Tomáš Czernin

Tomáš Czernin Zdroj: Nguyen Phuong Thao

My Češi jsme zvláštní povaha, ale v jádru bystří a máme dobré srdce.
S dědečkem Rudolfem
„S obnovou rodového majetku začal už můj otec Theobald, já pokračuji, je to tradice a povinnost. Jinak, upřímně řečeno, bydlet na zámku v 21. století je nesmysl.“
3
Fotogalerie

Tomáš Czernin: My Češi jsme zvláštní povaha, ale v jádru bystří a máme dobré srdce

Nechává ho chladným, že má v krvi pověstnou kapku přemyslovské krve. My Czerninové jsme tu déle než kukuřice nebo brambory, napsal kdysi v reakci na hloupé osočení, že je cizák. Tomáš Czernin (61) je nejen politik, ale i zemědělec, lesník a majitel několika řeznictví, dobře tedy ví, jak se dnes podnikatelům žije. „Jednou jsem spočítal, že jen do lesa mi chodí asi sedm kontrolních orgánů,“ říká. Žije na zámku v Dymokurech, kde si dělá domovníka, topiče, popeláře i údržbáře.

Při pohledu na váš zámek mne na­padá, co říkáte návrhu vlády na zdvojnásobení daně z nemovitosti?

Ještě přesně nevím, jak mě to zasáhne, nejspíš dost, ale vypořádám se s tím. Předchozí vlády neskutečně rozhazovaly, kupovaly si voliče, teď je nutné stát uzdravit. Přirovnávám ho k rodině: kdybych bral čtyřicet tisíc, nemohu přece každému ze svých čtyř dětí dávat kapesné deset tisíc, a ještě platit bydlení, jídlo, elektřinu, vodu, odpad, auto. Opatření, která vyložila naše vláda na stůl, zasáhnou všechny, všichni se budeme muset nějak uskromnit. Tak to beru.

Ptám se i proto, že jste nejen vlastník, ale i senátor a zastupitel Dymokur. Obcím přitom vadí, že si stát celé zvýšení daně vezme do svého rozpočtu a nepodělí se s nimi. Nejste ve své politické dvojroli rozpolcený?

Nejsem. Myslím, že obcím se dnes nedaří tak špatně jako státu. Mnohé z nich jsou na tom díky předchozím změnám v rozdělení daní dokonce velmi dobře. Já jsem spíš trošku zklamaný, že stát zas tak moc nezeštíhlil, doufám, že se to změní. Ministerstva se zavázala k úsporám, zatím to však jde pomalu. Máme kupříkladu celou řadu institucí, které jsou tu snad jen kvůli šikaně podnikatelů. Z vlastní zkušenosti vím, že na kontrolu přijde hned několik institucí po sobě a kontrolují prakticky totéž. A nenajdou-li žádný velký průšvih, zabývají se bagatelními záležitostmi. Pořád touží cosi odhalit. Kontroloři jsou placeni státem, nejsou levní, a zabývají-li se hledáním jednoho litru nafty ve výkazech nebo zjišťují-li z evidence, kolik spotřebuje firma mýdla, pak už je ten stát naprosto rozpustilej.

Počkejte, úřady vážně kontrolují i spotřebu mýdla?!

Ano, to jsem skutečně zažil. Ale ještě k té dani z nemovitosti. Dlouhodobě tvrdím, že daň za lesy bych zrušil úplně. Neříkám to sobecky jako kňourající vlastník, za zámek bez reptání připlatím. Spíš je to nelogické. Lesy čistí vzduch, slouží k rekreaci, zadržují vodu, každý do nich může jít na houby, na procházku, bez ohledu na to, čí les je. A vlastník za něj platí daň. Je to nefér i vůči těm obcím, které v katastru lesy nemají. Kdyby se daň zrušila a současně omezily dotace na lesy, bylo by to spravedlivější.

Vaše rodina rekonstruuje zámek tři desítky let, museli jste do něj dát spoustu peněz, vrátili vám ho zdevastovaný. Ani tak vám nepřipadá zvýšení daně nefér?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!