Video placeholde
Andrej Babiš mladší přišel svědčit k soudu se svým otcem
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (16.9.2022)
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (16.9.2022)
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (16.9.2022)
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (16.9.2022)
37
Fotogalerie

Babišův černý den. Junior mu u soudu zavařil, pojišťovací agentka zbavena mlčenlivosti a úřednice řekne víc

Ve světě Andreje Babiše by se dnešnímu dni mohlo říkat Velký pátek. Obžalovaného expremiéra dnes „přibil“ na kříž vlastní syn i pojišťovací agentka. Další přitěžující okolností je fakt, že si soudce Jan Šott znovu předvolá svědkyni, která si novinářům posteskla, že může být „Babiš rád, že toho o něm neřekla víc“.

Dobrou otázkou je, co Andrej Babiš dnes vlastně dělá. Dodržel svá dřívější slova a nedorazil k soudu, kde je obžalován za podvody s dotacemi na farmu Čapí hnízdo. Jenže dnes nepřišel ani do práce. Z jednání Poslanecké sněmovny se omluvil z osobních důvodů. Nikdo tak neví, kde je a co dělá. V jeho nepřítomnosti se ale v soudní síni děly velké věci.

Soudce Šott si nejprve jako svědkyni překvapivě povolal novinářku Deníku N Zdislavu Pokornou. Ta v ohrádce pro svědky potvrdila, že jí úřednice Eva Filipová skutečně řekla, že „Babiš může být rád, že toho neřekla u soudu více“. „Pokud si svědci dělají tiskové konference po tom, co opustí jednací síň, musí počítat s tím, že budou pozváni znovu,“ konstatoval Šott. Soud bude zajímat, co svým výrokem myslela, a případně bude požadovat, aby doplnila svou výpověď.

Pak přišla na řadu Eva Kmentová, která spravovala pojištění Babišových firem včetně Agrofertu. Ta se odkázala na mlčenlivost do konce života, jenže soud ji po poradě mlčenlivosti zbavil. Ta vypověděla, že v pojistné smlouvě byly společnosti, které spadaly do skupiny Agrofert, byl tam i soukromý majetek Andreje Babiše i firmy, které vlastnila Babišova rodina, např. dcera Adriana Bobeková. Na detaily si už ale nevzpomíná a pro pojišťovací firmu nepracuje už 5 let. Pak už přišlo na řadu velké dopolední finále. Do ohrádky vstoupil Andrej Babiš mladší.

Syn expremiéra v podstatě zopakoval to, co k případu říká od začátku, kdy byl kontaktován novináři. Tady je výběr jeho hlavních výroků u soudu: Obžalovanou Janu Nagyovou nezná. Otec ho vzal na místo Čapího hnízda v době, kdy to byla ruina, a oznámil, že to kupuje. Junior prý nikdy nepodnikal, nějaké smlouvy podepsal mezi lety 2011 a 2012, ale nečetl je a nerozuměl jim. Smlouvu o převodu akcií prý nikdy neviděl a podpis určitě není jeho. Potvrdil, že na farmě Čapí hnízdo je i Babišova soukromá rezidence. Žádné akcie v ruce junior neměl, na farmě byl jednou na brigádě a pracoval v prádelně, Monika Babišová dle jeho slov jen designovala interiér. Jeho otec „znásilnil“ jeho lidská práva v roce 2017, kdy ho nechal zavléci na Krym, aby nemohl vypovídat.

Poslední den prvního týdne procesu výpovědí Babišova syna skončil, pokračovat se bude 26. září. U soudu dostal Andrej Babiš první přímý zásah. Zatímco dříve svědkové jednotně odmítali vypovídat, dnes padla poměrně závažná slova. Na predikci toho, jak to celé dopadne, je ještě brzy. Jedna věc je ale jistá.  Když sledujete vývoj vztahu mezi obžalovaným otcem a jeho synem, je vám jasné, že tohle je Babišova životní prohra. To, že je mu to patrně jedno, jen vypovídá o jeho vlastním charakteru.