Jezuitské areály vždy obsahovaly bylinkovou zahrádku

Jezuitské areály vždy obsahovaly bylinkovou zahrádku Zdroj: Jakub Hloušek

Souznění pivovarského komína a chrámových věží
Trojkolky pro hendikepované
Mezi záhony si specifickou pozici drží "prodejní záhon". Tam si určitě vyberete.
Patronkou kostela je svatá Anna
Čelní trakt zámku
18
Fotogalerie

Zahrada plná bylin, muzeum cyklistiky a unikátní zvonkohra. To vše na jednom místě, vedle magického Kuksu

Známé safari ve Dvoře Králové během sezóny praská ve švech. Totéž platí i pro blízký Kuks, byť cílí na odlišnou skupinu návštěvníků. Mezi těmito dvěma centry masového turismu se schovává vesnice Žireč. A ta je příjemným bonusem k oběma houfně obletovaným místům.

Hrátky baroka

Motorák na jaroměřském nádraží zaplnili výletníci. Není divu, zrovna nadešel prázdninový víkend. Zastávku Kuks už ale opouštěl poloprázdný. Bylo jasné, kam všichni mířili. V sousední Žirči jsme vystoupili dva. Drobná směrovka u tratě naznačovala, že do tamního "barokního areálu" zbývá nanejvýše dvacet minut chůze. Na druhou stranu pak vedla nejkratší značená stezka ke známému Braunovu Betlému. Tudy se původně po trase křížové cesty ubírala procesí poutníků. Ta začínala v Žirči u kaple Nejsvětější Trojice. Hlavní pamětihodnost Žirče však tvoří někdejší zámek, jemuž předcházela středověká tvrz. Po bitvě na Bílé hoře získali zkonfiskovaný majetek jezuité. Tento mnohdy kontroverzní řád, zejména v souvislosti s našimi dějinami, proměnil zámek na reprezentativní barokní rezidenci. Nyní jeho interiéry hostí Domov svatého Josefa, který se stará o nemocné s roztroušenou sklerózou. Tu lze nahlédnout alespoň na půvabné nádvoří. K zámku vkusně přimyká kostel. Navenek vcelku střízlivá památka uvnitř hýří barokní spiritualitou oltářů, rokokovými křivkami kazatelny i decentními malbami éry klasicismu.

Jediná na světě

Tam mohou návštěvníci prošmejdit každý kout, včetně malé výstavy. Největší překvapení se ovšem skrývá kůr, kde se vedle varhan krčí skromná skříň připomínající pyramidu. Jde o unikátní zvonkohru. Ta funguje obdobně, jako klavír: zvuk obstarají údery kladívek do kovových zvonků. Barokní zvonkohra v Žirči pochází z varhanářské dílny německého mistra Johanna Michaela Rödera. A představuje světový unikát. Nikde jinde ji nenajdeme. Jezuité vzácný hudební nástroj získali z majetku hraběte Františka Antonína Šporka – mecenáše blízkého Kuksu. Dlouhá léta byla poničena. Avšak nedávno absolvovala odbornou rekonstrukci. A její tóny o slavnostních příležitostech opět rozeznějí vnitřní prostory svatyně.

Království bylinek a relaxace

Nicméně člověk ke šťastnému životu potřebuje i jinou krmi, než je ta duchovní. Tu zde symbolizuje komplex někdejšího pivovaru, jehož nízký cihlový komín světsky obohacuje protilehlé kostelní báně. I pivovarská budova měla málem namále. Ale tady se též obnova mimořádně zdařila. Teď místo sudů pěnivého moku, pivovar díky příjemné kavárně Café Damián umístěné v přízemí poskytuje báječné občerstvení. Hitem jsou originální domácí limonády připravované z darů přilehlé bylinkové zahrady. Ta je nazvána po jezuitském misionáři a znamenitém přírodovědci Josefu Kamelovi, který pocházel od nás, z Moravy. Proto také produkty nesou značku Camellus. Bylinková zahrada evidentně našla inspiraci v klášterních zahradách. Kaleidoskop barev květů vytváří vzrušující podívanou. Zaroveň atakuje smysly plejádou vůní. A dále výrazně podráždí chuťové pohárky, jelikož se neomezuje pouze na okrasné květiny či léčivky.

Originální suvenýr

Oddíl jasně pojmenovaný kuchyňská zahrádka ukazuje široké spektrum koření i zeleniny. Rozkvetlé záhony se snoubí s umně tvarovanými ovocnými stromky. Milovníky čajů určtitě osloví speciální záhon věnovaný odrůdám máty. Obdiv si zaslouží také záhony yzopu, nebo mateřídoušky. Pozoruhodná je malá zahrádka ovlivněná Biblí. Chvilka strávená posezením na lavičce stoprocentně sníží hladinu stresu. Tady stačí uklidnit mysl, zasnít se a hluboce dýchat. Zahrádka přitom samozřejně plní hospodářský účel. Prosklený pavilon s rozprostřenými síty dokazuje, že tady voňavé dary zpracovávají.  Navíc si odtud návštěvníci mohou přivézt bylinky v květináči. A probudit v sobě zahradnickou vášeň. Za bylinkovou zahrádkou začíná stinný zámecký park, který kromě relaxace nabízí také poznání, poněvadž tají krátkou naučnou stezku. Infopanely stezek obvykle bývají zasvěceny divům přírody. Ve Ždirči nicméně pojali prezentaci komplexně. A ukázali, že i rostliny, co obvykle máme zafixovány jako prachobyčejný plevel, umí harmonicky zapadnout do okrasného celku.

Historický peloton

Na samém konci parku se tyčí starobylá budova sýpky. Ta dnes místo obilí ukrývá největší stálou expozice cyklistiky ve střední Evropě, která návštěvníky provede pestrou historií aktivního pohybu na dvou kolech - od krkolomných prvopočátků, až po léta nedávná. Už kvůli ní se vyplatí odskočit si sem z cyklotrasy, co prochází vesnicí a pokochat se výjimečnou sbírkou: za elegantními vysokými koly stylově prosvítá zachmuřený portrét stařičkého mocnáře Františka Josefa I. Dotek exotiky zastupuje například bambusový velociped z Tchaj-wanu. Nechybí ani průřez výrobním pelotonem značky Favorit, nebo kultovní těžký drak z vesnic našich nížin charakterizovaný lidovým sloganem "chceš-li poznat, co je dřina, kup si kolo Ukrajina". Autentickou kulisu pak spoluvytvářejí smaltované reklamní cedule, vlaječky i replika prodejny s dílnou. Ale nablýskaným veteránům nastavuje zrcadlo excentrické umělecké dílo výstižně pojmenované Pieta za kola. Smutné hromadě rezavých bicyklů vévodí dobový plakát z padesátých let minulého století s vyhláškou mimořádného sběru starého železa. Tam také skutečně skončila většina kol, poté co přestala sloužit a majitelé je raději vyměnily za atraktivnější modely. Úsměvným doplňkem expozice jsou různá dětská přibližovadla. A jelikož Domov svatého Josefa poskytuje péči nemocným s roztroušenou sklerózou, tak muzeum obsahuje pozoruhodnou minikolekci vozítek,  která hendikepovaným lidem usnadňovala pohyb.