Martina Vašáková

Martina Vašáková Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Budoucnost je v protivirových lécích: Profesorka Vašáková o bamlanivimabu a ivermektinu

Minulý týden se do České republiky dostala první várka bamlanivimabu, mimořádně účinného léku na covid-19. Centrálním výdejním místem léku se stala pražská Thomayerova nemocnice. Na možnosti léků proti covidu jsme se ptali profesorky Martiny Vašákové, přednostky Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Jak byste popsala bamlani­vimab?

Je to první lék, který dokáže do jisté míry předejít rozvoji infekce virem covid-19 do těžkého stavu. To znamená, že pokud se tato protilátka aplikuje u rizikových skupin, sníží se pravděpodobnost, že se stav daného člověka zhorší natolik, aby musel vyhledat nemocniční péči. Lze díky němu i předejít těžkému průběhu i smrti.

Jak se k vám lék dostal?

Řekla jsem vedení nemocnice, že potřebujeme protilátky proti koronaviru, a bamlanivimab byl nejdostupnější. Druhý lék od firmy Regeneron v té době nebyl dostupný a nakonec se bude dovážet také, ale později.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci v Thomayerově nemocnici uvedl, že ho mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně. Proč?

Pokud budeme šetřit na kvalitních lécích, nikdy se neposuneme v léčbě covidu. Bamlanivimab na jednoho pacienta stojí okolo 20 000 korun. Věřím, že dokážeme předejít hospitalizaci u 70 procent pacientů a vyhnout se tak těžkému průběhu onemocnění. V tom případě se tato investice určitě vyplatí.

Máte o tom nějakou představu?

Jedna hospitalizace v nemocnici je finančně náročnější než deset aplikací léku Bamlanivimab.

Říkáte, že bamlanivimabu je zatím málo, komu ho tedy dáváte?

Lidem s obezitou nad 40 BMI, transplantacemi, nemocným s poruchami imunity, ať už vrozenými, nebo způsobenými léčbou, onkologicky nemocným na aktivní léčbě, lidem s neurologickými nemocemi, jako je třeba roztroušená skleróza, těžká cukrovka s komplikacemi, nedostatečná funkce ledvin a chronická plicní onemocnění, zejména chronická obstrukční plicní nemoc, plicní fibrózy a astma na biologické léčbě. Jde o ty nemocné, u kterých se předpokládá, že pokud by covid dostali, tak by měli větší pravděpodobnost těžkého průběhu.

Jaká je cílová skupina pro podání bamlanivimabu?

Optimálně všichni lidé nad 65 let, kteří jsou PCR covid pozitivní s počínajícími symptomy nemoci, a pak všechny již předtím vyjmenované skupiny nemocných bez omezení věku.

Jak dlouho od nákazy by měl být lék podán?

Do sedmi dnů od začátku symptomů a tři dny od pozitivity PCR testu. A také je podmínkou, že nemocný nesmí mít rozvinutý zápal plic či jiné těžké postižení koronavirem.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!