Obálka časopisu

Obálka časopisu Zdroj: Lidé a Země

Speciál časopisu Lidé a Země nabízí spoustu zajímavých tipů na destinace, do nichž tolik cestovatelů nezavítá

Říká vám něco řeka Vrbas, ostrov Sumba nebo město Matanzas? Pokud ne, právě pro vás je určeno speciální číslo časopisu Lidé a Země, pro něž jsme oslovili zkušené cestovatele, kteří se se čtenáři podělí o svá oblíbená, turisty spíš nedotčená místa.

Objevovat scenerii podobnou Plitvickým jezerům bez přešlapování na dřevěných lávkách? Ano! Jolana Sedláčková vám představí, kam se vydat v Bosně a Hercegovině, kde naleznete divokou přírodu s překrásnými jezery, která si v kráse nezadají s proslulou chorvatskou destinací, a nádhernou vyhlídku na bosenský říční meandr. Také vám nabídne návštěvu liduprázdné písečné duny v Rusku.

Jiří Kalát tvrdí, že často jezdí na „druhá nejkrásnější“ místa v jednotlivých zemích, a rozhodl se vám ukázat skrytá zákoutí Mauritánie nebo estonský ostrov Saarema, na němž na turistu narazíte spíše omylem. Ivana Grešlíková vás vezme do marockého Meknesu, jehož atmosféra je na hony vzdálená přeplněnému Marrakéši, nebo představí místa, kde si užijete pravý skandinávský klid.

I ve speciálním čísle na vás čeká rubrika Sedmička, a to rovnou sedmkrát. Připravili jsme totiž přehled nejzajímavějších míst každého světadílu. I přestože je dnes cestování dostupnější než kdy dřív a po pandemii turistický ruch opět ožívá, každý kus světa v sobě stále skrývá neokoukané poklady.

Lenka Hrabalová podle svých slov cestuje spíš za kvalitou než kvantitou a jejím oblíbeným místem jsou například bažiny jižního Iráku nebo pyramidy v Súdánu, které jsou rozhodně méně známé než jejich slavnější egyptské sestry. A víte, že se proslulé biblické Ninivské pláně, které dodnes obývají tamní křesťané, nacházejí právě v Iráku?

Markéta a Michael Foktovi jsou matadoři v objevování jednotlivých zemí do hloubky, a doporučí tudíž svá oblíbená místa v Evropě. Zjistíte tak, že menší dvojnici Čínské zdi najdete v Chorvatsku, za kamenným Stonehenge nemusíte až do Velké Británie, nýbrž do Portugalska, a francouzská Riviéra je jako stvořená pro milovníky historie i umění.

Barevné fotografie vás čekají v příspěvku Ludmily Růžičkové. Prozkoumáte s ní přírodní nádhery Kanárských ostrovů, které sice patří mezi oblíbené turistické cíle, ale málokdo se vydá objevovat zdejší přírodní park Anagu. Doporučí navštívit dech beroucí růžovou lagunu v Mexiku a jistě vás zaujme barevná řeka Caño Cristales v Kolumbii.

Nemůžeme vám ale prozradit všechno. Chcete-li se dočíst o dalších, turistům často neznámých místech, neváhejte. Až budete hledat inspiraci, kam vyrazit na příští cestu, speciál Lidé a Země by ve vaší knihovně rozhodně chybět neměl!