Belize

Belize Zdroj: Shutterstock

Malajsie
Thajsko
Mexiko
Austrálie
Ekvádor
7
Fotogalerie

Nejlepší místa na potápění aneb Kam vyrazit s láhví či šnorchlem

Troufám si tvrdit, že spousta našinců by na dotaz, kam vyrazit za potápěním, jako první vyhrkla Egypt a Rudé moře. A oprávněně. V případě, že radši plujete mimo hlavní proudy, zkuste některou z následujících destinací.

1) VELKÁ MODRÁ JÁMA (BELIZE)

Pokud by se největší oceánský závrt světa, díky 300m průměru dobře patrný i na satelitních snímcích, dnes stále nacházel na pevnině jako dřív, označoval by se jako cenote. Vznikl totiž probořením stropu jeskyně. Proto při ponoru narazí potápěči na rozmanité skalní útvary, včetně velkých krápníků. Především se ale setkají s plejádou žraločích i dalších rybích druhů. Ačkoli je 120 m hluboká jáma (anglicky Great Blue Hole) součástí korálového útesu, pestrobarevné korály byste tu hledali marně.

2) BARRACUDA POINT (MALAJSIE)

To neplatí pro okolí ostrůvku Sipadan, ležícího nedaleko pobřeží malajsijské části Bornea (dlouhá léta si ho nárokovala i sousední Indonésie). Kolem podmořské sopky se tu vytvořil korálový útes, v němž se mezi stovkami druhů korálů prohánějí snad až tři tisícovky druhů ryb, oblast je známá také jednou z největších koncentrací mořských želv na světě. Nejsilnějším magnetem je ovšem místo, na němž vás obklopí obrovské hejno barakud plovoucích ve vířivém tvaru připomínajícím tornádo.

3) RICHELIEU ROCK (THAJSKO)

Zatímco předchozí dvě lokality jsou z pevniny poměrně snadno dostupné, osamělá skála vyčnívající (pouze při odlivu) z Andamanského moře mezi Similanským a Surinským souostrovím vyžaduje delší plavbu. Odměnou je pestrá nabídka menších i větších zástupců podvodní říše: od mořských koníků přes ananasovky, perutýny nebo krevety harlekýnové až po rejnoky, manty a žraloky obrovské. Koráli se tu vyskytují spíš měkkého typu. Při potápění je potřeba zohlednit poměrně prudké proudy.

4) COZUMEL (MEXIKO)

Vody kolem ostrova Cozumel u Yukatánského poloostrova jsou především díky dobré dostupnosti oblíbeným turistickým i potápěčským cílem. Asi nejzajímavějším místem je tu Santa Rosa Wall, u níž získáte pocit, jako byste se vznášeli nad hranou útesu. Společnost vám při tom budou dělat mořské želvy, sytě zbarvené houby a koráli, pilníkotrni, ploskozubci vysokočelí, skaláry nebo zástupci druhu Sanopus splendidus, který byl dlouho považován za endemický. Příjemná je i teplota vody.

5) VRAK LODI YONGALA (AUSTRÁLIE)

Velký bariérový útes je tak rozlehlý, že se v jeho případě hodí konkrétní tip na zajímavý ponor. Tím může být poměrně dobře zachovalý vrak parníku Yongala, který v roce 1911 ztroskotal u australského břehu po úderu cyklonu. Díky tomu, že se jedná o jediný kus hmoty široko daleko, funguje jako útočiště pro čilý podvodní život. Prohání se tu kranas obrovský, žralok bělavý, kanic obrovský, barakudy, rejnoci či karety. Dovnitř vraku se ale nesmí, aby se zabránilo jeho korozi z kyslíku vypuštěného v bublinách.

6) DARWINŮV OBLOUK (EKVÁDOR)

Ačkoli se vlivem eroze část skalní formace nazvaná po slavném přírodovědci v květnu 2021 zřítila do moře, i nadále zůstává na Galapágách oblíbeným cílem potápěčských výprav. Diverzita podmořského života v jejím okolí si totiž nezadá s tou na pevnině. Jeho složení ale záleží na tom, kdy se sem vypravíte. Během teplého období (prosinec až květen) roste naděje na setkání s kladivouny, žraloky, rejnoky a mantami. Chladnější období (červenec až listopad) láká žraloky obrovské, tučňáky a měsíčníky svítivé.

7) MAAYA THILA (MALEDIVY)

Nevelká (asi 80 metrů v průměru) lokalita v atolu Ari se často objevovala mezi desítkou nejlepších míst k potápění na naší planetě. Následný nápor se bohužel podepsal i na stavu horní části korálového útesu, ale především při hlubším ponoru je zážitek stále intenzivní, a to i v noci. Tady se to totiž hemží vším možným, k vidění jsou měkcí i tvrdí koráli, rohovitky, řasy, pestří nahožábří, ropušnicovití, klipkovití, ostencovití, ploskozubcovití, murénovití, odranci i klauni, bičonoši… a také obligátní želvy, manty a žraloci dlouhoploutví.