Umírající solné jezero Urmia

Umírající solné jezero Urmia Zdroj: Jolana Sedláčková

Písečné duny Marandžáb
Záplava květin v národním parku Lar
Skalní věže zvané „Písečné hrady“ v solné poušti Lút
Kaňon Reghez
Neživý svět v solném krasu Namakdam na ostrově Kešm
7
Fotogalerie

Přátelská a pohostinná kráska jménem Írán: 7 okouzlujících míst, které musíte navštívit

Jestli jste se už nabažili barevných ornamentů mešit a ruchu měst, zavítejte na místa, která vám půvabem vezmou dech. Úchvatná místa turistům málo známé země pro vás projela a fotografovala Jolana Sedláčková.

1) Písečné duny Marandžáb

Jsou prý těmi nejkrásnějšími v celém Íránu. Pás písečných kopců se zvedá přímo od břehů solného jezera Namak a nabízí fantastické výhledy do okolí.

2) Umírající solné jezero Urmia

Jezero mizí doslova před očima. Pravděpodobně ho čeká podobný osud jako jezero Aralské. Údajně ztratilo již více než 70 procent své původní plochy. Některé zdroje dokonce uvádí i mnohem vyšší číslo. Jak se voda ztrácí, zůstává obnažené dno pokryté krustou soli, která vytváří fantastické obrazce a vzory.

3) Skalní věže zvané „Písečné hrady“ v solné poušti Lút

Tato neobyčejná poušť, zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO, leží na jihovýchodě Íránu a je jedním z nejteplejších a nejsušších míst na Zemi.

4) Kaňon Reghez

Jedinečná skalní soutěska ukrývá asi šedesát vodopádů a téměř sto tyrkysových jezírek a tůní.

5) Neživý svět v solném krasu Namakdam na ostrově Kešm

Pro ty, kteří milují objevování a hledání nepoznaného, je podivuhodný komplex solných jeskyní Namakdam místem jako stvořený. K obdivu tu vyrůstají nejrůznější útvary a krápníky tvořené solí.

6) Záplava květin v národním parku Lar

Na severu země se můžeme vydat zase do hor a objevovat tak o poznání zelenější tvář Íránu. Proslulý je třeba národní park Lar, kde na přelomu jara a létá rozkvétají vlčí máky, kosatce a desítky dalších květin.

7) Magická zrcadlová svatyně Alí ibn Hamza v Šírázu

Jako do jedné z mála náboženských svatyní tohoto druhu sem mohou vstoupit i nemuslínové. Veškeré stěny i strop uvnitř svatyně zdobí tisíce a tisíce malých zrcadel. V ohromení a němém úžasu bych tu vydržela stát hodiny a fascinovaně hledět na tuto jedinečnou třpytící se nádheru.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: