Podle volebních průzkumů patří společně s generálem Petrem Pavlem k hlavním favoritům prezidentských voleb. Zda se ale zúčastní, chce říci až v listopadu.

Podle volebních průzkumů patří společně s generálem Petrem Pavlem k hlavním favoritům prezidentských voleb. Zda se ale zúčastní, chce říci až v listopadu. Zdroj: ČTK

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytném voze.
Generál ve výslužbě Petr Pavel představil na tiskové konferenci Systém protikrizové ochrany (19. 7. 2021)
Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer
Expremiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Blesk (13.4.2022)
Jednání Sněmovny o dole Turow: Expremiér Andrej Babiš (ANO) (22.2.2022)
18
Fotogalerie

Svéráz prezidentské volby. Zbývá necelý půlrok a zatím to vypadá jak hospodské tipování

Trochu se už ví, něco se tuší a u zbytku se tápe. Pohled na průzkumy týkající se nadcházejícího výběru hlavy státu dává více otázek než odpovědí, některé voliče pak musí rovnou naplňovat skepsí. Tedy pokud se v nadcházejících měsících něco výrazně nezmění.

Viz například průzkum, který v pondělí zveřejnila agentura Median. Nejdříve k tomu zajímavějšímu, co z něj vyplynulo. Žebříčku dále vévodí expremiér Andrej Babiš, pokud ale jde o volební potenciál (tedy podporu od těch, co by byli ochotni kandidáta zvažovat), těsně ho předhání generál Petr Pavel. A u druhého hlediska vcelku dobře dopadá i senátor Pavel Fischer, který z „bronzové“ příčky popularity pro změnu odsouvá šéfa odborů Josefa Středulu.

A ještě k Andreji Babišovi: má dle předpokladů z uváděných kandidátů nejpevnější voličské jádro (19 %, Petr Pavel 11,2 %, naopak zmíněný Pavel Fischer pouze 2 %). Takže pokud do prezidentského klání půjde, bude nepravděpodobné, byť samozřejmě ne vyloučené, že by se nepropracoval do druhého kola. Tady jsme ale u první podivnosti.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 60: Můžeme si být jisti, že České republice dělal premiéra člověk, který byl udavačem • Reflex.cz

Hlavní favorit stále neřekl a ještě nějakou dobu nejspíš neřekne, zda se o Hrad bude opravdu ucházet. Stát se tak má až začátkem listopadu, tedy zhruba jen dva měsíce (!) před prvním kolem voleb. I když třeba Andrej Babiš ještě s načasováním hýbne, u něj člověk nikdy neví.

Pak je tu další podivnost, jakkoliv může být pochopitelná. Tedy že v přehledech obliby kandidátů je řada lidí, kteří kandidaturu nejen neoznámili, ale ani o ní neuvažují či ji přímo vyloučili. Samozřejmě je možné, že někteří jejich příznivci budou hlasovat „nohama“, tedy k volbám nepůjdou, i když hodně jich nakonec spíš zvolí někoho jiného. Otázka zní koho.

A do třetice, zbývá tu jedna podstatná neznámá. Strany vládní koalice zatím neřekly, zda postaví společného kandidáta, anebo každé křídlo podpoří někoho jiného. A zda to bude vlastní kandidát, anebo se postaví za některého již potvrzeného. Či kombinace obojího.

Uklidnit pocit nejistoty může fakt, že ani v letech, kde bylo pole kandidátů jasnější, nemělo při zpětném pohledu smysl brát průzkumy příliš vážně. Oblíbeným příkladem je hned první všelidová volba českého prezidenta z roku 2013, před níž byl za horkého favorita považován bývalý premiér Jan Fischer. Nakonec se nedostal ani do druhého kola a třetí místo uhájil jen těsně před sociálním demokratem Jiřím Dienstbierem (pro připomenutí kompletní výsledky zde).

Výše popisovaný předvolební galimatyáš se dá z části připisovat právě změně způsobu volby prezidenta, tedy výběru všemi oprávněnými voliči. Má jiné zákonitosti než parlamentní, mimo jiné co se načasování iniciativy uchazečů o Hrad a zjišťování jejich reálné podpory týká. Na druhou stranu, i u volby hlavy státu zákonodárným sborem jsme si v polistopadové době užili mnohá překvapení. Však i Miloš Zeman by mohl vyprávět…

Video placeholde
Generál Petr Pavel v pořadu Prostor X • Reflex.cz