Henry Worsley byl přítelem prince Williama

Henry Worsley byl přítelem prince Williama Zdroj: Profimedia.cz

Pětapadesátiletý Henry Worsley se pokusil o první sólové překonání Antarktidy.
Po 71 dnech samoty si totálně vyčerpaný a dehydratovaný zavolal o pomoc.
Přes veškerou snahu lékařů zemřel v nemocnici na bakteriální infekci a kompletní selhání orgánů. Celý příběh je o to smutnější, že mu k cíli chybělo pouhých 50 kilometrů.
Henry Worsley
5
Fotogalerie

Anglický cestovatel a polárník Henry Worsley: Shackletonův stín

„Klást jednu lyži před druhou není žádné zvláštní umění,“ prohlásil Alastair Edward Henry Worsley.

Jediný syn generála Sira Richarda Worsleyho a vzdálený potomek Franka Worsleyho, kapitána lodi Endurance, kterou rozdrtily ledové kry v roce 1915 během polární expedice Ernesta Shackletona, měl v krvi led i odvahu. Než se vydal na svou první polární výpravu, měl za sebou dlouhou vojenskou kariéru, včetně misí v Bosně, Kosovu, Afghánistánu a členství v elitní Zvláštní letecké službě (SAS).

V roce 2008 ještě jako aktivní voják vedl výpravu připomínající sto let od Shackletonovy expedice Nimrod (během níž stanul první člověk na jižním magnetickém pólu) a o tři roky později se na jih vrátil. Tehdy vedl šestičlennou expedici ve stopách Roalda Amundsena a jeho úspěšného 1400kilometrového pochodu k jižnímu pólu, od něhož uběhlo další století.

Chybí kapka štěstí

Henry Worsley v říjnu 2015 po šestatřiceti letech ukončil svou službu v armádě a o měsíc později dorazil na Berknerův ostrov, nejjižnější ostrov Antarktidy, s plánem přejít sám a bez cizí pomoci celý kontinent.
Stopadesátikilové sáně měl táhnout sněhem a ledem osmdesát dní. Pouhých 48 kilometrů před cílem, po pouti dlouhé 1469 km, však přišla krize. Dny 70 a 71 strávil polárník ve stanu, vyčerpaný a dehydrovaný. A nakonec si musel přiznat, že tuhle cestu nezvládne.

„Spousta horolezců bojuje, ale na vrchol se nikdy nedostanou. A já mám vrchol na dosah,“ řekl do rádia, když volal letadlo, které ho dopravilo do nemocnice v chilské Puntě Arenas. A tam cesta Henryho Worsleyho defitivně skončila. V důsledku bakteriálního zánětu pobřišnice 24. ledna 2016 zemřel na celkové selhání orgánů. Bylo mu pětapadesát. Sira Shackletona přežil o osm let a jeho žena a děti jeho popel převezly na ostrov Jižní Georgie, kde od roku 1922 spočívá i jeho idol.

Stejně jako Shackletonovi i Worsleymu prostě chyběla ta osudová kapka štěstí. Ale opravdoví dobrodruzi zápasí všemu navzdory a nikdy nevědí, jestli na ně čeká výhra, nebo hrob.


Fakta z ledu

Henry Worsley se narodil 4. 10. 1960 v Londýně. Vojenskou kariéru zahájil studiem na elitní Královské vojenské akademii ve Sandhurstu. Poslední misi před odchodem z armády absolvoval v Pentagonu jako důstojník pro zvláštní operace pověřený spoluprací mezi britskou a americkou armádou. Za zásluhy o průzkum Antarktidy mu byla posmrtně udělena Polární medaile.