Stockholm

Stockholm Zdroj: Profimedia.cz

Drottningholm, královský letní palác, připomíná francouzské Versaille.
Stockholmská radnice stojí na výběžku ostrova Kungsholmen.
Ostrov Vaxholm je oblíbený hlavně mezi umělci.
Skanzen na ostrově Djungarden vznikl v roce 1891 jako první na světě.
Stockholm
6
Fotogalerie

Stockholm: Švédská metropole přezdívaná Benátky severu

Stockholm se rozkládá na čtrnácti ostrovech. Město plné zeleně je ideální pro ty, kteří čekají od cestování klid, harmonii a inspiraci. Objevit ho můžete netradičně: z paluby lodi nebo na kole.

Tohle město je postavené na vodním živlu. Obyvatelé Stockholmu se s ním za dlouhá staletí sžili velmi elegantně. Váží si ho, opatrují a krotí ho se skandinávským respektem. Jinak to ani nejde.

Stockholm vznikl v místech, kde se jezero Mälaren spojuje s Baltským mořem. Bylo by proto škoda navštívit ho jen suchou nohou. Máte tu bezpočet možností nalodit se a objevit nejen jeho centrum, ale i okolí celého souostroví.

Historie vyzvednutá z hlubin

Odedávna bylo Švédsko námořní velmocí, o čemž se můžete dozvědět buď v Námořním muzeu nebo ve věhlasném Vasamuseet na ostrově Djurgarden.

Na toto nejnavštěvovanější švédské muzeum jsou místní náležitě hrdí – prohlédnout si v něm totiž můžete slavnou válečnou loď Vasa, která se v roce 1628 potopila u stockholmských břehů dřív, než vyplula na otevřené moře. O 300 let později byla z moře vyzdvižena téměř neporušená a později byla špičkově zrestaurovaná.

Jestli vás svět aristokratů láká i dnes, naloďte se v samém centru Stockholmu na Stadshuskajenu na palubu lodi a vydejte se směrem na západ, za majestátním královským letním palácem Drottningholm na ostrově Lovön. Tento architektonický skvost je od roku 1991 zapsán na Seznamu světového bohatství UNESCO a turisty sem kromě historických artefaktů nesmírné hodnoty láká hlavně fakt, že zde i dnes žije švédská královská rodina. Během zhruba hodinové plavby k ostrovu navíc zahlédnete velkou část stockholmských dominant (panoráma Gamla Stanu – starého města; stockholmskou radnici).

Jestli jste ale spíše romantického založení a chcete si užít souostroví v jeho divokosti, vypravte se lodí na opačnou stranu, na východ, na otevřené moře. Vyberte si buď nedaleký ostrov Vaxholm, proslulý zejména mezi umělci a milovníky umění, nebo vzdálenější ostrov Sandhamn, kde zažijete pravou, nefalšovanou atmosféru švédského léta. Klidné moře, od něhož fouká lehký větřík, a nádherné pobřeží s malebnou atmosférou tradiční námořnické osady.

Na vlastní pohon

Pokud ale máte na Stockholm málo času a chcete nohy alespoň symbolicky smočit v tamních vodách, tak třeba na ostrově Djurgarden si můžete u většiny kaváren a restaurací půjčit kánoe, kajaky nebo třeba jen šlapací loďky (např. Brunnsvikens Kanotklubb).

Jestli vás láká poznat opravdovou duši Stockholmu, půjčte si kola. Město je protkáno sítí kvalitních cyklostezek. Když se pak při pohybu zhluboka nadechnete, na vlastní plíce pochopíte, proč se Stockholm už dlouhá léta chlubí nálepkou nejčistší evropské metropole.

Historie naživo

Začněte projížďkou Djurgardenu. Kdybyste Stromovku vynásobili sedmkrát, obehnali ji vodou a přidali lesy, vyšel by vám tenhle ostrov. Švédové sem tradičně vyrážejí sportovat, na víkendové pikniky, do tamního lunaparku nebo do muzeí. Neobjet tento ostrov na kole by byl hřích. V roce 1891 zde Artur Hazeli založil první skanzen na světě, kde uvidíte více než 80 expozic, které návštěvníkům přibližují jak historii, kulturu, tak přírodu Skandinávie. Je to vlastně kombinace vlastivědného muzea pod širým nebem a menší zoo. Děti potěší hlavně výběhy s typickými severskými zvířaty – losy, soby, medvědy, vlky.

V samotném historickém centru se vyplatí na chvíli sesednout z kola a jen tak se toulat křivolakými uličkami romantického Gamla Stanu. I díky tomu, že Švédsko zachovávalo během druhé světové války neutralitu, zůstala tahle nejstarší čtvrť nepoškozena. Vychutnejte si zde kávu, ale zase to s vysedáváním nepřehánějte, aby vám neunikla tradiční výměna královské stráže a prohlídka královského paláce Kungliga Slottet. Nedaleko centra najdete stockholmskou radnici, v jejímž zlatém sále se předávají Nobelovy ceny.

Divoce krotké Lidingö

Na svých cyklotoulkách Stockholmem nevynechejte projížďku po ostrově Lidingö. Hned u mostu, který spojuje Lidingö s centrem Stockholmu, se můžete zajít podívat do muzea sochaře Carla Millese. Potom se vydejte stezkami uprostřed lesů směrem na Elfik, i když milovníci historie se určitě cestou zastaví u dvou vikinských run. Pak už vás lesní pěšinky podél moře dovedou na romanticky ukryté pláže, kam se chodí místní v létě s oblibou koupat. Proč se nepřidat? Léto přece netrvá věčně.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 8/2014.