Advent v rakouském městečku Katschberg aneb Na saních za vánoční pohodou | Reflex.cz
nahoru
Lidé a Země | Léto v Rakousku 2020

Advent v rakouském městečku Katschberg aneb Na saních za vánoční pohodou

Pavla Apostolaki10. prosince 2019 • 07:30
Advent v rakouském městečku Katschberg aneb Na saních za vánoční pohodou
foto: Tourismusregion Katschberg-Rennweg Marketing

Toužíte-li strávit advent v klidu, daleko od nákupního šílenství, vypravte se do romantického Katschbergu. Ve výšce 1750 m n. m. poznáte, jak předvánoční období prožívají místní horalé.

Zima v Korutanech je zážitkem pro všechny smysly. Voní kadidlem, čerstvým chvojím a chutná po pečených jablkách. Obyvatelé zasněžených vesniček a tichých horských údolí stále drží staré zvyky a prožívají klidný, rozjímavý advent. Své tradice představují turistům v rámci speciálního projektu. Dobrovolníci z okolí Katschbergu vytvořili Adventní cestu a prezentují na ní vánoční zvyky, hudbu a gastronomii. V horském středisku vzdáleném přibližně třicet sedm kilometrů od Spittalu an der Drau se pěšky nebo na saních tažených koňmi vydáte sněhobílou krajinou osvětlenou jen lucernami.

Během necelých tří kilometrů postupně zavítáte do osmi rekonstruovaných dřevěných seníků, v nichž se odehrává program. S jablečným punčem v ruce si zazpíváte koledy, poslechnete citeru, alpské rohy, kytaru a pohádkové příběhy. Stezka vás zavede také k andělům, s nimiž si děti vyrobí plyšového medvídka. Navštívíte i malý vánoční trh s domácími výrobky: dřevěnými svícny, obrázky, vlněnými ponožkami, bylinkovými čaji a marmeládami. Ve stájích vás přivítají ovečky, poníci, oslíci a u každé chaty živý oheň nebo kamínka na zahřátí.

Vánoční pošta i menu

Zdejší vánoční pošta pošle sváteční pohled vašim blízkým domů. A pokud budete mít tajnou touhu, splní se vám v posledním seníku. Obklopeni mystickou vůní kadidla napíšete své přání na dřevěnou hvězdu a pověsíte ji na smrček.

Celý výlet korunuje skvělý kulinářský zážitek v restauraci Alpengasthof Bacher. Ochutnejte Bacher Schnitzel (kuřecí kapsa naplněná liškami a korutanským špekem s brusinkovou zavařeninou) a Zirbenschnaps (pálenka ze šišek borovice limby).

Vysokohorské točené

Až se z pohádkové Adventní cesty vrátíte zpět do reality, zajděte do nejvýše položeného pivovaru v Rakousku. Podnik před třemi lety rozjel Christoph Hofmayer ve výšce 1670  m n. m. Ochutnejte tu nefiltrovaný a nepasterizovaný světlý Mountainstoff, tmavý Werwolf, pšeničný Ackergaul nebo speciální várku, kterou v pivovaru připravují podle svátků v roce. Například vánoční pivo se skořicí. Katschbeer denně produkuje tisíc litrů piva a celou zásobu z nerezových tanků vypijí hosté v pivovarské restauraci nebo si ji odvezou v lahvích.

Adventní lyžovačka

Lyžařský komplex v Katschbergu se 70 km sjezdovek tvoří dvě centra – hory Tschaneck a Aineck, jež propojují cesty a lyžařský most překlenující silnici. Nadmořská výška (až 2220 m n. m. ) a pozice na jižní straně Alp zajišťují vynikající sněhové podmínky a prosluněné dny. Navíc vám moderní horský resort poskytne skvělé pohodlí.

Většina čtyřhvězdičkových hotelů leží přímo u sjezdovek a veškerý servis máte v dosahu deseti minut pěšky.


Zábava na Katschbergu

  • Zajděte do květinářství Blumen am Berg a domluvte si workshop s usměvavými floristkami. Společně s nimi vytvoříte nádhernou adventní výzdobu v přírodním, korutanském stylu, již si pak odvezete domů.
  • Příjemnou, krátkou procházkou dojdete také do Adventního kina. Patnáctiminutové filmy promítá dvakrát týdně v 16.30 a v 17.30. Součástí volného vstupu je hrnek teplého čaje.
  • V průběhu Adventní cesty se zastavte na Wichtelwegu. V lesním labyrintu mezi stěnami zhotovenými z proutí otestujte na sněhu svoje orientační schopnosti.

Vánoční hody

S jednotlivými obdobími zemědělského roku jsou v Korutanech pevně spjaty církevní tradice. Společné jídlo a oslavy mají odjakživa velký význam a stejně je tomu i o Vánocích. Kapr se zde na štědrovečerním stole objevuje, avšak ne v takovém množství jako v jiných oblastech Rakouska (například v Dolních Rakousích či v Burgenlandu). Hospodyňky jej vaří v omáčce z kořenové zeleniny, pečou v troubě nebo připravují na modro. Rovněž k němu chystají tradiční bramborový salát. Mezi oblíbenější sladkovodní ryby patří hlaven, pstruh, lipan, okoun, štika z korutanských jezer, potoků a řek. Lidé na vesnicích jedí klobásky s kysaným zelím s chlebem nebo brambory, na Boží hod pak pečenou husu či krocana. O vánočních svátcích nechybějí ani sladkosti. Korutanci milují sušenky a každá hospodyňka chce napéct alespoň pět druhů. Samozřejmě podle receptů své babičky. Nejvíce se zapráší po vanilkových sušenkách, skořicových hvězdičkách, Husarenkrapfen a Schokobusserln.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:

Pavla Apostolaki




Články odjinud
Starší články Lidé a Země