Ćele kula neboli Věž lebek

Ćele kula neboli Věž lebek Zdroj: Profimedia.cz

Ćele kula neboli Věž lebek
Ćele kula neboli Věž lebek
Ćele kula neboli Věž lebek
Ćele kula neboli Věž lebek
Ćele kula neboli Věž lebek
6
Fotogalerie

Hrůzostrašná Věž lebek na jihu Srbska je mementem vpádu Turků do Evropy

Unikátní připomínka bouřlivé historie Balkánského poloostrova zůstala zachována na východním předměstí třetího největšího města Srbska - Niše.

Vztahuje se k období tzv. „Prvního srbského povstání“, které probíhalo mezi roky 1804-1813. Právě nedaleko odtud, na blízkém pahorku Čegar, se roku 1809 odehrála jedna ze zlomových bitev, kdy turecká vojska smetla povstalecké oddíly. Jako symbol vítězství a také pro výstrahu dalším případným vzbouřencům se nišský paša rozhodnul ke stavbě neobvyklého památníku: přímo vedle hlavní komunikace ve směru na Istanbul nařídil zbudovat třímetrovou kamennou věž, do jejíhož zdiva nechal umístit okolo tisíce vypreparovaných lebek zabitých povstalců.

Pochmurný objekt obdržel jméno Ćele kula neboli Věž lebek (případně Věž - lebka). Na sklonku 19. století byla nad jejími troskami vztyčena kaple. Do jejích potemnělých vnitřních prostor proniká skrz drobná okénka jen minimum světla - navíc část z nich je vyplněna barevnými sklíčky, jejichž odlesk efektně doplňuje mrazivou scénu. Většina těsné plochy interiéru ale zůstala vyhrazena hranatému torzu původní věže - ze všech čtyř stran protkanému pravidelnými řadami důlků o velikosti lidské hlavy. Povětšinou prázdných, nicméně je jasné, jakou dekoraci v sobě nosily: do dnešních dnů tu totiž zůstalo pouze okolo padesáti lebek.

Některé se dočkaly pohřbu, jiné si odnesli dávní pocestní jako suvenýry. O to děsivěji vyznívá pohled na rozptýlené lebky, zcela nepravidelně vyčnívající mezi šedivými kameny. Není před nimi úniku - mezi obvodovými zdmi kaple a stěnami věže se nalézá jen uzoučký koridor, určený návštěvníkům. Prohlídka kaple každopádně zanechá hluboký zážitek.