San Luis Dam: Vodní nádrž San Luis najdeme v Kalifornii zhruba osmdesát kilometrů jihovýchodně od San José. Jedná se o největší světovou nádrž, která se nenachází na vodním toku. Valná většina vody je do nádrže přiváděna akvadukty, a to především z vnitrozemské delty řek Sacramento a San Joaquin 130 kilometrů severně. Vlastní přehrada nádrže je skoro šest kilometrů dlouhé a 116 metrů vysoké sypané monstrum s celkovým objemem 60 milionů kubíků. Voda z nádrže je využívána především pro zemědělství – zásobuje až 400 000 hektarů zemědělské půdy v údolí San Joaquin.

San Luis Dam: Vodní nádrž San Luis najdeme v Kalifornii zhruba osmdesát kilometrů jihovýchodně od San José. Jedná se o největší světovou nádrž, která se nenachází na vodním toku. Valná většina vody je do nádrže přiváděna akvadukty, a to především z vnitrozemské delty řek Sacramento a San Joaquin 130 kilometrů severně. Vlastní přehrada nádrže je skoro šest kilometrů dlouhé a 116 metrů vysoké sypané monstrum s celkovým objemem 60 milionů kubíků. Voda z nádrže je využívána především pro zemědělství – zásobuje až 400 000 hektarů zemědělské půdy v údolí San Joaquin. Zdroj: Profimedia.cz

Nurek Dam: Stavba přehrady Nurek v jihozápadním Tádžikistánu trvala i s instalací devíti generátorů pro hydroelektrárnu devatenáct let a dokončena byla v roce 1980. Od té doby se přehrada s výškou rovných 300 metrů pyšnila po dlouhá léta titulem nejvyšší přehrady světa, než ji o něj v roce 2014 obrala o pět metrů vyšší čínská přehrada Jinping-I. Centrální nepropustné cementové jádro přehrady je na šířce sedmi set metrů obklopeno zásypem horniny a zeminy. Celkový objem stavby přehrady je 54 milionů kubíků.
Oroville Dam: 250 kilometrů severně od přehrady San Luis se nachází přehrada Oroville, která je s 235 metry nejvyšší přehradou v USA. Sypaná přehrada byla vybudována v 70. letech a vytvořila jezero Oroville, které je druhým největším umělým jezerem v Kalifornii. Jezero sjednocuje čtyři přítoky řeky Feather, jejíž hlavní tok začíná právě pod samotnou přehradou. Více než dva kilometry dlouhá přehrada nebyla v roce 2017 daleko od kolapsu, když velmi mokrá zima zapříčinila rozsáhlé poškození hlavního i nouzového přelivu. Tato událost vedla k evakuaci skoro dvou set tisíc lidí, ale přehrada nakonec náporu přírody odolala.
Gardiner Dam: Sypaná přehrada Gardiner v kanadské provincii Saskatchewan utváří společně s menší přehradou Qu’Appelle jezero Diefenbaker. Toto vodní dílo převádí z bezpečnostních důvodů značnou část objemu toku řeky South Saskatchewan do řeky Qu’Appelle. Samotná přehrada Gardiner, pojmenovaná po bývalém premiérovi provincie Jamesi G. Gardinerovi, je pět kilometrů dlouhá, 64 metrů vysoká a celkový objem stavby dosahuje 65 milionů kubíků.
Mangla Dam: Přehrada Mangla vyrostla na řece Džihlam v Pákistánu zhruba sto kilometrů na jihovýchod od Islámábádu mezi lety 1961 a 1965. Při stavbě bylo vysídleno více než sto deset tisíc lidí a zatopeno bylo až tři sta vesnic. Hlavní přehrada je tři kilometry dlouhá a 147 metrů vysoká. S touto hlavní přehradou těsně sousedí pětikilometrový násep Sukian. Na východním konci nádrže pak vodu drží menší přehrada Jari.
Oahe Dam: Největší americké přehrady najdeme na řece Missouri. Tou první z nich je přehrada Oahe v Jižní Dakotě. Přehrada utváří skoro čtyři sta kilometrů dlouhé jezero Oahe. Stavba přehrady začala v roce 1948 a pro tento projekt byl vynalezen první moderní tunelový krtek neboli TBR (Tunnel boring machine). Výsledkem byla tři kilometry dlouhá, 75 metrů vysoká a u základů kilometr silná přehrada o celkovém objemu 71 milionů kubíků.
10
Fotogalerie

TOP 10: Největší přehrady světa

Přehrazování vodních toků představuje jeden z nejrazantnějších zásahů člověka do přírody na lokální úrovni. Zdokumentovaná historie stavění přehrad sahá až do starověké Mezopotámie a od té doby prošla tato praktika i záměry s ní spojené mnoha proměnami. Jedna konstanta však zůstává stejná – přehrady se z mnoha důvodů staví větší a větší. Na ta největší vodní díla s ohledem na mohutnost samotných přehradních hrází se podíváme v komentované fotogalerii.