Zdroj: pixabay.com

Kam vyrazit na zimní dovolenou za teplem

V zimě se jezdí na hory a v létě k moři. To je klasická mantra většiny cestovatelů. Někteří však vsadili na zcela opačný přístup. V zimě jezdí za sluncem a v létě zase za sněhem.

Proč jet v zimě k moři?

Zima v našich zeměpisných šířkách je depresivní. Krátké dny a dlouhé noci, pošmourné počasí a málo sněhu nás naplňují depresemi a marně odpočítáváme dny do jara. Proč to tedy nezměnit? Nudnou šeď vyměňte za jasné slunce a nachytejte bronz klidně v lednu.

Většina turistů stále dává přednost letní dovolené, takže narazíte na prázdnější pláže i hotely. V zimě máte jedinečnou příležitost navštívit oblasti, ve kterých je přes léto příliš teplo a Středoevropan se jim raději vyhýbá.

Dovolená přes cestovku

Pokud se vám nechce zařizovat vůbec nic, tak si najděte stránky cestovní kanceláře a vyberte si u nich zájezd. Cestovka zařídí vše za vás. Ubytování, letenka, pojištění a další nadstandardní služby vyřídíte na jednom místě. Na vás je jen balení a cesta do odletové haly.

Nevýhodou je vyšší cena a přesně daný program. Cestovní kanceláře se vám obvykle snaží vyjít vstříc. Prodloužení pobytu není problém, ale stěhování mezi hotely nebo oddálení odjezdu je většinou nad jejich síly.

Chci letět na vlastní pěst

V současné době není problém nakoupit opravdu levné letenky. Za pár korun se dostanete do prakticky celého světa a máte možnost si pobyt naplánovat prakticky celý podle sebe. Máte-li čas, tak si můžete koupit jednosměrnou letenku a zůstat si, jak dlouho chcete.

Na druhou stranu není dovolená na vlastní pěst pro každého. Neznalost jazyka a obavy z neznáma spoustu lidí odradí. Jakékoliv problémy si musíte řešit sami, což v cizí zemi není snadné. Nesrovnalosti s ubytováním jsou také na vás. Cesty do méně bezpečných zemí mohou být pro osamělé cestovatele i nebezpečné.

Egypt v zimě

V Egyptě jsou tři roční období. Zima trvá od půli listopadu do půlky března a je vhodná především pro poznávací zájezdy. Většina hotelů se snaží turistům pobyt zpříjemnit a standardem jsou vyhřívané bazény. První léto trvá do poloviny července a je vhodné k návštěvě moře. V druhém létě teploty atakují 40 stupňů a pro Středoevropana je zde velké teplo.

Poznávejte památky, potápějte se, vyrazte s průvodcem do pouště nebo se jen tak válejte u bazénu. To vše vám nabízí zimní zájezdy do Egypta.  

Spojené arabské emiráty

Dovolená ve Spojených arabských emirátech je ideální právě v zimě. Pro turisty je zde nejpříjemněji od listopadu do dubna, kdy se teploty pohybují kolem 30 stupňů. V zimě se koná spousta zajímavých akcí a je zde prostor k poznávání. V létě zde bývá až k 50 stupňům a vlhký vzduch činí podnebí ještě nesnesitelnější.

Dovolenou můžete trávit na bělostných plážích nebo aktivním poznáváním památek či vodními sporty. Nezapomínejte na to, že obyvatelé SAE jsou muslimové. Alkoholické nápoje je možné konzumovat pouze v hotelech či barech. Koupání je doporučeno výhradně na chráněných plážích.