Guggenheimovo muzeum v Bilbau

Guggenheimovo muzeum v Bilbau Zdroj: Profimedia.cz

Guggenheimovo muzeum v Bilbau
Guggenheimovo muzeum v Bilbau
Guggenheimovo muzeum v Bilbau
Guggenheimovo muzeum v Bilbau
Guggenheimovo muzeum v Bilbau
7
Fotogalerie

Guggenheimovo muzeum v Bilbau: Kulturní ikona moderního Baskicka

Když baskická vláda začala v osmdesátých letech sestavovat strategický plán obnovy Bilbaa, pro turisty nepříliš zajímavého přístavního města na severu Španělska, jeho součástí byla i přestavba oblasti s bývalými loděnicemi. Nadace Solomon R. Guggenheim Foundation hledala v té době vhodné místo pro nové muzeum moderního umění v Evropě. Baskům se myšlenka Guggenheimova muzea zalíbila a dokázali nadaci přesvědčit, že tím nejvhodnějším místem je právě Bilbao.

Z veřejné architektonické soutěže vyšel jako vítěz Frank O. Gehry. V roce 1993 byl položen základní kámen a v říjnu 1997 bylo muzeum otevřeno. Od samého počátku bylo jasné, že investice i odvážné rozhodnutí zvolit supermoderní design architekta Gehryho se vyplatilo. Srdcem ultramoderní budovy, která vykvetla z bloků vápence, titanu a skla u řeky Nervión, je ohromné vzdušné atrium vysoké přes 50 m. Na celkem 11 000 m2 výstavní plochy ve třech patrech je umístěno dvacet výstavních sálů, přičemž ten největší z nich má úctyhodných 130 m na délku.

Muzeum má svou vlastní sbírku, která se soustřeďuje na tvorbu moderních a současných umělců od roku 1945 a je neustále rozšiřována, konají se zde výstavy ze sbírek umění 20. století samotné Guggenheimovy nadace, najdete tu práce vůdčích současných umělců z Baskicka i dalších částí Španělska. Dnes je „Museo Guggenheim Bilbao“ ikonou moderního Baskicka a na světové kulturní mapě má pevné místo.