Přírodní ráj jménem Ocala National Forest aneb K pramenům mládí na sever Floridy

Přírodní ráj jménem Ocala National Forest aneb K pramenům mládí na sever Floridy Zdroj: shutterstock

Salt Springs v parku Ocala
V teplé vodě se můžete koupat nebo se projet na kajaku
Jedna z mnoha výletních tras v Ocala parku
Silver Glen Springs v parku Ocala
Ocala National Forest
13
Fotogalerie

Přírodní ráj jménem Ocala National Forest aneb K pramenům mládí na sever Floridy

Dnešní objevitelé Floridy vyhledávají nekonečný sluneční svit. První Evropan Juan Ponce de León tu hledal pramen věčného mládí. Několik hlubokých pramenů objevil, jenže mu nepřinesly mládí, nýbrž smrt. My míříme na sever, za opuštěnými místy se skvělým koupáním, modrozelenou vodou a nádhernými lesy.

Floridské prameny v létě osvěží, v zimě zahřejí. Mají totiž celoročně teplotu kolem 21 stupňů. Podle místních je právě oblast Ocala National Forest, kde je pramenů nejvíce, tou pravou Floridou. Když opustíte západní pobřeží u St. Petersburgu nebo sjedete ze silnice A1A na východním pobřeží, uvidíte, že Florida není jen územím boháčů a seniorů. Severně od Orlanda se sice teplota snižuje, zato počet míst s původní přírodou vzrůstá. Navíc k nim přibude i několik světových unikátů.

Opuštěné ráje v lese Ocala

Ocala National Forest je součástí floridské vysočiny. Na placaté Floridě se tak nazývají i mírné kopečky dosahující výšky 100 m n. m. Žádné hory tu tedy nečekejte, zato množství turistických a vodních cest. Kam se nedojde po svých, pomůže kajak. Vyvěrají tady průzračné minerální prameny. Zda se Ponce de León dostal až k dnešnímu městu Ocala, není jisté. Jeden z pramenů nese ale jeho jméno: Fountain of Youth v De León Springs State Park (Pramen mládí v parku De León).

Je únor, teplota venku klesla na 15 stupňů. Podzemní pramen chrlí hektolitry křišťálově čisté vody teplé slibovaných 21 stupňů. Ve vodě s námi plavou sladkovodní želvy. Kolem cypřišový les... Pramen napájí St. Johns River, jedinou to řeku tekoucí z jihu na sever. Bývalá továrna na cukrovou třtinu je přestavěna na neobyčejnou restauraci. Každý si tu vaří sám. Na stolech jsou umístěny plotny, na kterých si smažíme palačinky s borůvkami, skořicí i naslano.

Alexander Springs, Juniper Springs, Salt Springs a Silver Glen Springs jsou perlami lesa Ocala. Kolem rostou borovice a pouštní křoviny. Prameny v Ocala Forestu nejsou stovky mil od sebe vzdáleny, proto se jich dá navštívit i několik za den. Některé nabízejí projížďky kanoí, jiné lodí se skleněným dnem. Voda je v nich tak čistá, že uvidíte až do hloubky několika desítek metrů. Výšlapy, jízdy na koni, na kole nebo jen tiché pozorování želv, aligátorů a ryb a pro plavce nekonkurenční plavání, i taková opuštěná místa existují dosud na Floridě.

Brzdíme před každou směrovkou navádějící k dalšímu pramenu. Lesy a modrozeleně průzračná voda, to je skrytá Florida severně od turistického Orlanda. Jeho Walt Disney Land míjíme, Ocala Forest ne. V zimních měsících tu budete prozkoumávat floridskou divočinu sami.

Proč ještě dál na sever?

Vyhnete-li se hlavní silnici 75 a pojedete-li více na východ po staré silnici 27, neuvidíte stovky mil nic než dlouhé jehlice borovic. Zelené větve občas vystřídá koňská farma s jedním stavením. Až k neuvěření, že 300 km jižněji jsou přeplněné čtyřproudové silnice. My sčítáme auta na prstech jedné ruky. Několikrát se rozhodneme odbočit vlevo či vpravo po nezpevněné silnici za nějakým označeným cílem. Objevíme ale jen ještě hlubší borovicový les.

Silnice 19 přemosťuje řeku Suwannee. Města Cross City a Old Town jsou historickou křižovatkou. Řeka Suwannee je dlouhá 283 km a napájí ji více než 20 pramenů. Na břehu jednoho z nich u Fanning Springs jsme zažili náš teplotní rekord na Floridě. Teploměr venku ukazuje ráno minus šest, ve vodě opět plus 21 stupňů. Odbočka na silnici 320 dovede k Manatee Springs. Stejná tyrkysově modrozelená hluboká voda je navíc plná kapustňáků, kteří se sem uchylují před zimou.

Suneme se 30 kilometrů po vedlejší opuštěné silnici 349 podél břehu řeky. Není si kde ověřit, zda jedeme správně, až najednou se překvapivě objeví rybářské městečko Suwannee. Slavná řeka se tu setkává s Mexickým zálivem. Tady odpočívají a rybaří Američané, kteří nechtějí být v rušných přímořských letoviskách.

Dvě hlavní města

Nemohou-li se dva domluvit, zvítězí třetí. Města Pensacola a St. Augustine se přela o to, které z nich má právo spravovat floridské území. Roku 1824 byl spor ukončen zvolením za hlavní město Tallahassee. Přesto jsou ale na Floridě stále hlavní města dvě. To druhé je světové hlavní město ústřic. Kdysi velký obchodní přístav Apalachicola se vrhl na pěstování ústřic a dotáhl to až na světové prvenství. Unikátní ekosystém a slévání slané a sladké vody přinášejí úrodu tradičnímu lovu ústřic. Dnes sem rádi jezdí nejen milovníci ústřic, ale i ti, co hledají poklidný čas mezi rybářskými domky a restauracemi, na jejichž menu jsou speciality z mořských plodů. Pod nohama křupou po chodnících skořápky ústřic.

I noc se dá strávit v Apalachicole ve stylu staré Ameriky. V roce 1907 byl otevřen hotel Gibson Inn. Luxusní hotel byl dlouho jediným mezi městy Pensacolou na západě a Jacksonvillem na východě. Je opraven v původním stylu architektury Florida crakers. Apalachicola má ještě jedno prvenství. Obyvatel města, bankéř a zároveň lékař John Gorrie vynalezl v polovině 19. století zařízení na výrobu ledu a klimatizaci, předchůdce dnešní ledničky. Chladem se snažil léčit epidemii smrtící žluté zimnice, jež oblast postihla a zabila stovky lidí. Muzeum ve městě jeho kdysi nepochopené úsilí přibližuje.

Wakulla - tajemná voda

Ústřice, masožravé rostliny, hluboké lesy a ještě hlubší prameny nabízí opomíjený sever Floridy. Španělští dobyvatelé se po širokém ústí řeky Wakully dostali až k tajemným Wakulla Springs v Apalachicola lese. Apalachicola National Forest je 200 000 hektarů nedotčených původních pralesů 20 kilometrů jižně od Tallahassee.

Na svých cestách objevil oblast finančník Edward Ball. Skupoval pozemky pro vysazování lesa na místo křovin pro svůj papírenský průmysl. Do oblasti kolem Wakulla Springs se zamiloval a rozhodl se ji zachovat v původní podobě. Luxusní hotel Wakulla Springs Lodge, který spolu se švagrem Alfred I. DuPont v roce 1935 vybudoval, je jediným místem, kde se dá v okolí přenocovat. Lobby, hotelové pokoje a restaurace vypadají stejně jako v době otevření. Američtí hosté často hledají stroj na led či televizi na pokoji. Nenajdou. Tady se vrátíte na noc zpět na počátek 20. století. Před koloniálním hotelem se na břehu Wakulla Springs povalují aligátoři. „Nebojte se, jsou tak zmrzlí, že se neodváží ani pohnout,“ volá recepční. Snažíme se mu věřit a skáčeme do tajemného a teplého pramene Wakulla.

Divočina kolem posloužila k natáčení mnoha filmů, například o Tarzanovi. Nenarazíte tu na řetězce motelů ani restaurací. Zato v létě potkáte biology pátrající po masožravých rostlinách rostoucích jen tady. V zimě si v hlubokých pramenech zaplavete s kapustňáky. Vezměte s sebou dalekohled, foťák, a hlavně klid. Čas tu plyne pomalu. Za Tallahassee se zdá, že se zastavil úplně. Florida je jediný stát, který spadá do dvou časových pásem. Vysloužíte si tak při cestě na západ jednu hodinu navíc.


Tipy autorky

  • Přenocujte ve Wakulla Springs Lodge ve Wakulla State Springs Parku a dejte si drink na baru s nejdelším mramorovým kamenem na světě. Edward Ball na stavbě hotelu nešetřil.
  • V Torreya State Parku hledejte jehličnatý strom toreja (Torreya taxifolia). Nikde jinde na světě neroste. Bohužel i tady mu hrozí vyhynutí. Byl rozpoznán až na počátku 19. století. Torreya State Park je v místě bývalé bavlníkové plantáže západně od Tallahassee. Krom vzácných stromů se v něm tyčí do výšky 46 metrů útesy nad řekou Apalachicola, což je na ploché Floridě opravdu vzácné.
  • Ohřejte se v některém z floridských pramenů, v zimě tam budete plavat sami. Sledovat vás budou z břehu jen ojedinělí turisté a aligátoři.
  • Panama City – alabastrově bílé písečné pláže v Mexickém zálivu byly v roce 1994 vyhlášeny za nejkrásnější v Americe. Tak bělostné jako sníh jsou skutečně jen tady.
  • Zajímá vás literatura? Pak navštivte dům nositelky Pulitzerovy ceny Marjorie Kinnan Rawlingsové. Žila a psala na floridském venkově v Cross Creeku severovýchodně od Gainesvillu.
  • Paisley Wood Bicycle Road je 22 mil dlouhá off road cyklistická trasa v Ocala National Forestu. Vyzkoušeli jsme, že se dá projet i na starých neterénních kolech.
  • Vstup do parků s prameny je mnohde volný, mnohde za poplatek dva a půl až šest USD. Většina z nich poskytuje sociální zařízení a místa pro piknik a kempování.