Rozálie Havelková (vlevo) a Anežka Hessová při fotosession v La Fabrice

Rozálie Havelková (vlevo) a Anežka Hessová při fotosession v La Fabrice Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Představení Rozladěné držky je pravidelně na programu holešovické La Fabriky, nejbližší představení se odehrají 30. ledna, 6. února a 8. března.
Motiv vany Adéle přišel klíčový, a tak se teď z ní na jevišti vynořují vzpomínky. Z vany, ne z Adély.
Představení Rozladěné držky v pražské La Fabrice bývá vyprodané dlouho dopředu.
Rozálie Havelková
Anežka Hessová
5
Fotogalerie

Performerky Rozálie Havelková a Anežka Hessová o novém nepříteli, kterým je přehnaná korektnost

Jejich představení Rozladěné držky v pražské La Fabrice bývá vyprodané dlouho dopředu. Anežka Hessová (35) a Rozálie Havelková (25) v něm tančí a zpívají za doprovodu akordeonů. Vypráví příběh mladší z nich, která se v devatenácti vydala na zkušenou do Belgie, kde se stala členkou malého cirkusového souboru. Anežka, jež kus dětství strávila ve Švýcarsku, se vedle herectví profesionálně věnuje indickému tanci kathak, Rozálii zase učarovalo flamenco a od sedmnácti vystupuje se swingovou kapelou Melody Makers svého otce Ondřeje Havelky.

Máte představení Rozladěné držky. Jak se vlastně ladí držky?

Rozálie: Jako my dvě myslíte? Z nějakého důvodu už jsme slazené i oslazené… Anežka vám potvrdí, že si ji občas dobírám, že je trochu mimoň. Když to slyšel můj kluk, reagoval: „Počkej, počkej, když Anežka je mimoň, ty seš jako co?“ Já: „No, taky úplnej mimoň!“ Jsme takové dvě mimozemšťanky, který se tady, na té cizí planetě, našly.

Anežka: Já Rózu poprvé viděla, když jí bylo devět, na letním dětském tanečním workshopu v Mnichově Hradišti, což je mimochodem kousek od Mimoně. Já jsem v tu dobu dávala lekce a vystupovala s tancem kathak, ona se tam učila flamenco a mně hned došlo, jak krásně tančí. Jinak – držky, jak se také říká akordeonům, se neladí!

Rozálie: My tehdy Anežku měly za bohyni! Všechny holky ji obdivovaly a samozřejmě i kluci. Soustředění vedla Anežčina maminka a Anežka jí občas jezdila pomáhat s náma fakanama. Dodnes se na to místo ráda vracim, je to nádhernej starej klášter.

Anežka: Postupně, jak jsme se potkávaly, to už byla Róza dospělá, jsme zjišťovaly, v čem jsme si podobné. Ale začalo to tancem, víte, on kathak a flamenco mají hodně společného. Základ obou tanců je ve složitých rytmech, které tanečníci vydupávají, či v pohybech rukou.

Obě máte rodiče z hereckého prostředí, část mládí jste každá trávila v zahraničí. Jak se to seběhlo?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!