Írán, Persepolis

Írán, Persepolis Zdroj: Shutterstock

Kolumbie, Cano Cristales
Rwanda, Terasovitá políčka nedaleko NP Nyungwe
Pákistán, Fairy Meadows
Saúdská Arábie, Džidda
Jižní Afrika, Coffee Bay
7
Fotogalerie

Krásné země se špatnou pověstí aneb 7 států, které si málokdo dá na svůj seznam vytoužených destinací

Izrael je země, která se mnohým může zdát nebezpečná a i přesto se do ní běžně jezdí. Jakých dalších sedm zemí bojuje s negativním mediálním obrazem nebo s předsudky?

Írán

Typická ukázka země, u níž je obrovský rozdíl mezi médii propíranou vládní garniturou a obyčejnými obyvateli, kteří patří k nejpřátelštějším a nejpohostinnějším na světě. Především citlivým hraničním oblastem je vhodné se vyhnout obloukem, ale jinak můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že je cestování po Íránu naprosto bezpečné a pohodové. Kolébka civilizace a perské kultury navíc nabízí bohatou mozaiku historických památek, přírodních krás a tradičních vesnic a měst.

Kolumbie

Skupina Lucie prokázala vánočním hitem Medvídek téhle jihoamerické zemi medvědí službu, když podpořila její image nebezpečného centra světového obchodu s drogami. Pravda je, že v té době byly například únosy na denním pořádku. V posledních letech se ale situace rychle mění a na mapě přibývá čím dál víc oblastí označených jako bezpečných pro cestovatele. Což je dobře, protože Kolumbie je pestrým koktejlem zážitků, ať už v koloniálních městech, v nádherných horách, nebo u moře.

Rwanda

I na její pověsti se podepsalo umělecké dílo – film Hotel Rwanda o kmenové válce a kruté genocidě v roce 1994. Naproti tomu dnes Rwanda platí za jednu z nejbezpečnějších zemí Afriky. Pokud se při hovoru s místními tématu genocidy vyhnete a budete dodržovat základní pravidla opatrnosti, stanete se maximálně obětí kapsáře nebo turistické pasti. Ale stejně budete spíš v přírodě než ve velkých městech – na stopě gorilám, v safari s kompletní velkou pětkou nebo u jezera Kivu, obklopeného zelenými kopci.

Pákistán

Často je spojován s Tálibánem a muslimským terorismem obecně. Je ale potřeba si uvědomit, že zabírá rozlohu jako Francie s Velkou Británií dohromady a situace se v různých regionech dost liší. Mezi nejbezpečnější patří města Islámábád a Láhaur a naštěstí i nejkrásnější část země, provincie Gilgit-Baltistán s legendární Karákóramskou dálnicí. Určitě je to destinace pouze pro zkušené dobrodruhy, kteří si podobně jako u Íránu chválí pohostinnost místních. Obezřetnost je ovšem na místě.

Saúdská Arábie

Druhý největší stát arabského světa nebyl v očích cestovatelů nebezpečný z hlediska kriminality nebo terorismu, spíše je kritizován pro svůj přístup v oblasti lidských práv, náboženského extremismu a omezování svobod. Sama země až do roku 2019 nevydávala turistická víza lidem jiného vyznání než islám ani samostatně cestujícím ženám. Je na každém, jak se k saúdskoarabskému režimu postaví a zda navštíví město Džidda, archeologické naleziště Hegra, poušť nebo některý z národních parků.

Jižní Afrika

Nelze zastírat, že je kriminalita v Jižní Africe velký problém, v tomhle případě by nařčení o předsudcích nebo mediální masáži nebylo fér. Dodržování bezpečnostního desatera tu není jen obvyklou frází z průvodců, ale kdo se nezalekne a bude naslouchat selskému rozumu a instinktu, vychutná si nejen výborné víno z místních vinic, ale také nádherné pobřeží, vyhlášená safari, hory a kaňony, rozkvetlá údolí nebo města, v nichž se mísí africká a evropská kultura.

Jamajka

Pro někoho karibský ráj plný úsměvů a pohodové hudby, pro jiného země s vysoce nadprůměrným počtem vražd na hlavu. Ty se ovšem odehrávají především v rámci drogových kartelů a gangů v oblastech, do nichž turista nemá důvod zavítat. Větším rizikem jsou tak spíš hurikány, příležitostná zemětřesení nebo kapsáři. A byla by škoda ochudit se o plavání s koňmi, delfíny nebo ve světélkující laguně, výšlapy v Modrých horách anebo o slunění na plážích za zvuků reggae.