Dva kostely v Plaňanech

Dva kostely v Plaňanech Zdroj: Richard Grégr

Dva kostely v Plaňanech
Kostel sv. Jana Křtitele
Věž kostela sv. Jana Křtitele
3
Fotogalerie

Unikátní památka v Plaňanech: Kostel sv. Jana Křtitele s nakloněnou věží

Dva kostely v Plaňanech jsou i se svými věžemi nápadné zdaleka. Připomínají slávu vesnice nedaleko Kolína, které ve středověku náležela městská práva a ležela na důležité kupecké trstenické stezce.

Stavebně hodnotnější je kostel spodní - kostel Zvěstování Panny Marie, postavený v románském stylu v poslední čtvrtině 12. století. Z původní stavby zůstala v románském slohu jen část. Kostel byl několikrát opravován, ne vždy s náležitým citem. Pod jeho podlahou jsou dokonce zbytky zdiva ještě staršího, raně křesťanského kostela z doby kolem roku 900.

Lovce zajímavostí upoutá druhý kostel - kostel Narození svatého Jana Křtitele, postavený v novogotickém stylu. Jeho věž je vychýlená od svislice téměř o jeden metr… Plaňanští ho postavili podle plánů architekta Mikše v letech 1898-1903, když zjistili, že starý svatostánek nestačí pojmout všechny návštěvníky. Stavba nebyla šťastná, dva dělníci se během stavby zřítili. Mimoto pražský stavitel Gabriel z finančních důvodů použil levnou, zvětralou žulu z nedalekých žabonoských lomů.

Když se na to přišlo, byla v některých částech nahrazena kvalitnějším materiálem z plaňanského lomu, ale pozornosti uniklo, že věž nestojí na samostatném základu, nýbrž z jižní strany na základech kostela. Nerovnoměrné statické zatížení záhy už během stavby způsobilo odklon věže na opačnou, severní stranu. V roce 1931 odchylka věže činila na osm set milimetrů a kostel musel být pro veřejnost uzavřen. Dodnes se odchylka stále zvětšuje.