Video placeholde

Jak postavit skatepark v Zambii? Punkový cestopis České televize v první řadě baví, ale má i další přesah

Syrová Afrika, spousta dynamických, často naprosto bizarních zvratů a do toho všeho láska ke skateboardingu – to všechno jsou ingredience pětidílné punkové dokumentární série s názvem Skejty a lopaty. Zajímavý cestopis představuje Česká televize.

Celoživotní vášní Martina Loužeckého je skateboarding. Na Kodaňské univerzitě studoval africká studia a v rámci diplomového projektu před několika lety s partou kamarádů postavili v Mosambiku úplně první skatepark. „Vymyslel jsem si, jak propojit Afriku a skateování dohromady,“ říká na začátku prvního dílu pětidílné série Skejty a lopaty. V zemi na jihovýchodě Afriky nakonec pod hlavičkou neziskové organizace Skate World Better, kterou pro tyto účely partička založila, nakonec vznikl další skatepark.

Už před kamerami České televize se ovšem s dalšími nadšenci okolo skateboardingu vydává v rámci dokumentu Skejty a lopaty do jiné africké země, do Zambie. Zemi na západě afrického kontinentu, kdysi nazývanou Severní Rhodesie, jíž se vine i legendární řeka Zambezi (po které je Zambie pojmenovaná), během svých cest prozkoumal i legendární český dobrodruh Emil Holub. Parta skateboardingových fajnšmekrů v čele s Loužeckým, který diváky svým komentářem provází po celou dobu série, přijíždí do provincie s názvem Barotsko na západě Zambie, konkrétně do města Mongu čítajícího 170 tisíc obyvatel. A může se začít se stavbou skateparku.

Afrika je bezesporu neuvěřitelně krásný světadíl s nezaměnitelnou atmosférou. Když ale dojde na organizaci, může to občas váznout – ústřední skupina nejprve zjišťuje, že na pozemku, kde má vzniknout skatepark, stojí polorozpadlý dům a přímo uprostřed je obrovská díra, o čemž se jaksi zapomněla zmínit jejich africká spojka, tamější propagátor skateboardingu Johnny K Kalenga. Roztáčí se tak chvílemi těžko uvěřitelná spirála všemožných kolizí, krizí a peripetií od shánění bagru a kompaktoru, hledání nutně potřebného barelu s benzínem až po třídenní zpoždění dodávky materiálu. Skatepark se ale i přes tyto překážky nakonec podaří postavit.

Na celé pětidílné sérii velice dobře, ale zároveň absolutně nenásilně funguje i nastiňování politických a společenských poměrů. V bývalé britské kolonii, která získala nezávislost v roce 1964, je autory dokumentu přiblíženo aktuální vykořisťování Čínou, také je připomenut absurdní rozměr Berlínské konference z roku 1885, během které byly prakticky náhodně nakresleny státní hranice absolutně nerespektující tehdejší africká historická území. Vedle toho autoři poutavě nastiňují i fenomén známý jako youth bulge, kdy dramaticky roste počet mladších dětí vůči starším generacím, což se přesně děje v Zambii. A dojde také na návštěvu prodejny Baťa nebo na bizarní příběh, jak se z tiskového mluvčího stal prezident Zambie.

Režie se ujal Jakub Jelínek, který se například podílel na nedávném hitu BANGER. v pozici střihače. Z jednotlivých postav vyčnívá hlavní protagonista a spoluautor scénáře Martin Loužecký, jehož charisma, bezprostřednost, upřímná láska ke skateboardingu a zájem o africký kontinent táhnou celou sérii. Vhled do skateové komunity zase chytlavě doplňuje pečlivě vybraná hudba s textem typu: „Skáču po střechách Berlína, skáču po střechách Žižkova…“

Je jedině pozitivní, že Česká televize dává prostor i takovýmto projektům. Dokumentární série Skejty a lopaty zkrátka představuje dynamický punkový seriál a syrově natočenou, nespoutanou letní jízdu.