Tečka za covidem?

Tečka za covidem? Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Tečka za covidem? Zmizela plošná opatření i testovací místa. Z obávaného viru je běžná nemoc

Covid-19 vstoupil do čtvrté sezóny. Poprvé je ale bez plošných pravidel. Jako poslední skončila 20. dubna povinná izolace po pozitivním covidovém testu. Aplikace Tečka se mění na zdravotní EZ kartu a na jiné služby by se měl proměnit i Centrální rezervační systém, který dosud sloužil hlavně pro objednávání na očkování a na testy. Stát tak vrací covid do rukou lékařů. Co to znamená a co od nemoci dál čekat? Podle odborníků by se jí lidé neměli bát, ale ani ji podcenit.

Před třemi roky se touto dobou po republice ve velkém budovaly odběrové stany a kontejnery. Teď se postupně zavírají. Síť testovacích míst na covid se ztenčila na minimum. Třeba v Praze jich zůstalo jen několik, navíc s omezenou provozní dobou. Jedním z míst, kde se stále dá testovat, je odběrový kontejner u rušné křižovatky na Andělu. Fronty tu už ale jsou minulostí. „Na žádanku od lékaře přijde málo lidí, teď sem chodí spíš samoplátci. A to hlavně cestovatelé, kteří jedou někam do Asie nebo Afriky, kde testy ještě chtějí. Chodí jak kdy, ale jsou to jednotky lidí denně,“ říká pracovnice odběrového místa. 

Podobně prázdno je i u testovacího místa, které stále zůstává v nákupní zóně v Praze na Černém Mostě. I tady potkáváme jen personál. „Lidé sem chodí dost náhodně. Sjíždějí se sem i mimopražští, protože se sem dá poměrně jednoduše zajet autem. Každopádně převažují samoplátci, kteří test potřebují jako doklad na cesty,“ popisuje zdravotnice. I na Letenské pláni ještě stojí odběrový kontejner. Tady už ale jen jako vzpomínka na epidemii. Není v provozu. Testovací místo už před časem uzavřela i pražská Všeobecná fakultní nemocnice, na začátku května i Fakultní nemocnice v Motole. A další se na uzavření chystají. Lidé už nemají potřebu se testovat.

I to ukazuje, jak se se přístup ke covidu za tři roky zásadně proměnil. Stejně jako nemoc samotná. Při svém nástupu na začátku roku 2020 nový koronavirus nejdřív překvapil a následně ochromil život celé planety. Na konci roku už se ale také začalo očkovat. V roce 2021 svět bojoval se zákeřnou variantou delta, kterou na jeho konci vystřídal nakažlivější, ale mírnější omikron. S ním v roce 2022 epidemie postupně slábla a v průběhu letošního roku by měla WHO pandemii covid-19 oficiálně ukončit. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!