Oía

Oía Zdroj: shutterstock

Castle Combe
Castle Combe
Zalipie
Aveiro
Kinderdijk
12
Fotogalerie

Pozdní léto je časem městské turistiky. Přinašíme vám 10 tipů, kam zamířit

Konec léta je ideální na výlet do městských uliček. Sestavili jsme pro vás žebříček deseti nejlíbeznějších městeček. Jaká jsou vaše nejoblíbenější?

Oía – Ohromující západy slunce

Fotografie vesničky Oía z ostrova Santoríni plní desítky let titulní stránky katalogů cestovních kanceláří. Do paměti turistů se osada vryla díky svým bílým domečkům s modrými střechami, které jsou na své pestrobarevné sousedy nalepené, jak jen nejtěsněji to jde. Přes den je to úžasná podívaná, ale ta největší pecka přichází až se západem slunce. Žhavá koule se noří do vln Egejského moře a její oranžové světlo obleče celé místo do dechberoucí atmosféry. Aby si lidé zabrali co nejlepší místo na pozorování tohohle úžasného představení, posedávají tu už od pozdního odpoledne. Ostrov ale nabízí i jiná překrásná místa či zážitky. Například jízdu lodí a šnorchlování v sopečné kaldeře nebo koupání se v teplých vulkanických pramenech. Díky vulkanické minulosti ostrova, která pravděpodobně může za pád minojské kultury na Krétě, tu najdete bílé, černé i červené pláže.

Castle Combe – Anglická hvězda stříbrného plátna

Již od středověku se po zdejších svazích proháněly ovce, díky jejichž vlně mohlo mít místo svůj vlastní týdenní trh. Klasický pohled na vesnici je z nízkého mostu nad říčkou s průzračnou vodou přes tkalcovské chatky, ve kterých vznikala místní červená a bílá tkanina. Všechny domky jsou postavené z typického medově zabarveného kamene. Srdcem místa je kříž ze 14. století, kolem kterého kvetl obchod s textilem. Malebná vesnice v oblasti Cotswold ukrývá i jeden unikát: údajně nejstarší anglické středověké hodiny, které se stále používají. Prohlédnout si je můžete v kostele sv. Ondřeje. Hned na první pohled vám však budou něčím zvláštní. Nemají ciferník. Pocházejí z doby, kdy rolníci na zemi potřebovali pouze slyšet čas. Vesnice je také populárním místem pro filmaře. Natáčel se zde i jeden díl slavného seriálu o Poirotovi - Vražda Rogera Ackoryda.

Zalipie – Květinové domy

Zabloudíme ale i do malé vesničky. Kuchařce z jihovýchodního Polska kouř z vaření nad otevřeným ohněm nehezky zbarvil stěny jejího příbytku. Vyřešila to jednoduše: na zdi namalovala barevné květiny a z nedostatku tak udělala přednost. Netrvalo dlouho a podobně vyzdobené chalupy se začaly v okolí jen rojit. Aby ne, vždyť všechny hospodyně měly stejný problém. Zlaťáky nebyly, a tak si ženy musely svá malířská náčiní vyrobit na koleni samy. Na štětce použily žíně z kravských ocasů a barvy si míchaly z ingrediencí, které byly po ruce. Třeba i z kuchyňských tuků. Časem se z potřeby stalo umění a malůvky tak přibyly i na venkovní fasádě, psí boudě nebo třeba králíkárně. Díky tomu dnes můžeme při svém výletování dosyta obdivovat lidové umění téhle starobylé vesničky, která působí jako živý skanzen.

Aveiro – Zebří domky a lodě jako malované

Aveiro je sice druhým největším městem středního Portugalska, najdete zde však nečekaně šaramantní místa. Po stejnojmenné řece se prohání úzké barevné loďky připomínající gondoly. Říká se jim „moliceiro“ a původně sloužily pro sklizeň mořských řas v laguně. Díky kresbám na přídi i zádi se dozvíte hodně o tradičním způsobu života ve městě. Pastelové domky podél nábřeží hrají všemi barvami a určitě vám nebudou stačit ani dvě skleničky skvělého místního vína, abyste se na ně vynadívali. Oblast však ukrývá ještě další pastvu pro oči. Pouhou čtvrthodinku autem od města leží mezi písečnými dunami a mocným Atlantikem původní rybářská vesnice Costa Nova. Dnes je tu oblíbená pláž s typickými domky „palheiros“, které jsou pruhované jako zebry. Nejsou však černobílé, ale krásně barevné. Dříve sloužily pro uskladnění rybářského náčiní, dnes se tu můžete i ubytovat.

Kinderdijk – Vesnice větrných mlýnů

Dům v podobě tužky, první evropský mrakodrap, vyhlídková věž či krychlové domky postavené na špičku jsou architektonickým lákadlem Rotterdamu. Než však odtud odjedete, věnujte si ještě půlden a vydejte se do nedaleké vesnice Kinderdijk, kam se autem dostanete za pouhou půlhodinku. Čeká tu na vás největší koncentrace historických větrných mlýnů v Nizozemsku. Devatenáct stále plně funkčních obrů se tyčí k nebi již od osmnáctého století. Některé jsou dřevěné, jiné postavené z kamene. Všechny do jednoho však ani na vteřinu nepřestanou hlídat rozpínavý vodní živel, který je připravený během pouhých několika hodin způsobit pořádné záplavy. Je úplně jedno, kdy se na tuhle parádu přijedete podívat. Buď si kolem ní uděláte pěší procházku, projížďku na kole, nebo vám bude dělat překrásné panorama při bruslení. Řeka zde totiž zamrzá a je skvělým místem pro zimní radovánky. Podívaná na mlýny je zdarma. Pokud se ale chcete podívat dovnitř, můžete si zakoupit vstupenku na internetu, a to včetně projížďky na loďce.

Ålesund - Město na třech ostrovech

Jestli dáváte přednost šále před plavkami, ale přesto jste duší ostrované, jste v malebném Ålesundu správně. Leží roztroušený po několika ostrůvcích jednoho z klenotů norských fjordů. Geirangerfjord je známý vysokými vodopády, překrásnou krajinou a opuštěnými horskými vesnicemi. Kontrastem k okolní panenské přírodě jsou půvabné barevné secesní domečky. Nebylo tomu tak ale vždy. Původní rybářské městečko se obléklo do pestrých barev tak trochu nedobrovolně, když ho před více než sto lety zasáhl obrovský požár. Jedno je tu však stále stejné – nádherný výhled na horu Mount Aksia. Za návštěvu stojí i výlet k červenobílému majáku Alnes na ostrově Godøy. Přímo v jeho útrobách si můžete pochutnat na domácím dortíku. Místní specialitou číslo jedna je však treska a najdete zde i jeden mikropivovar. Pivko si ale dejte až po návštěvě slavné panoramatické vyhlídky Aksla, na které stanete až po překonání čtyř set osmnácti schodů.

Akko – Království rytířů

Každý zná Jeruzalém, ale málokdo město Akko. Přitom má nejzachovalejší komplex památek hned po svém slavném sousedovi. Mířil sem každý, kdo v historii něco znamenal: Alexandr Veliký, Julius Caesar i Marco Polo. Město přímo magnetickou silou přitahovalo i Napoleona, který ho chtěl dobýt. Tohle tažení ale patřilo k jeho největším debaklům. Až se budete procházet neskutečnou spletí uliček, synagog a mešit nebo si prohlížet křižáckou pevnost, bude na vás dýchat čtyři tisíce let stará historie. A že je tady pořád co objevovat. Před asi dvaceti lety zde našli tajný templářský tunel, který dříve spojoval palác s přístavem, a zpřístupnili ho veřejnosti. Město patří k jedněm z nejbezpečnějších míst v Izraeli. Arabové se Židy tu v relativním poklidu žijí už mnoho set let. Ve městě templářských rytířů si užijete památky, atmosféru středověkých trhů i vůni Středozemní moře.

Annecy – Metropole květináčů a sýrů

Jestli jste blázni do památek, sportu a sýrů, jste v Annecy správně. Jako první určitě poběžíte k zámku Palais de l'Île, který stojí na trojúhelníkovém ostrůvku uprostřed kanálu a vypadá jako rozjetá loď. Za středověku byl sídlem honorace a o pár set let později vězením pro padouchy. Samotné historické centrum města není nijak rozlehlé, přesto vás doslova spolkne. Dlážděné uličky, nábřeží s více než šesti sty rozkvetlými květináči a tradiční savojský trh v srdci města vás nepustí. Trh se koná po celý rok vždy třikrát týdně: v úterý v pátek a v neděli. O Annecy se říká, že je doslova sýrovým nebem, takže si připravte eura a něco na převoz. Vaše chuťové buňky dostanou zabrat. Podél řeky Thiou, která měří pouhých tři a půl kilometru, dojdete až k jezeru. Najdete tu snad vše, co patří k plážovým a vodním sportům. Jestli se chcete trochu bát, vypravte se do jednoho z divů Alp – kaňonu Gorge du Fier. Kromě famózní přírody tu na vás čeká most zavěšený dvacet pět metrů nad korytem řeky.

Heidelberg – První člověk a obří sud

V Heidelbergu byly nalezené pozůstatky vůbec prvního nám příbuzného člověka, který kdy chodil po Evropě. Kosterní nálezy prokázaly, že se jedná o nejstarší formu druhu Homo sapiens či dokonce o zcela nový lidský druh. Za druhé světové války naštěstí na město nepadaly bomby, a proto si uchovalo svůj středověký ráz. Přímo pohádkovou atmosféru místu dodává starobylý most a panorama zříceniny hradu, který sedí uprostřed zalesněných kopců a aristokraticky hledí z výšky. V jeho útrobách je ukrytý poklad – největší vinný sud na světě na dvě stě dvacet tisíc litrů lahodného moku. K němu se určitě chodili zašívat hradní páni v dobách, když s panstvím bylo ouvej. Dnes je město vyhlášenou studentskou baštou. Nejen kvůli svému šarmu, ale i proto, že se tu nachází nejstarší univerzita v Německu. Každý pátý obyvatel je tu student, což vysvětluje skutečnost, proč jsou zdejší hospůdky a vinárničky v neustálém obležení.

Cadaqués – Město génia

Svatba většinou lidem převrátí život naruby, ale že by díky ní nemohli sehnat ubytování, to se jen tak nestává. Přesně tohle se ale přihodilo Salvadoru Dalímu, když se oženil s o deset let starší Ruskou. Jeho otec pak obvolal všechny hoteliéry v jeho milovaném Cadaqués, a požádal je, aby jeho syna nepustili pod svou střechu. Nezbylo tak, než si koupit domek vlastní a pak ještě dalších šest, ze kterých vytvořil jedinečný labyrint a svůj mikrosvět. Až se budete procházet sněhobílým městečkem, ptejte se po původně rybářské čtvrti Portlligat, která leží v malé zátočce v přírodní rezervaci Cap de Creus. Dalího dům je přístupný a nic tak ujetého jste asi ještě neviděli. Připravte se na ledního medvěda ověšeného šperky, obří vejce na střeše či bazén ve falickém tvaru. Jedna z dalších překrásných procházek vede k majáku Far de Cala Nans, který kdysi střežil zátoku před piráty. Po cestě uvidíte jeden z nejhezčích suchých kamenných mostů v oblasti. Určitě si s sebou vezměte ručník, po cestě je hodně pláží.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: