Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru

Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru Zdroj: Profimedia.cz

Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru
Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru
Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru
Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru
Tipy na prosincové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Vánoční průvod třešťskými betlémy pohladí po duši a naladí na sváteční atmosféru

V Třešti na Jihlavsku se místní nejen během vánočního období věnují netradičnímu starodávnému řemeslu, betlémářství. To je s městem neodmyslitelně spjato už od počátku 19. století a tradice výroby se předává z generace na generaci. A pokud vám betlémy nic neříkají, můžete navštívit místní židovskou čtvrť.

Betlémy se v Třešti zpočátku vyráběly z papíru, k čemuž místní betlémáře inspirovala tradiční výroba výjevu Svaté rodiny z nedaleké Třebíče. Postupem času však papír začalo nahrazovat dřevo, jehož vyřezávání se věnovali hlavně jihlavští řemeslníci. Díky inspiracím z těchto dvou měst se Třešť postupně stala domovem těch nejšikovnějších řemeslníků. Zatímco tvorbě papírových betlémů se věnovali zejména soukeníci, o řezbářství se zajímal hlavně truhlářský cech. K výrobě se však později přidali i ševci a krejčí, zkrátka ti, kdo při práci dbají na každý detail.

Třešťské betlémy se většinou skládají z chléva, kde se Ježíš narodil, malých domků, selských usedlostí, skal či stromů. Zahrnují i zelené lučiny, na nichž se pasou ovce či kozy. Jsou koncipovány jako dioráma, na němž se krajina pozvolna zvedá k horizontu, než přejde nepozorovaně v malovaný „lončoft“.

Prvním tvůrcem betlémů byl truhlář Matěj Suchý, na jehož odkaz poté navázal Adolf Bumbálek, který jej však obohatil o novou funkci – figurky jeho betlému se totiž pohybují, a vypadají proto jako živé postavičky. Betlémy obsahují až pět set figurek a jsou dlouhé někdy sedm metrů. Největší betlém se navíc rozkládá na ploše o 29 metrů čtverečních! Stálost a pestrost barev figurek zaručují práškové barvy smíchané s arabskou gumou.

V Třešti dnes pracuje zhruba desítka lidových řezbářů, kteří každoročně vystavují svá díla v domech, do nichž mohou návštěvníci během vánočního období nahlédnout. Expozice tak čítá téměř dvacet betlémů, které si můžete prohlédnout i v místní pobočce Muzea Vysočiny v Schumpeterově domě blízko Malého náměstí. Vánoční výstava trvá do 2. ledna, takže si prohlídku můžete užít také po vánočních svátcích. Víc informací najdete zde.

Zachovalá židovská čtvrť a Kafkův odkaz

Betlémy jsou však vystaveny také v místní rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo v Třešťském zámku. Ten se po náročné rekonstrukci otevřel v červnu letošního roku a funguje převážně jako luxusní hotel. Zajímavostí ovšem je, že jeho historie je spjata se spisovatelem Franzem Kafkou, který tu pobýval na počátku 20. století. Byl hostem svého strýce, lékaře Siegfrida Löwyho, který Kafku inspiroval k sepsání povídky Venkovský lékař. Říká se také, že to byl právě třešťský zámek, z něhož spisovatel čerpal energii pro sepsání proslulého románu Zámek.

Ke Kafkovi odkazuje také bývalá židovská synagoga, kterou najdete nedaleko kostela sv. Kateřiny. Blízkost obou svatostánků svědčí o tom, že tu byly tolerovány obě církve, přesto však byly židovské domy od těch křesťanských odděleny zdmi se třemi brankami. Židovská čtvrť se však v Třešti dodnes zachovala ve výborném stavu, a proto se po prohlídce betlémů nezapomeňte zastavit i v této části města.

Video placeholde
Tipy na prosincové výlety • Videohub