Müllerova) vila

Müllerova) vila Zdroj: Profimedia.cz

Bílkova vila
Winternitzova vila
Rothmayerova vila
Trmalova vila
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Pět významných pražských vil

Nádherné stavby v ne příliš vyhledávaných turistických lokalitách poskytnou zážitky všem milovníkům architektury. Jejich výjimečnost spočívá jak v konstrukci, tak designu interiéru. Překročte práh a přijměte pozvání na prohlídku Müllerovy, Bílkovy, Winternitzovy, Rothmayerovy a Trmalovy vily.

Müllerova

Zvenčí funkcionalistická krychle, uvnitř překvapivý labyrint. Představitelka vrcholné prvorepublikové architektury, Müllerova vila, svým vzhledem mate. Na konci 20. let minulého století si ji ve Střešovicích nechal postavit podnikatel František Müller. Úkolu se ujali stavitelé Adolf Loos a Karel Lhota. Právě první zmíněný architekt vyprojektoval vilu v duchu myšlenek raumplanu (budova není členěna na patra, místnosti jsou různě propojené). Důmyslné uskupení interiérů s původním zařízením vás nadchne při komentované prohlídce každé únorové úterý, čtvrtek, sobotu a neděli.

Jak postavit vilu, která vydrží? Tipy zde >>>

Bílkova

Nevšední hradčanská vila z let 1910–1911 má dveře otevřené každý den kromě pondělí. Secesní sídlo a ateliér sochaře a grafika jsou protkané symbolikou. Bílkovu vizi o životě jako poli plného zralých klasů ztělesňují mohutné sloupy jako snopy klasů a jejich uspořádání. Duchovním a pracovním středobodem dvoupodlažní budovy je prostorný ateliér s množstvím soch. Stálá expozice představuje umělcovu ranější tvorbu s ohledem na původní funkci místností a nábytek, který celý, včetně vily, navrhl Bílek sám.

Winternitzova

Levý břeh Vltavy zdobí další projekt Adolfa Loose, Winternitzova vila, kterou postavil pro právníka Josefa Winternitze, jehož rodina v ní bydlela do roku 1941. Na první pohled je téměř k nerozeznání od o pouhých pár let starší vily Müllerovy. Světoznámý architekt zde zanechal svůj charakteristický rukopis i na podobně „neuspořádaně uspořádaných“ vnitřních prostorech. Smíchovská perla nabízí komentované prohlídky každý víkend, od neděle do středy vždy odpoledne ji pak návštěvníci mohou prozkoumat na vlastní pěst a cítit se v ní jako doma. Párkrát do měsíce si můžete vychutnat i speciální večerní prohlídku se skleničkou prosecca a neměla by vám uniknout ani aktuální výstava o projektu Jana Kaplického.

Rothmayerova

Prohlídku Rothmayerovy vily můžete spojit s návštěvou její střešovické sousedky, vily Müllerovy. Téměř totožně vypadající vrstevnice od sebe dělí asi patnáctiminutová procházka. Za zdmi Rothmayerovy vily vás přivítá expozice Příběh jednoho domu a jedné rodiny se zachovalými interiéry, nábytkem a artefakty rodiny Rothmayerových. Sídlo pro sebe a svou ženu, textilní výtvarnici Boženu Rothmayerovou, navrhl architekt Otto Rothmayer, žák hradního architekta éry TGM Josipa Plečnika, sám. Po odchodu slovinského stavitele z Prahy řadu jeho projektů dokončil. Provozovatel, Muzeum hl. města Prahy, ji odemyká v úterý, ve čtvrtek a o víkendu.

Trmalova

V době vzniku v roce 1903 stála opuštěná na periferii města. Strašnickou Trmalovu vilu z dílny Jana Kotěry, kterou navrhl pro ředitele veřejné obchodní školy Františka Trmala a jeho ženu Růženu. inspirovala anglická moderna, která se snoubí s lidovými prvky typicky vesnických domů. Jedná se o jeden z prvních projektů slavného architekta, který na počátku 20. století významně ovlivnil nejen podobu Prahy. V budově s přilehlou zahradou navštivte stálou výstavu Jan Kotěra – učitel bydlení. Vila vítá veřejnost od úterý do pátku, o prvním víkendu v měsíci pak na komentované prohlídky. Na návštěvu je však třeba se objednat.