Bistrot de Papa

Bistrot de Papa Zdroj: Zuzana Šprinclová

Bistrot de Papa
Bistrot de Papa
Bistrot de Papa
3
Fotogalerie

Lahodný zážitek v srdci Vysočiny. To je návštěva v Bistrot de Papa

Nabízejí ty nejslavnější francouzské dobroty i místní produkty, zůstat můžete i několik hodin, projet se na loďce po rybníce, lebedit si v lehátku, a ještě vás pozvou k sobě do obýváku. Bistrot de Papa v obci Horní Dubenky je skvělé místo na českém venkově.


V křesle se houpe kocour, vedle zaštěbetá andulka, stěny zdobí obrazy, na polici jsou staré lampy – všude kolem je vkusná veteš (jak to mají Francouzi rádi). Počasí dovoluje hodovat ve stodole i venku na zahradě. O menší zákazníky je dobře postaráno: trampolína, pískoviště, velká zahrada, králíkárna, rybník s loďkou... A plná břicha lákají lehátka nebo houpací síť.

Překvapení zaručeno

V zimě má Bistrot de Papa dvacet míst vevnitř. Vchází se přes kuchyň, mistru kuchaři vidíte pod ruce. „Sál restaurace používáme i jako náš obývák,“ říká Eva Decroix. S manželem kuchařem a cukrářem Rémym Decroixem v Horních Dubenkách opravili venkovské stavení, kde bydlí a provozují restauraci.

V menu nabízejí za rozumnou cenu francouzské dobroty: od šneků po quiche, paštiku de Papa na zeleném pepři, sýrový talíř, kuřecí suprême nebo kus hovězího dušeného sedm hodin se šalotkou na víně a pečeným bramborem.

Jídelní lístek se mění každý měsíc. „Nabídku na webu nezveřejňujeme. U nás si člověk může dopřát požitek a nechat se překvapit až na místě. Pokud si člověk jídlo vybere už doma, ztrácí to kouzlo,“ je přesvědčena paní Eva a její muž dodává, že dvě stálice tady vždycky zákazníci najdou: „Cibulačka a crème brûlée, ty nemůžeme vynechat,“ směje se Rémy.

V kuchyni to žije, talíře cinkají, u prosklené vitríny vybírají hosté dezerty: čokoládovou pěnu, čokoládový dort, crème brûlée... Stejně jako na francouzském venkově i tady si váží místních surovin. Nabízejí třeba pivo, bezinkovou a malinovou limonádu od pana Kozlíčka přímo ze vsi, kávu sem dodávají pražírny z nedalekého Strmilova, sýry ze statku v Horních Dvorcích, maso občas z daňčí farmy nebo z Chadimových mlýnů.

Podnikání bez plánu

Rémy Decroix v šesti letech prohlásil, že chce být kuchařem, a už ho to nepustilo. Rodák z francouzského Lille zkušenosti sbíral v kuchyních od Francie přes Belgii a Švýcarsko (vařil v restauraci s michelinskou hvězdou) po Prahu. Na Vysočinu začal jezdit s rodinou na chalupu a jednou tu už zůstali.

Původně manželé otevřeli malé bistro v Počátkách. „Chtěli jsme nabízet jen kávu a polévky. Jenže se to zvrhlo, zákazníci chtěli víc, sortiment se rozšiřoval a prostory přestaly stačit,“ popisuje Eva Decroix cestu do Horních Dubenek. „Nikdy jsme neplánovali otevřít restauraci, život to přinesl sám. Nemáme něco jako byznys plán, to je u nás sprosté slovo,“ smějí se. Otevřeli před dvěma lety a dnes se na místo v restauraci čeká i dva týdny. Bez předchozího objednání je šance mizivá.

Chuť, vůně a styl Francie zůstávají po návštěvě Bistrot de Papa ještě dlouho, a kdo si zážitek chce prodloužit, může tady i přespat, toulat se lesy, vyrazit na nedaleké hrady Roštejn, Landštejn nebo na kole do půvabné Telče.