci ovšem selhal hned na startu druhého kola. Hrátky poslance Babiše kolem války na Ukrajině, kterými se snažil nahonit do své ohrádky voliče SPD a radikální část protivládní scény, využívá ruská propaganda. I kdyby se Babiš tisíckrát zaklínal, že je vlastně proti Putinovi, že chce jenom mír, tak Kreml ví, že mu jakákoli další orbánovská relativizace konfliktu a jeho řešení nesmírně vyhovuje. V tom je Babiš pokračovatelem zemanovské politiky, která šla často proti českým národním zájmům. Z tohoto pohledu je Babiš ten zlý.  

I to ale ke kampani patří a Babiš je silný kandidát, nelze ho v ničem podceňovat. To by si měla uvědomit i takzvaná pražská, brněnská nebo středočeská kavárna (každý si dosadí podle svého), která si do role hodného instalovala generála Pavla, který skutečně působí oproti Babišovi umírněněji a volá po konsenzu. To ovšem na vítězství stačit nemusí. Pokud někteří voliči už vyřazených kandidátů (Nerudové, Fischera a Hilšera) k druhému kolu nepřijdou či nebudou volit Pavla, mohla by pražská kavárna utrpět v prezidentských volbách třetí porážku v řadě. I když to tak dnes nevypadá. Stejně jako Babiš, musí silně své voliče mobilizovat i Pavel. A někdy se z něj musí stát i ten pomyslně zlý, jinak bude působit jako slabý.

Karel Čapek v komentáři v Lidových novách v září 1925 napsal: „Máme ponižující vědomí, že s námi političtí lidé dělají, co jim je libo. Jsme jim dobří jen k tomu, abychom jim odevzdali hlas, vše další, co nám demokracie dává, je politická bezmoc. Sneseš takovou bezmoc, pokud je demokracie v pořádku; ale dusíš se jí, jakmile si uvědomuješ, že demokracie jde špatnými cestami.“ Demokracie je naštěstí v Česku silná, dokazuje to i vysoká účast v prvním kole voleb. Není zde politická bezmoc. Ale aby demokracie nešla špatnými cestami, řečeno s Čapkem, musíme i příští týden rozpoznat, kdo je hodný, kdo zlý, nebo kdo je alespoň menší zlo. Tak těžké to v souboji Petr Pavel versus Andrej Babiš není.

Text vyšel jako úvodník nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 3/2023