Chuťová mapa Amsterdamu aneb Do nizozemské metropole za dobrým jídlem a lehkými drogami | Reflex.cz
nahoru
Lidé a země | Magická zima v Rakousku

Chuťová mapa Amsterdamu aneb Do nizozemské metropole za dobrým jídlem a lehkými drogami

Lenka Požárová17. října 2019 • 07:10
Chuťová mapa Amsterdamu aneb Do nizozemské metropole za dobrým jídlem a lehkými drogami
foto: Lenka Požárová

Vůně marihuany se tu mísí s vůní hranolků, sýra a čerstvých vaflí s karamelem. Ulici tu nemůžete přejít, aniž byste neriskovali, že vás smete cyklista, a o burákové omáčce se vám budou zdát sny na pokračování. Vítejte v Amsterodamu!

Od sednutí na kola místní neodradí podpatky, nákupní taška ani déšť. Při bližším pohledu zjistíte, že některé stroje brzdí jen protichodem šlapátek. Tvoří to atmosféru města stejně jako změť říčních kanálů, lemovaných domy s typickým průčelím. Střed města prochodíte v pohodě pěšky, navíc vám to pomůže vytrávit, neboť tu budete mít potřebu neustále něco ochutnávat.

I když vynález hranolků jde na triko sousední Belgii, hranolky jsou tu jako doma. Prodávají se v papírových kornoutech různých velikostí s řadou vychytaných omáček. Ochutnat je můžete na každém kroku, ale zamiřte do Vlaams fritehuis Vleminckx. Nenápadné by to okénko v úzké uličce mohlo být, kdyby tu věčně nestála fronta. Podnik fungující od roku 1957 si dává záležet kromě kvality hranolků i na omáčkách. Mají jich tu 25 a hitem je chuť oorlog, což je kombinace majonézy, dvojité porce burákové omáčky a sekané cibulky. Dech sice čerstvý mít pak moc nebudete, ale ten chuťový zážitek!

Od Maminek po Indonésii

Další místní chuťovkou je slaneček, jejž dostanete v pouličních stáncích předkrájený na tácku s okurkami a cibulkou. Vhodným místem k ochutnání může být například stánek Jonk na náměstí Spui.

Výčet by nebyl kompletní bez unikátních samoobslužných fastfoodů fungujících na principu vhození mincí do displeje s vystavenými nejrůznějšími smaženými chuťovkami. Přijdou vhod třeba v noci, když půjdete z flámu – to pak zkuste krokety s burákovou omáčkou nebo masové kuličky bitterballen.

Budete-li chtít ochutnat místní autentickou kuchyni, můžete vybírat mezi místy jako Moeders (v překladu Matky, neboť ty vaří nejlépe a jejich fotografie tu zdobí stěny), ’t Zwaantje či noblesnější De Silveren Spiegel. Nizozemská kuchyně je jednoduchá a nesmí v ní chybět maso a brambory. Typická je hrášková polévka erwtensoep se šunkou a uzenou klobásou nebo rozmačkané brambory se zeleninou podávané s masem a omáčkou (stamppot). Bohatě zastoupené jsou i ryby.

Že byla Indonésie nizozemskou kolonií, je možné vystopovat z přehršle indonéských restaurací, které podávají specialitu rijsttafel (v překladu rýžový stůl). Čekejte spoustu talířků a mističek s různě ochucenými masovými a zeleninovými pokrmy, kde nechybí pořádná porce rýže. Geniálním chuťovým ohňostrojem je pak saté (nebo i satay), tedy kořeněné kuřecí maso grilované na špízu a podávané s pikantní burákovou omáčkou.

Výbornými místy k ochutnání indonéských specialit, včetně rijsttafelu, jsou restaurace Kantjil en de Tijger (saté tu podávají z kuřecího, vepřového, jehněčího, krevet i tempehu!), Tempo Doeloe nebo Mama Makan.

Moderní doba

Restaurace De Kas je unikátní v tom, že se nachází v parku a ve skleníku, který tu stojí od roku 1926. I když je dnes už pojem farm-to-table běžnou a často módní záležitostí mnoha restaurací, jež si své suroviny pěstují, nebylo tomu tak v roce 2001, když byla restaurace otevřena. Na menu se představují jídla ze surovin vypěstovaných v sousední zahradě, a i když je menu zejména zeleninové, chuť rozhodně nekulhá. Jako amuse-bouche tu podávají ředkvičky (i s lístky, za něž se můžou chytit) s makovou strouhankou a citronovou majonézou. Ochutnala jsem tu tempuru z langusty obalené ve špaldových vločkách s mrkvovým pyré, jehněčí s perským curry, salát pak choy s kozím tvarohem a jako dezert dušenou rebarboru s vanilkovou zmrzlinou a růžovým pepřem.

Další amsterodamskou raritou jsou dvě avokádová bistra, Avocado Boutique a Avocado Show, která používají jen avokáda pěstovaná v souladu s principy udržitelného rozvoje. Čekají vás tu, jak lze tušit, pouze avokádové speciality. Těšte se na poké misky se suši rýží, fava fazolkami, řasami a lososem. Pečené brambory s kořeněným kuřetem, guacamole a pálivou omáčkou. Já tu ochutnala bulku plněnou hummusem ochuceným curry, s avokádem, mangem a sezamem. Zakoupit se tu dá i jejich avokádová kuchařka, jež vám ukáže, i jak avokádo naplátkovat a stočit do růže!

Od vaflí k jednorožcům

Na jablečno-skořicový koláč vás pošlu do podniku Winkle 43, který jich naservíruje až tisícovku denně. Vrstva jablíček zabalených v křehkém těstě podávaná se šlehačkou nemá chybu. K odpolednímu šálku čaje či kávy se hodí místní vafle. Stroopwafles jsou dvě vrstvy křupavého tenkého těsta slepené k sobě hustým karamelovým sirupem. Koupit je můžete v každém supermarketu, ale vyplatí se ochutnat je na stánku trhu teplé. Pokud vafle milujete, musíte zamířit do maličkého podniku Lanskroon, vedeného už čtvrtou generací. Dělají je tu velké a vybrat můžete z náplně medové nebo kávové. Sáhněte rovnou i po sušence gevulde koek, a až ochutnáte, ručím vám za to, že u jedné nezůstanete. Jsou plněné marcipánovou náplní a zdobené mandlemi. Mají je všude po městě, ale domácí je holt domácí.

Mezi cukrárnami vzbudil nedávno pozornost obchůdek Polaberry, a to díky fotkám na Instagramu. Prodávají vlastně jednoduchý sortiment: jahody namočené v čokoládě. Jenže si s tím dost vyhrají, takže čokolád je spousta druhů i příchutí (třeba se slaným karamelem) a pak to zdobení… Někdy je to ozdoba vykrojená z marcipánu, jindy perličky, někdy jedlá krajka… Z jahod tu dělají i jednorožce a výsledek je zejména pro mladé dívky fotící si nákup na blízkém mostě nutností, bez níž se nedá žít.

Zmínit je třeba i profertjes, tedy maličké nadýchané lívanečky polévané máslem a sypané moučkovým cukrem. I palačinky v Amsterodamu frčí, a to nejen se sladkými náplněmi. Ochutnat je můžete například v podniku Pannenkoeken Upstairs, což je pidirestaurace v prvním patře domu ze 16. století, kam se musíte vyškrábat po příkrých schodech. Ze stropu visí na sto čajových konviček, stěny jsou poseté fotkami královské rodiny a všeho všudy jsou tu čtyři stoly. Vybírat můžete například s čokoládovou a kokosovou příchutí, likérem Grand Marnier nebo slaninou, sýrem a jablky.

Doušek na rozloučenou

Návštěva Amsterodamu by nebyla kompletní bez ochutnávky místní jalovcové pálenky Jenever, která je předchůdcem ginu. Zajít si na ni můžete třeba do podniku Wynand Flocking, nacházejícího se v zóně Red Light District a i dnes pálícího své produkty dle starých tradic. Mají tu i spoustu likérů, kde mě zaujal zvláště fenyklový, z uzených paprik či ten s názvem Nevěstiny slzy. Nizozemci si v likérech libují a podle tradice z tulipánovitě rozevřené skleničky stojící na barovém pultu dolité tekutinou po okraj usrknou první doušek v předklonu s rukama za zády.

Pokud chcete přivézt z Amsterodamu dárek, sáhněte po některém ze skvělých nizozemských sýrů. Pokud možno se vyhněte turistickým obchodům oplývajícím dřeváky a podobiznami Van Gogha a zamiřte do obchůdku s jednoduchým názvem De Kaaskamer na ulici Runstraat. Prodávají tu sýr z farem a na jejich remeker potíraný přepuštěným máslem ghí se nedá zapomenout. Přihodit do košíku můžete v místních obchodech křehké sýrové sušenky Roka, perník Ontbijtkoek nebo raritu, jakou je černá láhev nizozemského ginu značky Black Tomato z destilérky Kampen. Pálený je na nizozemském pobřeží v malém rybářském městečku z černých rajčat, nového koření a přidává se do něj i mořská voda.


Na kávu, nebo marihuanu?

Jelikož se v Amsterodamu jednoduše může stát nechtěná záměna, je dobré vysvětlit, jak to tu funguje s názvy kaváren. Pokud na vývěsním štítě uvidíte název Coffeeshop (nebo taky Koffieshop), pak vstupujete do „kaváren“ s lehkým občerstvením, kde se hlavně prodávají lehké drogy. Legálně samozřejmě. Z „jídelníčku“ tu vybíráte marihuanu či hašiš. Pokud máte chuť na kafe, musíte hledat podnik, jenž má v názvu něco jako Koffie Huis, Koffiebar nebo Koffiesalon.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:

Lenka Požárová




Diskuse ke článku

 

Nejnovější články
Články odjinud
Starší články Lidé a Země