Stáčené oplatky cannoli plněné ricottou: pochoutka benátského karnevalu

Stáčené oplatky cannoli plněné ricottou: pochoutka benátského karnevalu Zdroj: Shutterstock

Galani jsou proužky smaženého těsta. I ty ochutnáte v Benátkách.
Fritole
Lasagne alla napoletana s masem a tučným sýrem
Moqueca je tradičním jídlem na karnevalu v Rio de Janeiru
Pao de queijo neboli sýrové bulky
9
Fotogalerie

Krása v ulicích i na talíři aneb Co ochutnat na karnevalu v Evropě či Latinské Americe

Zajímá vás, jak se jí na nejstarší party světa? Dobře, a je jedno, jestli se veselíte v Latinské Americe, v Itálii, nebo v Německu. Ačkoli význam latinského slova carnevale znamená rozloučení s masem (carne = maso a vale = pryč), nebojte se, nic takového vám v průběhu extravagantních maškarád nehrozí.

Karnevalové hodování bývalo poslední příležitostí, jak se pořádně najíst před začátkem jara. Zásoby se ke konci zimy ztenčily a do sklizně bylo daleko. Hospodářská zvířata se zabíjela převážně v listopadu a maso se muselo zkonzumovat v době chladných měsíců, aby se nekazilo. Dnes mají již karnevaly s řádem přírody a vesmíru mnohem méně společného. Spíše se omezují čistě na veselení a užívání si všeho druhu a jídlo je samozřejmě zlatým hřebem každé slavnostní chvíle. Pojďme se tedy trochu projet po světě a hodovat jako místní.

Benátské (nejen gastro) dobrodružství

Míříte-li do Benátek na karneval, zapamatujte si jedno heslo, kterého se zde drží už po staletí, a tím je „během karnevalu jde všechno“. Je čas vychutnat si jídlo a sladkosti jako málokdy jindy. Na oběd si patrně dáte lasagne alla napoletana, ze kterých doslova přetéká maso a sýr. No a co si dát ke kávě, která je po celé Itálii skvělá, kdykoliv sem přijedete? Určitě to bude něco ze svaté trojice fritole, galani či castagnole.

Fritole jsou smažené minikoblížky poprášené cukrem, příjemně ochucené rumem a citronovou kůrou. Nechybí v nich ani piniové oříšky, rozinky a občas se přidává i krémová náplň. Mnohem starším receptem jsou nádherné proužky smaženého těsta galani, které můžete najít i pod jinými názvy jako třeba cenci nebo chiacchiere. A konečně castagnole jsou malé smažené pocukrované kuličky, jejichž název je odvozený nejen od velikosti, ale také tvaru podobného kaštanům. Jsou známé asi čtyři různé recepty, přičemž jeden z nich se našel ve státním archivu města Viterbo. A aby toho sladkého pokušení nebylo málo, oči vám budou přecházet z tortelli dolci, což jsou sladké pečené ravioli s ricottou a čokoládovými lupínky. Či snad z cannoli, smažených oplatek plněných ricottou? Ačkoli je jinak benátská kuchyně typická svou jednoduchostí a lehkostí, už jste jistě pochopili, že v době karnevalu tu frčí vše, co je smažené, máslové nebo sypané cukrem.

Sodoma Gomora na talíři

Když se řekne karneval, každý si hned představí macaté brazilské tanečnice, jak se vrtí v rytmu samby s obřími křídly z pestrobarevných per. Ano, karneval v Rio de Janeiru je skutečně ztělesněním orgií pod širým nebem. Aby vám neuniklo žádné z představení, jezte na ulici. Určitě ochutnejte espetinho, grilované maso na špízu, a zakousnout k němu můžete třeba pao de queijo, tedy sýrové bulky. Tradiční karnevalovou pochoutkou je moqueca, pod kterou si můžete představit něco jako rybí guláš s kokosovým mlékem, rajčaty a paprikou. Podává se s rýží, limetkou a koriandrem. A jestli nemáte chuť na rybu a dáváte přednost raději vepřovému s fazolemi a rýži, dejte si feijoadu.

I Trinidad se na přelomu zimy a jara promění na maraton večírků s mnoha jídly a pulzující hudbou. Nejvyhledávanějším pokrmem na ostrově je v tomto čase chléb plněný kořeněným a osmaženým žraločím masem. Nesmí chybět ani bohatá salátová obloha doplněná ananasem. Pokud si chcete svou porci zakápnout omáčkou, vybrat si můžete z tamarindové, česnekové nebo shado beni, která připomíná koriandr, ale je daleko intenzivnější. Nejlepší prý připravují na pláži Maracas Bay. To na Tobagu mají jinou královskou pochoutku - kousky krabů ve žlutozelené kari omáčce s maniokovými knedlíčky, které můžete použít i místo lžičky.

Pokud nemůžete odletět na karneval přímo do Karibiku, nevadí. Stačí, když se přesunete do Londýna, kde se každoročně koná ve čtvrti Notting Hill oslava karibské kultury úplně ve stejném duchu. Lusknutím prstu se tak dostanete právě na ostrovy Trinidad, Jamajku nebo na Svatou Lucii. Vstup je zdarma a možná tuhle podívanou stihnete i během své letní dovolené. Karnevalový rej se totiž v Londýně koná koncem srpna. Váš mlsný jazýček se může těšit na spoustu rumu, kari, ale hlavně na burger s trhaným kuřecím masem podávaný s mangem, rukolou a smaženým banánem.

I zbytek Evropy to umí roztočit

V únoru se na Tenerife jezdí nejen za sluncem, ale také na karneval Santa Cruz de Tenerife. Pouliční bistra jsou narvaná k prasknutí a ulice zdobí stolky s červenobílými kostkovanými ubrusy a vysokými barovými židličkami. Veškerá příprava jídla se odehrává před vašima očima, a kdo má v běžném životě problémy s rychlým rozhodováním, co si dát, bude tu vyloženě trpět. Vmžiku si sestavit vlastní menu, když to z každého koutu voní trochu jinak, je vážně nepříjemné dilema. Začít můžete třeba smaženými olihněmi a dále pokračovat již něčím pevnějším, jako je pinchos, tedy variace grilovaného špízu z kostek vepřového masa, které je kořeněné paprikou, kmínem, šafránem a koriandrem. Podává se s pečivem a citronem. K zahození není ani papas a lo pobre, což se dá volně přeložit jako „chudákovy brambory“, a ve skutečnosti se jedná o mix brambor s cibulkou, zelenou paprikou, česnekem a vejci. Zní to obyčejně, ale chutná to skvěle.

Polsko je země s velmi silnou katolickou tradicí a lidé všechny obyčeje berou opravdu vážně. Výjimkou nejsou ani maškarní průvody, které začínají již šestého ledna a trvají až do Popeleční středy. Nejdůležitějším dnem je Tučný čtvrtek, tedy poslední čtvrtek před masopustem, kdy vypukne doslova koblihové šílenství. Cukráři již několik dní předem neví, kam dřív skočit, a když dojde na kýžené datum, tvoří se před jejich obchody fronty již od brzkých ranních hodin. Tyto speciální sváteční koblihy se jmenují paczki a jsou plněné nejrůznějšími náplněmi, navrchu jsou glazované polevou a často posypané pomerančovou kůrou.

Němci slaví karneval v různých regionech různými způsoby. Nejznámější verze jsou karneval v Porýní, Fasching v jižním Německu a Fastenacht v Bádensku-Württembersku. Jídla jsou buď pálivá nebo sladká. Pochutnáte si na pikantní gulášové polévce či sekané s vejcem uprostřed. Budete se možná divit, ale mezi tradiční pokrmy patří také úplně obyčejný chleba se sádlem, okurkou a cibulí. Vše se pochopitelně zapíjí pivem a zajídá typickým koblížkem se šípkovou marmeládou.


Co jste nevěděli o benátských fritole

  • Královnou benátských dezertů se malé smažené koblížky staly už v roce 700.
  • Vyráběly se v domácnostech a pekárnách, ale především venku v malých dřevěných chatkách čtvercového tvaru.
  • Výrobci fritole byli takzvaní fritoléři, kteří je zároveň i prodávali.
  • Těsto se hnětlo na velkém stole a kuličky se následně smažily na obřích pánvích na trojnožce na oleji, sádle či másle. Hotové koblížky se naskládaly na plechové či cínové talíře.
  • Na dalších talířích byly vystavené přísady, ze kterých se sladká dobrota vyrábí.
  • Fritoléři se s družovali do vlastního cechu.
  • Toto povolání se předávalo z otce na syna.
  • V roce 1743 působilo 27 fritolérů, ale v roce 1797 jich bylo už 150. Umění fritolérů zmizelo z benátských ulic až koncem 19. století.