Trollfjord

Trollfjord Zdroj: Profimedia.cz

Nordfjord
Aurlandsfjord
Geirangerfjord
Hardangerfjord
Lysefjord
10
Fotogalerie

TOP 10: Norské fjordy

Během doby ledové se hluboká údolí a úzké zálivy naplnily vodou z oceánu a vytvořily přírodní divy, které dnes označujeme jako fjordy. Ačkoli je na světě mnoho fjordů, ty, které zdobí norské pobřeží, jsou díky své kráse častým turistickým cílem.

Nordfjord

Až donedávna méně známý Nordfjord se díky rozvoji okolních vesnic jako výletních míst a otevření lanovky Loen Skylift definitivně zapsal na mezinárodní turistickou mapu. Lanovka vyveze návštěvníky během několika minut na vrchol hory Hoven ve výšce 3317 metrů nad mořem. Dole u jezer leží vesnička Olden v blízkosti národního parku Jostedalsbreen, kde najdete největší ledovec v kontinentální Evropě.

Aurlandsfjord

V poslední době přilákal norský Aurlandsfjord velké množství Norů a není se čemu divit. Od ostatních se totiž liší tím, že je snadno dostupný. Dojedete k němu vlakem přes slavnou zastávku Myrdal na trati z Osla do Bergenu a nejlepší výhled na fjord si užijete na vyhlídce Stegastein více než 2000 metrů nad mořem.

Geirangerfjord

Klidné vody, horské farmy a vysoké vodopády jsou jen jedním z důvodů, proč Geirangerfjord patří mezi nejkrásnější místní fjordy. Je součástí oblasti Západonorských fjordů, která je zapsána na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Každý výlet lodí po pravděpodobně nejznámější vodní cestě v zemi poskytne vynikající výhledy.

Hardangerfjord

Hardangerfjord si proráží cestu více než 100 kilometrů dlouhým skalním masivem jihovýchodně od Bergenu. Je oblíbenou trasou pro výletníky cestující mezi Oslem a Bergenem, dvěma největšími norskými městy. K zajímavostem patří Folgefonna, nejjižnější ledovec v Norsku, a několik působivých vodopádů. Asi nejznámější z nich, Vøringsfossen, je pro turisty snadno dostupný.

Lysefjord

Lysefjord je známý jako výchozí bod dvou nejzajímavějších pěších túr v zemi. Plochý vrchol útesu Preikestolen, známý v angličtině jako Pulpit Rock, je jednou z nejznámějších norských památek. Někteří turisté se však často nechají nachytat a neuvědomí si, že pěší túra tam a zpět trvá čtyři hodiny. Ještě déle trvá cesta ke Kjeragboltenu, slavnému balvanu, který je zaklíněn ve výšce více než 3500 metrů nad fjordem. Přesto tuto fyzicky náročnou túru každoročně absolvuje přibližně 80 000 lidí.

Trollfjord

Úzký Trollfjord vybíhá z Raftsundu poblíž Lofotských ostrovů. Díky svému profilu a strmým horským úbočím je jedním z nejpozoruhodnějších norských fjordů. Je také skvělým místem pro pozorování mořských orlů.

Oslofjord

Pro ty, kdo se chystají navštívit hlavní město Oslo, nabízí Oslofjord příležitost poznat norskou divočinu, aniž se musí vydat daleko od metropole. Sice tu nenajdete strmé útesy a vodopády jako v západonorských fjordech, ale zato si poznáte ostrovy vzdálené jen kousek od Osla. Na ostrově Hovedøya s přírodní rezervací si například prohlédnete ruiny cisterciáckého kláštera Hovedøya Abbey.

Hjørundfjord

Jeden z nejméně známých fjordů na našem seznamu je jedním z nejpřístupnějších. Pokud se na pár dní usadíte v blízkém městě Ålesund, výlet k Hjørundfjordu stojí za to. Fjord obklopují Sunnmøreské Alpy, skvělými základnami pro pěší turistiku jsou Ytre Standal, Barstadvik, Ørsta, Volda, Sykkylven, Stordal a Stranda. 

Nærøyfjord 

Dvouhodinová plavba trajektem z Flåmu do Gudvangenu zahrnuje kromě Aurlandsfjordu i tento fjord. Jízda na kajaku podél Nærøyfjordu a Aurlandsfjordu je oblíbenou rekreační aktivitou. Je to také vzácná příležitost, jak si fjordy v hlavní sezoně užít bez davů turistů! Jedinou nevýhodou Nærøyfjordu je, že tu najdete velmi málo míst k ubytování. 

Trondheimsfjord

Vydáte-li se do Trondheimu, zjistíte, že je to jedno z nejkrásnějších a historicky nejvýznamnějších norských měst. Pokud se ubytujete se na břehu Trondheimského fjordu, budete mít dobrý výchozí bod pro poznávání regionu. Město je proslulé barevnými budovami a vodními kanály staré čtvrti. Nezapomeňte navštívit lidové muzeum Trøndelag pod širým nebem a katedrálu Nidaros, nejseverněji položený gotický chrám na světě. Přestože je v samotném Trondheimu spousta zajímavých míst, určitě se vydejte za město a prohlédněte si fjord, pozůstatky kláštera, vězení a pevnosti.