Lázně pátří v Budapešti k poměrně tajným místům

Lázně pátří v Budapešti k poměrně tajným místům Zdroj: shutterstock

Karlova Studánka
Vídeň
Kúpele Sklené Teplice
Lázně Bechyně
Kúpele Smrdáky
9
Fotogalerie

Lázeňská idylka aneb 10 tipů pro unavené cestovatele

Zima je ideální období na regeneraci těla i duše. Navíc na regeneraci v teple a pohodlí. Nechcete-li nebo nemůžete se položit na dalekou exotickou pláž, stačí se ponořit do ráje českých a slovenských lázní. Případně vyjet jen kousek za hranice.

1) Budapešť – Tajné lázně

Kovářova kobyla chodí bosa. A pro Maďary to platí zvlášť. I když jen v samotné Budapešti najdete devět léčebných lázní a přes sto dvacet horkých pramenů, většinu obyvatel této metropole to nechává zcela chladnými. Zato turistů je v bazénech o teplotě od třiceti do čtyřiceti stupňů jako much. Horké prameny Budy milovali především Osmané, a proto tu v sedmnáctém století veřejné hammamy rostly jako houby po dešti. Jejich atmosféru si ostatně můžete vychutnat dodnes. K nejstarším a k nejkrásnějším patří lázně Veli Bej neboli Császár Fürdő. Nejsou tolik turistické a i vstupné je tu levnější. Rozhodně patří k tajným místům Budapešti. Okusit zde můžete celkem pět termálních bazénů, zajít do dvou místností s párou, finské či infra sauny nebo na Kneippův chodníček. Ať už v Budapešti navštívíte jakékoliv lázně, nezapomínejte na pravidlo číslo jedna. Koupací čepici s sebou.

2) Karlova Studánka – Zhluboka dýchat, vypnout prsa, břicho zastrčit

Původní název dnes proslulých klimatických lázní Karlova Studánka by určitě ocenil Jára Cimrman. Dost se totiž podobá jeho legendární hlášce: „Jdu na sever, jdu na jih.“ Obec se v době, kdy zde byly postavené první dřevěné domy s koupacími vanami, jmenovala Tam a zase zpět. Bylo to proto, že dědina pod Pradědem byla tak malá, že se zde nedalo ubytovat a lidé sem museli za procedurami docházet. Dnes o to, kam složit hlavu, mít strach nemusíte. V nejvýše položených lázních ČR stojí osm lázeňských budov plných apartmánů a o klienty nemají nouzi. Vždyť je tu vzduch srovnatelný s tím alpským. Takže jestli potřebujete zlepšit své astma či alergie, rychle zabalte kufr a vyrazte do Jeseníků. Stejně tak tu dokážou domluvit neposlušnému srdíčku a postarají se i o váš kardiovaskulární systém či o cukrovku. Věřte, že se sem budete vracet i čistě z rekreačních důvodů. Turistické trasy jsou zde vyhlášené.

České lázně: Nevíte, kam jet? S naším přehledem si snadno a rychle vyberete! >>>

3) Vídeň – Největší městské lázně Evropy

Dopřáváte si rádi? Tak co třeba relax v nejlepších termálních lázních Evropy? Nebude to sem žádná štreka. Stačí se vypravit do Vídně a zaparkovat před Therme Wien. Tady budete opravdu v dobrých rukou. Zdejší sirné prameny patří k nejúčinnějším na starém kontinentu. Areál je poměrně velký, takže jestli chcete vyzkoušet všechny čtyři wellness části – Kámen krásy, Kámen klidu, Kámen zážitků či Kámen fitness –, vyplatí se tu chvíli pobýt. Hýčkání tu nebere konce. Taková beztížná relaxace ve floatáriu v Solankovém světě stojí za to. Oskarové lázně, jak se jim přezdívá, jsou připravené i na malé návštěvníky a velké mlsouny. Na děti tu čeká kanál s divokou vodou, tři skokanské věže a čtyři různé skluzavky. Na milovníky zákusků zase cukrárna Oberlaa, která ročně zpracuje neuvěřitelných šestnáct tun čokolády.

4) Kúpele Sklené Teplice – Jeskynní parní koupel

Parenica není jen pochoutka z pařeného ovčího sýra z Liptova, ale také naprosto unikátní vápencová jeskyně v lázních Sklené Teplice nedaleko Banské Bystrice. Z jejích stěn vyvěrá pramen o teplotě 42 °C a vytváří nádherný travertinový vodopád s načervenalou barvou. Prostor není velký, vejde se sem jen asi osm osob. Voda je bohatá na hořčík i vápník a cítit se tu budete jako v sauně. Jedna kúra se skládá z dvacetiminutového pobytu v přírodním bazénu a stejný čas pak strávíte zabalení do ručníků v relaxační části. Pokud máte problémy s nervy nebo s pohybovým ústrojím, přijeďte se ohřát sem, do Štiavnických vrchů. V samotných lázních Sklené Teplice na vás čeká čtrnáct léčivých pramenů, které jsou nejen na koupání, ale i k pití. Úchvatná je i panenská příroda, hluboké lesy, a dokonce i lyžařský vlek.

Lázně Luhačovice lákají na Vincentku, medical wellness i drahé kameny >>>

5) Lázně Bechyně – Na bubáka

Do léčivého bahna se nakládali už antičtí panovníci. A vy to v jihočeských lázních uděláte podobně. Bechyňská rašelina je vyhlášená a ta balneologicky nejkvalitnější pochází z Komárovských blat. Při tepelných terapiích se díky roztaženým pórům dostává do těla velké množství organických a minerálních látek, působících protizánětlivě, antibakteriálně, uvolňujících svaly a ještě k tomu regenerujících pokožku. V lázeňském domě Olga tu pomocí tohoto přírodního peloidu léčí nervové nemoci a nemoci pohybového ústrojí, a ještě se navíc postarají o váš úsměv na tváři. Každý, kdo se ponoří do černého zlata, totiž vypadá tak trochu jako bubák. Z černoty koukají jen oči. Jestli máte stejně rádi černý humor jako zdejší slatinu, vydejte se k nedalekému kostelu sv. Petra a Pavla. U hřbitovní zdi tu najdete sto osm kapliček s malbami a básničkami lidových umělců. Jestli fandíte pivu, určitě zavítejte do pivovarského dvora Lipan. Není to odsud daleko dokonce ani na hrad Zvíkov.

6) Kúpele Smrdáky – Kudy smrdí, tudy léčí

Dobré zprávy se šíří rychle. Zvláště jedná-li se o malý zázrak. Léčivé prameny jen pár kilometrů od slovenské Senice prý objevil pastýř a vyléčil si v nich své bolavé nohy. Od té doby si sem jezdí svůj porouchaný pohybový aparát, a především kožní onemocnění uzdravovat tisíce lidí. A s neskutečným výsledkem. Zlepšení je prý cítit hned po prvních procedurách. Aby také ne. Vždyť minerální prameny ve Smrdákách mají nejvyšší koncentraci sirovodíku v Evropě. Proto trpíte-li lupenkou, atopickým ekzémem či nepříjemným akné, naložte se do zdejších lázeňských van. Nebojte, i když je voda trochu cítit, nebudou se za vámi lidé otáčet, jako se to dříve zdejším starousedlíkům stávalo. Lidé si při jarmarečních setkáních všimli, že obyvatelé Nové Vsi, jak se kdysi obec jmenovala, jaksi nevoní, a proto jim začali říkat Smrdáci. Nechte si na pobyt alespoň čtrnáct dní a poznejte i okolí. V okruhu dvaceti kilometrů je k vidění spousta hradů, lanové centrum Tarzania Skalica či golfový resort. V samotném areálu si můžete pinknout volejbal, zahrát tenis nebo si půjčit kolo.

Kolik stojí lázně a na čem se dá ušetřit? Poradíme vám tu nejlepší strategii! >>>

7) Lázně Hodonín – Jako u Mrtvého moře

Ani voda z Mrtvého moře neobsahuje tolik jodidů jako jodobromová minerální voda neboli solanka v Lázních Hodoníně. Jod se vstřebává zejména kůží. Zmírňuje zánětlivé procesy, uvolňuje svalová stažení a podporuje imunitní procesy. I když se tu léčí hodně bolestivá revmatologická onemocnění kloubů a páteře, neurologická onemocnění či cévní nemoci, je v prostředích rázovitého Slovácka o zábavu postaráno. Vinné stezky začínají doslova za humny a dovedou vás až do Lednice. Vinné sklípky jihovýchodní Moravy jsou neopakovatelné, a jestli chcete vidět opravdovou perličku, vydejte se do nedalekého Petrova. Čeká tu na vás soubor osmdesáti původních vinných sklepů, přičemž nejstarší pochází z patnáctého století. Pokud máte rádi folklor a lidové kroje, užijete si ve Strážnici, kde se pořád něco děje.

8) Konstantinovy Lázně – Srdcová záležitost

Západní Čechy lázeňství proslavilo. To je bez debat. Konstantinovy Lázně jsou z těch zdejších nejmenší a jako jediné mají doslova mystickou atmosféru. Leží uprostřed hlubokých lesů a strání, na nichž se velmi často povaluje mlha. Spíše byste čekali, že tu potkáte Sherlocka Holmese než Šviháka lázeňského, na kterého narazíte hned na Náměstí U Fontány. Tak dejte pozor, ať nepropadnete jeho kouzlu. I na zlomené srdce tady ale mají recept. Zdejší minerální vody mají nejvyšší obsah oxidu uhličitého v Čechách, a proto se zde lékaři zaměřují na léčení srdce a cév, vysokého krevního tlaku či následků infarktu. Tady se zkrátka všechno točí kolem srdce. Dokonce i hlavní léčivý pramen je pojmenován po předním českém kardiologovi Bohumilu Prusíkovi. I když budete mít léčebný pobyt nabitý klasickými či suchými uhličitými koupelemi nebo plynovými injekcemi, určitě si udělejte čas na výlety. Třeba na zámek Bezdružice, v jehož kapli najdete zcela unikátní skleněný betlém. Nebo na mostní věž přes řeku Mži ve Stříbře, která je po Karlově mostě jediná v Čechách.

9) Lázně Luhačovice – Zdraví v láhvi

Ani spát vám nechutná, ani jíst vám nechutná? V Luhačovicích vám léčivé prameny opět vrátí chuť k jídlu i sílu pořádně se nadechnout. Název většiny z nich připomíná zženštilé mužské jméno. Máte-li trable se žaludkem, střevy či žlučníkem, přijde vám k chuti Aloiska. Když vám dojde dech, sáhnete po Vincentce. Mimochodem tu mají prý v rozprašovači při sobě i čínští dopravní policisté. Pomáhá jim rozchodit zahlenění z všudypřítomné smogové deky. O Vincentce se s nadsázkou říká, že obsahuje skoro celou Mendělejevovu tabulku prvků. Takže když třeba hodně sportujete a přespříliš se zpotíte, vrátí vám do těla všechny potřebné látky. Stejně tak má skvělé detoxikační účinky. Nejlepší je provádět pitnou kúru ráno před snídaní a pak zase před večeří. Hezky pomalu a třeba při tom i trochu korzovat. Rozhodně se nedoporučuje zvrhnout do sebe minerálku na ex. Když už budete v tom špacírování, zajeďte se podívat do Vizovic nebo sedněte na kolo a vydejte se po některé z cyklostezek.

10) Spreewelten: Lázně, nebo zoo?

Oni jsou ve fraku, vy v plavkách, a přesto jste všichni ve vodě. Dokonce se zdá, že v té samé. Svět obleků odděluje od letní frivolnosti jen tenká vrstva skla. Buďte však rádi. Ve vodě vhodné pro tučňáky Humboldtovy byste moc dlouho nevydrželi. Pozorovat mistry vodní akrobacie ponoření po krk v teplé vodě lázní Spreewelten Bad Lübbenau však určitě vydržíte celé hodiny. A honem si přihoďte do tašky potápěčské brýle. Podvodní setkání s tučňáky nos proti zobáku je prostě neopakovatelné. Nemůžete vyhnat z hlavy představu ledových vod jižní polokoule? Přebijte ji 95 stupni v suché finské sauně, 70 v solné jeskyni nebo 50 v infračervené komoře. Ve Spreeweltenu mají čtrnáct typů saun a dva obří tobogany, slaný bazén či řeku s protiproudem. To všechno na vás čeká pod Berlínem sotva tři hodinky od Prahy. A ještě ve větším měřítku. Ve Spreeweltenu zvětšují areál a znovu otevírají letos na podzim.