Za sportem i jídlem do Rakouska

Za sportem i jídlem do Rakouska Zdroj: Austria.info

Za sportem i jídlem do Rakouska
Za sportem i jídlem do Rakouska
Za sportem i jídlem do Rakouska
Za sportem i jídlem do Rakouska
Za sportem i jídlem do Rakouska
8
Fotogalerie

Za sportem i jídlem do Rakouska

Rakousko, jedna z nejoblíbenějších evropských prázdninových destinací, nabízí turistům zážitky celý rok. Díky kvalitním lyžařským střediskům je v zimě v horských oblastech země rušno, ani v létě se ovšem u našich sousedů turisté nenudí. Láká je jak Vídeň a Salcburk, tak Alpy. Kam letos vyrazíte?

Za vodními sporty do Gesäuse

Pádlování na tyrkysové hladině, jedné z posledních přírodních divokých řek v Evropě Salzy? Nebo canyoning? Zažít hukot řeky Enns na vlastní kůži? V národním parku Gesäuse se baví nadšenci na kajaku nebo kánoi stejně dobře jako milovníci hor.

Pokud si pro rafting vyberete řeku Enns (česky Enže), neprohloupíte. Můžete po ní pádlovat kolem mohutných kamenných strážců hor až do národního parku Gesäuse. Zážitek mají i pestrobarevní kajakáři a kanoisté, kteří se prohánějí bílou vodou jako červené, zelené nebo žluté špendlíky a užívají si života. Můžete se tu učit od skutečných profesionálů, a to od úplných začátků až po eskymácký obrat. Všechno se dá zvládnout.

Na ledovec i v létě

Lidé region Schladming-Dachstein znají a obdivují díky úžasným podmínkám k zimní dovolené. Přírodním základem sjezdovek a běžeckých stop je sníh, tedy zmrzlá voda. V létě ji lze v pohořích Niedere Tauern a Dachstein zažít a vidět v překvapivé spoustě podob – od tajuplných pramenů a tichých jezer až po zurčící potoky a vodopády.

Schladming-Dachstein je s více než 1000 prameny, 300 horskými jezery a 100 vodopády jednou z oblastí s největším vodním bohatstvím v Alpách. Proto se mu také říká Údolí tisíce pramenů a jezer. Vodstva ve vysokohorské krajině, přírodní biotopy, vysokohorská rašeliniště a přírodní „lednice“, kaňony z holého mramoru i léčivé prameny jsou zárukou jedinečných zážitků.

Jako bublající pramen, hučící potok, soutěska, divoký burácející vodopád, tiché zrcadlící se jezero nebo zmrzlá na ledovci – voda se na pěších túrách v tomto regionu objevuje v mnoha podobách. Příkladem je tematická stezka Wilde Wasser, která vede ze Schladmingu do obce Rohrmoos-Untertal. Další stezka s označením Alpensteig zase vede kolem vodopádů Riesachfälle, které jsou nejvyšší v celém Štýrsku. Burácející voda padá z výšky 140 metrů. Zejména po jarním tání nabízejí vodopády působivou podívanou.

Štýrsko pro milovníky kultury a gastronomie

Rakousko charakterizují rozdílné druhy krajiny. Najdete tu hornatý sever, městský střed se Štýrským Hradcem a mírně kopcovitý jih. Přírodní podmínky lákají k aktivitám a dovolenkářům nabízejí možnosti k trávení volného času. Jedno ale mají všechny štýrské regiony společné – požitky z ledovce a vína. Štýrsko vás inspiruje specifickou kulturní rozmanitostí, od historických hradů přes výstavy současného umění až po moderní architekturu. Ať už se jedná o výtvarné umění, literaturu, lidové obyčeje, nebo tradiční kroje, také letos v létě se ve Štýrsku můžete těšit na mnoho kulturních zážitků.

Navštivte například zámek Trautenfels, který nabízí dech beroucí výhled na impozantní vrchol Grimming. Také uvnitř zámku najdete například výstavu s názvem Heilkunst, která přibližuje lékařskou péči ve Štýrsku od roku 1700 do současnosti. Klášter Admont v Gesäuse zase kromě světoznámé klášterní knihovny vystavuje ve čtyřech muzeích umění od středověku až do současnosti. Letos se zde koná speciální výstava. Obdivovat můžete přilehlou zahradu a okolní hory.

Štýrsko vás navíc na jaře a v létě okouzlí nejen mnoha místy vhodnými k pikniku v přírodě, ale také kulinárními specialitami a nádhernými výhledy na hory a sady mezi Dachsteinem a oblastí Weinland.

Od konce loňského léta se můžete projet na kole nebo autem po trase Straße der Lebenslust und Kulinarik aneb Silnice kulinářství a chuti do života ve štýrské oblasti Thermen- & Vulkanland. Pojedete sopečnou krajinou kolem hradů a zámků přes malebné vesničky, kde budete mít řadu příležitostí zastavit se na dobré jídlo a pití. V bezprostřední blízkosti osmdesát kilometrů dlouhé okresní silnice se totiž nachází mnoho manufaktur a rodinných podniků, ve kterých můžete degustovat, posedět a koupit si suvenýry. Navštivte čokoládový svět zážitků Zotter, první rakouskou manufakturu na výrobu a zrání sýra, manufakturu Gölles, kde vyrábějí pálenky a prvotřídní ocet, nebo mlýn Berghofermühle ve Fehringu.

Za odpočinkem do termálních lázní

Když se dostatečně unavíte, síly můžete nabrat ve štýrském Thermenlandu, kde vyvěrají prameny šesti termálních lázní – Bad Radkersburg, Bad Gleichenberg, Bad Loipersdorf, Bad Blumau, Bad Waltersdorf a Sebersdorf. Vyvěrají z hloubky až tří tisíc metrů a dosahují teploty 110 °C. Měkká léčivá voda je zdrojem tepla a pohody, probouzí energii a radost ze života, podporuje zdraví a vnitřní rovnováhu. V létě si můžete užít zábavu také při koupání v jezerech nebo venkovních bazénech, třeba v největším venkovním bazéně v Evropě, Fürstenfeldu, s 23 000 metry čtverečními vodní plochy.

Další informace a tipy na místa v Rakousku, která si nesmíte nechat ujít, najdete na webu austria.info.