Video placeholde

Hůle: V exekucích tu končí i děti, běží jich miliony, vymahači mají vliv ve všech politických stranách

Češi si nechali ukrást spravedlnost. Analytik Daniel Hůle dlouhodobě upozorňuje na bobtnající problém exekucí. Vymahačské lobby a dalším zájmovým skupinám se podle něj podařilo prosadit zákony, které nemají v Evropě obdobu. Někteří politici prý sami byli reprezentanti těchto skupin, které mají vliv ve všech stranách. V Česku běží skoro 5 milionů exekucí a končí v nich i děti. To vše kvůli chybějící regulaci půjček a komplikovanosti procesu oddlužení. Hůle tvrdí, že na oddlužení je teď v Česku zralých 600 tisíc lidí.

Za to, kam až situaci kolem exekucí došla, můžou podle Hůleho jednoznačně politici. Někteří byli prý ovlivnění nějakou zájmovou skupinou, jiní jednali na základě svého ideového rozpoložení. Třeba exministr financí a dnes šéf poslanců TOP 09 Kalousek nechal podle Hůleho jako ministr financí fungovat firmy, které vydělávají na sankcích za nesplacené půjčky. Věří totiž údajně, že stát nemá vodit lidi za ruku a chránit slabé. Dalším politikům, třeba z KSČM a SPD, mizérie kolem exekucí možná vyhovuje. Lidé, kterým se daří dobře, by je totiž nevolili. 

Hůle odmítá, že by bylo příliš jednoduché oddlužení morální hazard. Je podle něj běžné na Západě a společnost se tam nehroutí. V Česku navíc chybí racionalita, jako jsou třeba překážky v možnosti jet načerno. Hůle zdůrazňuje, že kvůli podobným prohřeškům se tu vede mnoho exekucí na děti. Doslova mluví o neuvěřitelné nemravnosti. Dodává, že jednodušší oddlužení bude taky motivovat věřitele, aby si víc rozmýšleli, komu peníze půjčí.

Hospodářské úspěchy Česka nejsou podle Hůleho právě kvůli exekucím na těch nejchudších příliš vidět. Odmítají vyšší mzdu, odměny i přesčasy, protože se jim ve výsledku na účtech nepromítnou. Pracovní síla je tak demotivovaná. 

Hůle tvrdí, že novela insolvenčního zákona je paskvil. Lidé podle něj mají mít jistotu, že když dodrží podmínky zákona, budou oddluženi. Soudcům ale budou chybět jasná vodítka, jak v určitých situacích rozhodovat. Člověk v tísni je proto připravený dlužníkům právně pomáhat a jednotlivé případy dotáhnout i k Ústavnímu soudu, pokud to bude třeba. Hůle dodává, že stále zůstáváme jednou nohou na Balkáně.

Komu se v Česku vyplácí exekuční mizérie? Kolik lidí by mělo být oddluženo a jak přísný by měl proces být? Jaký vliv mají exekuce na české rodiny a preference lidí v chudších regionech? A kde je hranice morálního hazardu?