Zdroj: pixabay.com

Objevujte krásy Evropy. Kam za nejúchvatnějšími městy, plážemi a přírodou?

Za krásami světa není nutné vyrážet za oceán, nespočet úchvatných míst najdeme i v Evropě. Výhodou starého kontinentu navíc je, že je finančně a časově dostupnější a že turistům dokáže nabídnout odpočinek u moře, toulky městem i výjimečnou přírodu. To vše lze skutečně zažít a vidět během týdenní dovolené.

Evropa je úžasná v tom, že se zavděčí každému, a to ať už toužíte po metropolitním poznání, souznění s přírodou nebo dokonalém relaxu s „all inclusive“ službami. Pojďme se podívat na pár konkrétních tipů, které rozmanité cestování po Evropě nabízí.

Nejkrásnější města Evropy

Pokud milujete ruch velkoměsta, pak vaším cílem bude jistě jedno z hlavních měst. A jaká jsou podle turistů ta nejúchvatnější? Nikoho jistě nepřekvapí, že mezi těmi „nej“ je Paříž, Řím, Budapešť, Lublaň, Vídeň, Madrid, a nechybí ani naše stověžatá matička Praha.

Ne vždy je ale nutné vyrazit jen do hlavního města, například dovolená ve Španělsku se u mnohých neobejde bez Barcelony, jejíž návštěvu si řada cestovatelů plánuje po stopách Gaudího. V Itálii zas láká kolébka renesance, Florencie, nebo město na vodě, Benátky. Co se našich jižních sousedů týká, v Rakousku je pro turisty neodolatelné město uprostřed hor a jezer, Salzburg.

Nejúchvatnější pláže Evropy

Dovolená se u vás neobejde bez odpočinku na pláži? I pro vás má Evropa nespočet míst na výběr, kam vyrazit. Jednou z těch „nej“ pláží je Navagio na ostrově Zakynthos, která je dostupná jen lodí. Pokud vás tak láká dovolená v Řecku kvůli výtečné kuchyni a místní historii, jistě vás nezklame ani relax na pláži.

Zůstaneme-li u historie a jedinečné architektury, pak za navštívení stojí i město Bretaň v Saint Malo ve Francii, kde najdete hned tři překrásné pláže. Další výjimečná pláž Zlatni Rat nechybí ani v tradičním Chorvatsku na ostrově Brač, v Itálii jich několik s průzračnou vodou leží nedaleko Neapole ve městečku Kampánie a na Sardinii najdeme pláž Cala Goloritze, která vznikla sesuvem půdy a je zapsána na seznamu UNESCO.

Přírodní krásy Evropy

Zahraniční zájezdy se obvykle neobejdou ani bez fakultativních výletů, vyrazit lze na lodi za západem slunce, sjíždět divokou řeku na raftu nebo se vydat za dalšími krásami naší země. Například v Chorvatsku nejvíce lákají známá Plitvická jezera, v Rakousku ledová jeskyně Eisriesenwelt, ve Španělsku nebezpečná stezka pro odvážené Caminito del Rey, ve Francii národní park Mercantour a na Slovinsku údolí smaragdové krásky, řeky Soči.

Možnost volby je mnohdy až paralyzující, vybrat si totiž jen pár míst, která stihnete v průběhu dovolené, nemusí být vůbec snadné. A krásy Evropy rozhodně nenabízí jen jižní a střední část starého kontinentu. Nespočet výjimečných míst najdeme také na severu, avšak o tom zas někdy jindy.