Blatnice pod Svatým Antonínkem

Blatnice pod Svatým Antonínkem Zdroj: Profimedia.cz

Kaple svatého Antonína Paduánského
Kaple svatého Antonína Paduánského
Kaple svatého Antonína Paduánského
Blatnice pod Svatým Antonínkem
4
Fotogalerie

Kaple svatého Antonína Paduánského: Významné poutní místo v malebné krajině vinohradů

Toto známé poutní místo se nachází nad obcí Blatnice pod Svatým Antonínkem, 6 km východně od Veselí nad Moravou, na kopci zvaném Svatý Antonínek – nebo též Blatnická hora (349 m).

V letech 1668–1670 tu nechal majitel ostrožského panství kníže Hartman z Lichtenštejna jako vděk za uzdravení syna vystavět kapli svatého Antonína Paduánského. Kostelní loď byla přistavěna později v roce 1697. Hlavní oltář z roku 1904 je z italského mramoru a slovanského pískovce z Ruska a Moravy.

Nad oltářem je poutní obraz sv. Antonína z roku 1885 od blatnického kostelníka a malíře samouka Josefa Hány. Pod obrazem je velká plastická malba Poslední večeře Páně, jejíž sádrové postavy maloval též Josef Hána. Kaple byla od svého počátku místem tradičních poutí, které se tu konají dodnes. Jejich atmosféru tvořenou stovkami poutníků v pestrých lidových krojích zachytili mnozí malíři slováckého folkloru. Nejznámější je obraz Pouť u sv. Antonínka od Jožky Uprky.

Na kopec vede z obce lipová alej a na jeho svazích se rozkládají vinice a soubor vinných sklepů Stará hora, který je vesnickou památkovou rezervací. Údajně tu měl svůj vinohrad i Jan Amos Komenský.