Brazílie: Ráj uprostřed písečných dun

Brazílie: Ráj uprostřed písečných dun Zdroj: Shutterstock

Bormio: Za sněhem a středověkem do Alp
Omán: Blízká exotika
Parnassos: Antika na sněhu
Andorra: Trpaslík lyžařským gigantem
Tignes: Absolutní špička
9
Fotogalerie

Na bílé kopce, nebo zlaté pláže? 10 nejlepších destinací pro vaši zimní dovolenou

Nemůžete se rozhodnout, kam se vydat v zimě? Jestli si ji pořádně užít na sněhu, nebo se před ní schovat pod palmu na pláž? Nevadí, máme pro vás tipy pro oba případy.

Brazílie – Ráj uprostřed písečných dun

Jericoacoara je bohem zapomenuté místo na severovýchodě Brazílie. Těžko si představit, že ještě před dvaceti lety tu nebyly žádné cesty, jen samý písek, žádná elektřina a peníze jste tu téměř nepotřebovali. Čile tu fungoval směnný obchod. Naštěstí si tato překrásná rybářská vesnička stále zachovává dojem konce světa a dodnes je tu zakázáno pouliční osvětlení. Možná i proto, že patří do národního parku. Většina cestovatelů, kteří sem přišli, tu zůstala déle, než si původně myslela. Nabažit se zlatých písečných dun, lagun a moře chvíli trvá. Projížďka v koňském sedle je opravdu romantický zážitek. Místo si pochvalují surfaři i lenoši, jež baví pozorovat divoce se pasoucí osly. Do ráje není nikdy cesta snadná. Je potřeba najmout si terénní vozidlo s náhonem na všechny čtyři. Pokud vyrážíte z Fortalezy, hlavního města státu Ceará, zabere vám to asi čtyři hodinky.

Bormio — Za sněhem a středověkem do Alp

Zdejší průsmyky jsou zaváté sněhem skoro polovinu roku, takže se nemusíte bát, že byste sem přijeli a neměli na čem lyžovat. V průměru tu napadnou tři metry sněhu za rok a své síly sem jezdí poměřovat ti nejlepší z nejlepších. Už několikrát se na slavné sjezdovce Stelvio konal světový šampionát v alpském lyžování. Jejích prudkých šest kilometrů si můžete sjet také a potom porovnat čas s mistry. Celý areál nabízí čtrnáct lanovek a šedesát kilometrů sjezdovek s převýšením téměř dva tisíce metrů. Italské Bormio není v žádném případě uměle vybudované lyžařské středisko. Je to krásná středověká vesnička. Na hlavním Cavourově náměstí (Piazza Cavour) najdete středověkou věž s hodinami a při procházce úzkými uličkami narazíte na sedm kostelů s typickými alpskými věžemi. Stejně jako sjezdovky jsou tu vyhlášené termální lázně, kam se jezdil nahřívat i geniální Leonardo da Vinci.

Omán – Blízká exotika

Zimní dovolená v Ománu je úplná pecka. Letadlem to sem netrvá tak dlouho jako do jiných exotických destinací. Chcete-li si vzít třeba jen týden dovolené a vyrazit k moři, jeďte sem. Překrásné je starobylé město Maskat se sultánským palácem. Ohromující je modlitebna s obrovskými perskými koberci a lustry. Nezapomeňte si prohlédnout také sbírku mečů a dýk, jež jsou zdejší pýchou. Skvěle si zde také ověříte, jak dobře dokážete smlouvat. Na historickém tržišti Muttrah pod širým nebem nakoupíte kožené zboží, keramiku a samozřejmě zlaté šperky a výrobky z jemné pašmínské vlny. I v Ománu se dá najít osamělá pláž. Ptejte se po skalnaté zátoce Bandar Jissah. Chytnete tu i vodní taxi, které vás za pár korun odveze i na nějakou ještě odlehlejší pláž.

Parnassos – Antika na sněhu

Jestli chcete zažít opravdu netradiční zimní dovolenou, vydejte se do Řecka. Zabijete hned dvě mouchy jednou ranou. Skvěle si zalyžujete, a ještě uvidíte antické památky, které jsou běžně v obležení turistů. Dlouho nevybírejte a rovnou zamiřte do střediska Parnassos, považovaného za nejlepší v zemi. Z Athén tu jste za dvě hodiny. Pokud byste v hlavním městě chtěli zůstat a za sněhem jen dojíždět, můžete využít lyžařského autobusu Klaudatos, za který zaplatíte 15 eur. Pohoří Parnassos má dva vrcholy. Těšit se můžete na 19 sjezdovek ve výšce od 1600 do 2250 metrů mezi Kelarií a Fterolakou. Pro dobrodružnější povahy je připraveno i 12 mimoúrovňových tras. Až budete mít dost sportu a naladíte se na kulturu a mystiku, sedněte do auta a za větší půlhodinku už můžete obdivovat nejslavnější věštírnu starého Řecka – Delfy.

Andorra — Trpaslík lyžařským gigantem

Tak malá zemička a takové lyžařské možnosti. Andorra leží uprostřed Pyrenejí mezi Francií a Španělskem, a kdyby se měla charakterizovat dvěma slovy, byly by to sníh a příroda. Lyžuje se ve dvou oblastech – Grandvalira a Vallnord. Těšit se tu můžete nejenom na tři sta kilometrů tras, ale také na mnohem příznivější ceny než v konkurenční Francii či Itálii. Vallnord je také častým hostitelem těch nejlepších freeridů v Evropě. Kromě skvělého lyžování nabízí i výtečnou horskou kuchyni, zvláště pak areál La Massana, kde si pochutnáte na zvěřině, houbách a zelenině. Vyhlášené jsou i místní uzenářské výrobky a procházky mezi románskými památkami. Za prohlídku stojí kostel Sant Cristòfol d’Anyós a Sant Climent de Pal stejně jako muzeum Casa Rull v Sispony, kde se seznámíte s každodenním životem v bohaté zemědělské rodině v devatenáctém století.

Tignes – Absolutní špička

Jedny z nejvymazlenějších sjezdovek na světě najdete ve francouzském lyžařském středisku Tignes. Nejenom že se o nich říká, že jsou to perly mezi sjezdovkami, ale málokde na světě můžete lyžovat ve výšce 1350 metrů už od poloviny listopadu. Pokud však míříte výše, můžete sem přijet už koncem léta, otevřeno tu mají deset měsíců v roce. Aby ne, vždyť nejvyšší bod leží téměř ve třech a půl tisíci metrů. Tignes sdílí ledovec s dalším slavným areálem, Val d’Isère, a patří k nejzasněženějším místům v Alpách. Stejně tak se o něm ví, že nepatří k nejlevnějším, ale tři sta kilometrů sjezdovek nemáte k dispozici každý den. Až vás přestane bavit hoblovat kopec, ať už na snowboardu, freeridu, či freestyle lyžování, zkuste se potopit pod led v zamrzlém tigneském jezeře. I paraglide nad vrcholky hor nebo lezení po ledu je tady možné. Adrenalinovým sportům se tu vůbec dobře daří. Zkombinujte bungee jumping s lyžemi a zipline a vyjde vám bun j ride. Jeden skok stojí 75 eur.

Rodrigues – Na křídlech draka

Je lepší jízda na prkně na sněhu, nebo na vodě? Jestli už od října zoufale vyhlížíte slunce, sedněte na letadlo a prchněte na ostrov Rodrigues. Tady si dáte do těla stejně jako třeba v Dolomitech, ale v plavkách a s chobotnicí k obědu. Pláž Mourouk leží na jihovýchodě ostrova a je kitařským rájem. Jestli někde začít s tímto sportem, tak určitě tady, uprostřed Indického oceánu. Místo je jako dělané pro začátečníky i namakané borce. Dno je pozvolné a vítr fouká jako o závod. Klidně i o síle dvaceti pěti uzlů. Nemusíte mít s sebou vůbec nic. Všechno od neoprenu až po draka vám tu rádi půjčí. Jedna lekce s instruktorem trvá dvě hodiny. Základem je pochopit, že se nejedná o silový sport, ale spíše o empatickou práci konečků prstů. Nestyďte se plácat na vodě jako kamenné žabky. Pestrobarevné draky tu krotí kdekdo.

St. Anton am Arlberg – Z prašanu do baru

Impozantní vrcholy největšího lyžařského resortu v Rakousku spojuje takzvaný Flexenbahn. Při šestiminutové jízdě v panoramatických kabinách překonáte výškový rozdíl skoro šesti set metrů a užijete si dech beroucí pohled na Klostertal či průsmyk Arlbert. Díky tomuto spojení snadno prozkoumáte svahy všech osmi lyžařských oblastí od St. Antonu až po Warth. Pro ty, kteří nemají rádi mantinely, je tu připraveno dvě stě kilometrů tras mimo terén a pro ty největší fajnšmekry potom takzvaný heli-skiing. Znamená to, že se spolu s certifikovaným průvodcem vydáte vrtulníkem na některý ze vzdálených vrcholů. Nejen že tu nepotkáte živou duši, ale zcela mimo sjezdovky si v hlubokém nenarušeném sněhu zalyžujete jako nikdy. Bezpečnostní lavinové vybavení si musíte vzít pochopitelně s sebou. Těžko říci, co vám zvedne adrenalin více: jestli jízda, nebo samotné přistávání na vrcholu. Takový zážitek se musí zapít a v St. Antonu je z čeho vybírat. Najdete tu tři noční kluby, osm ledových barů a bezpočet restaurací.

Kolumbie – Sen baronů za pár kaček

Hledáte karibskou pláž jako z reklamy s jemným bílým pískem, palmami a tyrkysovou vodou? Právě takovou najdete na neobydleném ostrově Arena v Kolumbii. Patří k souostroví Rosario, jehož vody jsou součástí národního parku, a dostanete se sem za hodinku a půl soukromou lodí z Cartageny. Ostrov měří pouze tři sta na dvě stě metrů a jedinou stavbou je tu plážový bar, kde připravují báječné drinky do čerstvě vydlabaného kokosu. Skvělou volbou pro klidný útěk do ráje je i Velký ostrov (Isla Grande). Projížďka na kajaku mangrovovými tunely je krásný zážitek. Pokud byste tu chtěli za pár kaček přenocovat, ptejte se po hostelu Paraiso Secreto. Je to jedna ze sedmi ubytoven, která se nachází v bývalých luxusních sídlech smaragdových baronů. Kdo se zajímá o podmořskou faunu, neměl by minout oceanárium na Isla de Pajarales. Absolutně nezapomenutelným zážitkem jsou ale karibské západy slunce.

Thajsko – Vesnice s mořem

Ostrov Ko Phayam leží jen kousek na sever od oblíbeného letoviska Phuket a zároveň asi tak třicet let v thajské minulosti. Právě sem se stahují „květinové děti“ z celého Malajského poloostrova, aby se vyhnuly davům turistů. Symbolem toho všeho je Hippie Bar na nádherné pláži na severozápadě kousku země dlouhého sotva osm kilometrů. Majitel Jimmy má vlasy zkroucené jako hady, odzbrojující úsměv a neutuchající vášeň pro stavění z naplaveného dřeva. Jeho dvoupatrová kreace připomíná něco jako grandhotel pro volnomyšlenkáře včetně kulečníku a nočního osvětlení. Milovníci pevných stěn a výtečné thajské kuchyně se můžou ubytovat v několika bungalovech tropického ráje Sun Resort hned vedle a ze své základny prozkoumat třeba vesnici domorodých obyvatel národa Mokenů, ostrovní buddhistický chrám a pár dalších pláží. A na čem? Snadná volba — na skútru. Na celém ostrově totiž nenajdete jediné auto.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: