Gotický hrad Potštejn

Gotický hrad Potštejn Zdroj: Profimedia.cz

Pohled na rozlehlou zříceninu z výšky
Jedna z mála dochovaných částí hradu kaple sv. Jana Nepomuckého
Zámek v Potštejně z 18. století
Přilehlá zahrada barokního sídla
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Zřícenina a zámek Potštejn

V malebné vesnici Potštejn u Rychnova nad Kněžnou se na sebe z kopce do údolí dívají dvě památky. Zřícenina středověkého hradu zažila pouze jeden vojenský útok, ale chátrá odnepaměti. Místní zámek přežil svou zkázu a dnes je hezkou památkou vhodnou třeba pro výlet s dětmi.

Historie Potštejna se zřejmě začala psát za vlády Přemysla Otakara II. Ve 13. století si rod Drslaviců nechal na ostrohu u řeky Divoké Orlice postavit mohutný, nedobytný hrad. Netrvalo však dlouho a ujala se ho nepřátelská vojska.

Jeden z jeho dalších majitelů, Mikuláš z Potštejna, proslul jako loupeživý rytíř. Přepadával obchodníky a dopouštěl se v okolí tak nepřípustného řádění, že proti němu zahájil výpravu markrabě Karel. Tehdy ještě správce Moravy, později český král a římský císař Karel IV., se hradu roku 1339 zmocnil.

Při dobývání zemřel i samotný Mikuláš, který si měl svou loupeživostí přijít na takové jmění, až vznikla legenda o potštejnském pokladu, jehož příběh zpracoval Alois Jirásek. Vidina rychlého bohatství naprosto posedla Jana Ludvíka Harbuvala Chamaré.

Zámecké podhradí

Otec slezského šlechtice koupil celé potštejnské panství roku 1746. Získalo konečně stabilního majitele, jenže už tehdy zpustlý hrad čelil další destrukci, jelikož ho hrabě za desítky let marného pátrání po ukrytém pokladu skrznaskrz podkopal.

Rod Chamaré potřeboval k pobytu v Potštejně dostatečně reprezentativní sídlo. K tomuto účelu se rozhodl přestavět hospodářský komplex dole ve vsi. Kvůli rozlehlosti pevnosti se dvůr a veškeré hospodářské příslušenství soustředily do podhradí. Pozdně barokní zámek ozdobil malou ves v roce 1755.

Klíče od zámku převzali po vymření rodiny Chamaré v 19. století Dobřenští. Používali je až do vlny zestátňování na základě Benešových dekretů. První dva poválečné roky využíval staré sídlo k odpočinku britský velvyslanec, následně ho získalo Revoluční odbojové hnutí a honosné sály se proměnily ve školicí posluchárny. Zámek velmi utrpěl necitlivými zásahy a chátral i později v soukromých rukou, než ho v roce 2004 koupili manželé Nováčkovi a věnovali zanedbané stavbě potřebnou péči.

Kdy a jak ku hradu

Potštejnský zámek se letos otevírá až v květnu a kromě klasické exkurze do reprezentačních a soukromých interiérů nabízí hrané prohlídky a další tematicky zaměřené na pohádky (Pohádkov) a strašidla (Bubákov).

To místní zřícenina vítá o dubnových víkendech na prohlídkách areálu všechny, kdo zdolají ostrý vrch, na kterém se rozléhá. A návštěvníci se nemusejí omezovat na jediný výstup ke staré památce. V jejím okolí se to zpustlými středověkými hrady jen hemží.

Necelé dva kilometry z Potštejna po červené značce leží na prudkém kopci rozvaliny hradu Velešov ze 13. století. I na něm se osudově podepsal hrabě Chamaré a jeho úmorné hledání pokladu. Pět kilometrů po červené na opačnou stranu se tyčí zachovalý hrad Litice, kterého se krumpáč zlatokopa nedotkl. Kvůli sesuvu skalního svahu je dnes dočasně uzavřen.