MUDr. Hana Zelená

MUDr. Hana Zelená Zdroj: Archív

Část populace je tak odolná, že se covidem jen tak nenakazí, říká lékařka Hana Zelená

Hana Zelená pracuje na špičkovém pracovišti pro výzkum vysoce patogenních virů a jiných nebezpečných mikroorganismů. Katastrofické scénáře ohledně smrtelného rozšíření dalších mutací covidu jsou podle ní hodně předčasné.

Jak se díváte na covidové mu­tace?

Původní varianta SARS-CoV-2 byla postupně vytlačena takzvanou britskou, která je nakažlivější a na našem území v tuto chvíli převládá. Takže v populaci máme jednak lidi, kteří mají protilátky proti původní variantě viru, ale i ty, kdo už reagovali na britskou variantu. My jsme samozřejmě nevěděli, jestli lidé, kteří prodělali tu původní, budou chráněni proti britské, nebo ne. To jsme museli zjistit. Už třeba proto, že se nás na to ptali lékaři, kteří potřebovali vědět, zda mohou rekonvalescentní plazmou, obsahující protilátky proti původní variantě, léčit pacienty nakažené britskou mutací. Zda bude fun­govat.

A funguje?

Ano. Protilátky reagují na britskou mutaci úplně stejně jako na původní virus.

 

A co jihoafrická a brazilská?

Teoreticky by neutralizační funkce protilátek v těchto dvou případech mohla být horší. Alespoň to tak uvádějí některé zahraniční zdroje. Úkolem protilátek je navázat se na virus, obalit ho a zneškodnit. Jenomže virus se změnil právě v tom místě, kde se na něj protilátky navazují, takže se možná budou navazovat hůř. No a samozřejmě: pokud je vazba protilátek na virus méně silná, část virové nálože v těle může zůstat volná. Ale to ještě nemusí být žádná katastrofa, i tak to alespoň částečně infekčnost potlačí. Takže i v takovém případě by nákaza měla probíhat slaběji a průběh by měl být mírnější.

A co kdyby se nenavázaly vůbec? To už by byl průšvih?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!