Zaplněná aréna curro ve vesnici Sabucedo před začátkem rapa das bestas.

Zaplněná aréna curro ve vesnici Sabucedo před začátkem rapa das bestas. Zdroj: Vladimir Pomortzeff

Obrovské stádo nezkrocených koní směřuje z hor dolů do vesnice Sabucedo.
Koně, donedávna se poklidně pasoucí v horách, jsou v aréně polomrtví strachy.
Tradiční hromadné krocení koní ve vesnici Sabucedo ve španělské Galicii. Muž se snaží zkrotit mladého koně a povalit ho na zem. Na rozdíl od ostatních míst v Galicii, muži ze Sabuceda musí zkrotit koně zcela sami, bez pomoci ostatních.
Aloitadores se snaží ustříhnout hřívu a ocas mladému koni.
Aloitadores se snaží ustříhnout hřívu a ocas mladému koni.
9
Fotogalerie

Rapa das bestas neboli stříhání bestií. To je netradiční slavnost krocení koní ve španělské Galicii

Mladí koně ve španělské Galicii vedou téměř celý rok docela idylický život. Volně se pasou skoro bez dohledu na nekonečných pastvinách zelených svahů Galicie, autonomní oblasti v severozápadním Španělsku. Jednoho letního dne však tato idyla nečekaně končí.

Jistý den v červnu nebo v červenci jsou všichni koně hnáni z kopců dolů do speciální uzavřené arény v nejbližší vesnici, které místní obyvatelé říkají curro. Tady se každý rok koná hromadné krocení mladých koní. Tato tradiční lidová slavnost se nazývá rapa das bestas, což se dá přeložit jako „stříhání bestií“.

Stateční místní borci známí jako aloitadores musejí zchvátit všechny koně, kteří se po náhlém přesunu z hor do stísněné arény curro chovají jako šílení, povalit každý kus holýma rukama na zem a ustříhnout mu hřívu a ocas. Mladý kůň bez hřívy a ocasu je již považován za zkroceného.

Po třech dnech neuvěřitelného napětí a chaosu jsou koně zahnáni zpět do hor na volnou pastvu. Největší a zároveň nejznámější krocení koní v celé Galicii se koná každý rok první červencový víkend v malé vesnici Sabucedo, asi 120 kilometrů směrem na jih od hlavního města regionu Santiaga de Compostela.

Na snímky tradiční lidové slavnosti se podívejte v naší fotogalerii: