Okružní cesta od Čůráčku přes Kokota

Okružní cesta od Čůráčku přes Kokota Zdroj: profimedia.cz

Když na poušť, tak na Moravu
Park dobrý i pro císaře
Z pirátské chodby do pekla
Za vínem do dolu
Jako v Severní Americe
10
Fotogalerie

Kam vyrazit na výlet aneb 10 netradičních cílů českého turisty

Srpen je ideální na výlety! Vydejte se s námi do těch nejpůvabnějších a nejzajímavějších koutů české přírody. Je nádherná, a navíc – hospoda je u nás všude za rohem.

1) Okružní cesta od Čůráčku přes Kokota až na pivo

Ale ano, čtete správně. I když to na první pohled nevypadá, čeká vás na Rokycansku božský klid. Jediné rozechvění, které tu zažijete, přijde při čtení naučných cedulí při devítikilometrové procházce kolem Kokotských rybníků. Vyjděte z obce Dýšina a držte se modré turistické značky. Hned za pět set metrů dojdete k prameni studánky, na jejímž názvu se do dna vyřádila lidová tvořivost. Voda Čůráčku je pitná, takže si ji klidně naberte. Pak si to namiřte přes Velký smrk a Čertův kámen přímo do Kokota. Tedy na místo, kde dříve stála středověká vesnice obdařená tímto názvem. Tehdy by se ale při vyslovení jejího jména nikdo nečervenal. Ve staročeštině toto peprné slovo totiž znamená kohout. Po poznání místní krajiny se odměňte komentovanou prohlídkou historických ležáckých sklepů v Radnici s ochutnávkou piv ze tří současných radnických pivovarů.

2) Když na poušť, tak na Moravu

Naše malá zemička je dokonalým místem na dovolenou. Kromě moře se tu najde snad úplně všechno. Dokonce i poušť, a ne jedna. Asi nejvzácnější z nich leží na jihu Bzence a pohodlně sem dojedete vlakem. Rozprostírá se po obou stranách trati mezi železničními stanicemi Rohatec a Bzenec-Přívoz. Určitě si projděte naučnou stezku Váté písky, kde se dozvíte detailní informace o zdejší unikátní fauně. Pokud se těšíte na křivky dun v zapadajícím slunci, úplně se nedočkáte, ale krásných písečných pláží kolem zkroucených meandrů řeky Moravy určitě najdete dost. Kulturních i světských lahůdek tento jihomoravský region nabízí vůbec spoustu. Nezapomeňte, že jste ve vinařském kraji. Stačí zaťukat na některý z vinných sklípků a máte o zábavu postaráno. Vaší pozornosti by neměl ujít ani největší strom České republiky. Říká se mu Žilkův dub a tento přes tři sta let starý fešák stojí v lese Doubrava. Určitě ho nepřehlédnete, měří dvaadvacet metrů.

3) Park dobrý i pro císaře

Z ošklivého káčátka krásnou labutí. Tak by se stručně dal shrnout osud jedné bažantnice, ze které se díky nadšení a vybranému vkusu hraběnky Terezie Buquoyové stal jeden z prvních romantických krajinných parků na českém území, dnes zvaný Terezino údolí. Najdete ho na Novohradsku. Na zadek posadil dokonce i samotného císaře pána, který jej navštívil hned dvakrát. Celým areálem vás provede sedmikilometrová naučná stezka, mající dvanáct zastavení. Obdivovat zde můžete umělý vodopád nebo bývalé empírové lázně, které zdobily pompejské vázy a jimž dnes nikdo neřekne jinak než Lázničky. Sentimentálně působí i dřevěné mostky přes řeku Stropnici či množství balvanů na jejím dně, jež jí dodávají dramatickou atmosféru. Ještě starší než samotný park je tvrz Cuknštejn, kterou budete mít také na trase.

4) Z pirátské chodby do pekla

Za důležitými objevy většinou stojí náhoda. Tak tomu bylo i s tím nedaleko Železného Brodu. Asi před sedmdesáti lety v malém dolomitovém lomu u obce Bozkov v Podkrkonoší probíhal odstřel vápence, který odkryl nevídané podzemní prostory a s nimi i největší podzemní jezero v Česku. Vezměte si něco teplejšího na sebe a vyrazte na procházku po Bozkovských jeskyních. Čekají tu na vás krápníky nejrůznějších tvarů vyrůstající z podlahy i ze stropu. Některé části výzdoby nesou zajímavé názvy. Třeba Sloní uši, jež vás uchvátí svou průhledností, Rumcajsovo lože, Loupežnická jeskyně, Pirátská chodba nebo do červena nasvícené Peklo. Všem těmto dech beroucím přírodním úkazům ovšem kraluje Jezerní dóm s tyrkysově zbarvenou a křišťálově čistou vodou. Snažte se tu být úplně potichu. Uslyšíte zvuk stále kapající vody, který celou jeskynní atmosféru jen podtrhuje.

5) Zásuvka na energii

Jóga nebo meditace jsou nejčastějšími recepty na dobití energie. Existují však místa, jež vyzařují zvláštní pozitivní energii a která lidé navštěvují, když potřebují nabrat sílu. Jedním z nich jsou Boží kameny u Strakonic. Leží přesně mezi Kraselovem a Tažovicemi. Oproti jiným léčivým místům mají údajně trojnásobnou energii, a proto prý patří k nejsilnějším na našem území. Podle legend za to může proud kosmické energie, již přitahuje jeden z balvanů. Zprávy o zázračné síle tohoto místa jsou natolik intenzivní, že si sem lidé jezdí léčit svá chronická onemocnění. Nejvyhledávanější je asi kámen připomínající loď. Pozor ale, abyste nepřebrali. Zkušební senzibilové tvrdí, že by tu neměl nikdo pobývat déle než půl hodiny. Cestou domů se stavte na nábřeží ve Strakonicích. V reálné velikosti tu stojí replika jedné brány ze Stonehenge, symbolu mystických schopností. A kdyby vás nic z toho nepostavilo na nohy, běžte do některé z místních hospůdek ochutnat příjemně vychlazeného jedenáctistupňového strakonického dudáka.

6) Za vínem do dolu

Víno není jen výsadou Moravy. I v Čechách ho umíme vyrobit skvěle, a ještě k tomu přidat něco navíc. Na Mostecku totiž máme srovnatelné podmínky jako kolegové v Burgundsku či Porýní. Jen s terénem se museli lidé z Vinařství Chrámce trochu poprat. Dokážou víno vypěstovat i na důlních výsypkách, a dokonce ho připravují v košer kvalitě. Vinice na Čepirožské výsypce je ve světě naprosto unikátní. I jednotlivé viniční trati jsou pojmenované stylově. Nesou názvy po hornické patronce Barboře, po kněžně Libuši a samozřejmě i po bývalém dolu Mariana. Pěstují se zde odrůdy Müller Thurgau, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Ryzlink rýnský. Jestli chcete tuto raritku vidět na vlastní oči, a hlavně ochutnat, objednejte si exkurzi po vinařství a zajděte si do místní podnikové prodejny do vinárny U Divocha.

7) Jako v Severní Americe

Abyste poznali přírodu Severní Ameriky, nemusíte letět přes oceán a utrácet majlant. Stačí sednout do auta a dojet do lesního komplexu Žďár nedaleko Chudenic. Jako dobrý orientační bod vám bude sloužit rozhledna Bolfánek. V Americké zahradě najdete přes dvě stě druhů listnatých i jehličnatých dřevin. Není divu, že je arboretum považováno za vůbec nejucelenější soubor dřevin z území Severní Ameriky. Za jeho vznik může Evžen Černín, jenž stál i u zrodu průhonické Dendrologické zahrady. Těšit se můžete také na sto sedmdesát pět let starý jedlovec tisolistý. Když budete chtít pohlédnout až do jeho koruny, budete se muset pořádně zaklonit. Měří téměř pětatřicet metrů. Po prohlídce zavítejte i na zříceninu hradu Roupov, který míval monumentální kuchyni a leží kousek odtud. I návštěva nedalekých Přeštic je velmi zajímavá. Už jen proto, že se tu místní oslovují „ty kanče“ a nikdo se neurazí. Je to na počest speciálních černostrakatých prasátek, která zde byla vyšlechtěná.

8) Na Sázavu za zlatem

Když se řekne Sázava, každému se vybaví tramping a šňůra neohrožených kanoistů brázdící vody téhle opěvované řeky. Už od keltských dob se tu ale slušně vydělávalo. Zdejší vzácnou komoditou nebylo nic obyčejnějšího než zlato. Nejvýnosnější lokality se dodnes nacházejí mezi jezem Žampach a Pikovicemi a tou vůbec nejvýznamnější je Jílovský zlatonosný revír v kaňonovitém údolí řeky. Když si uděláte čas a vyrazíte sem s pánví, je dost pravděpodobné, že vám v ní uvízne nějaké blyštivé zrnko či plíšek. Největší nalezený nugget od povodní měl velikost hrášku a vážil tři a půl gramu. Pokud už jste v rýžování zběhlejší a chcete změřit síly i s ostatními, vydejte se do Pikovic osmého září. Bude zde probíhat mistrovství světa v rýžování zlata přímo z řeky a počítá se i s noční disciplínou. Zúčastnit se mohou všechny věkové kategorie.

9) Slavný jako Neanderthal

Jak se vám vyslovuje slovo Neanderthal? Štramberk jde určitě lépe. Tato dvě místa jsou sice od sebe vzdálená přes tisíc kilometrů, přesto je pojí stejná sláva: kosterní nálezy předvěké formy člověka. I vy se můžete vydat do Jezevčí díry, kde se téměř před sto čtyřiceti lety našla část čelisti neandertálského dítěte a pozůstatky sto třiceti druhů zvířat. Dovede vás k ní Lašská naučná stezka. Po cestě potkáte i zajímavou rozhlednu Bílá hora, která svým tvarem připomíná šroubovici DNA. Další krásný pohled na beskydskou krajinu si můžete vychutnat z věže Trúba na původním štramberském hradě. Jestli chcete ochutnat místní specialitu, ptejte se po štramberských uších. Jde o kornoutky z perníkového těsta slazené medem a ochucené tajnou skladbou koření.

10) Houbařova radost

Češi patří k nejnadšenějším houbařům v celé Evropě. Jakou musí mít asi radost, když narazí na hřiby o velikosti několika metrů. Tyhle povedené útvary skutečně existují. Nedají se utrhnout, pouze obdivovat. Za Skalními hřiby se můžete vypravit do Broumovských stěn. Smát se na vás budou už z dálky. Sedí krásně vedle sebe nad obcí Slavný. Cestou po červené značce potkáte i zajímavé vyhlídky. Třeba na Zaječí rokle nebo na Čertovu tchyni. Podobné skalní útvary jsou typické především pro pouštní prostředí, kde jim mohutný klobouk a tenkou nohu vymodeluje vítr. Kraj je rájem pro všemožné sportovce i pro vozíčkáře, kteří tu najdou hned několik kratších či delších tras.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: